La moció presentada per ERC, només va rebre el suport d’ICV. La setmana vinent es votarà una moció presentada per ICV-EUiA en el mateix sentit, a Cornellà

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]L[/dropcap]es diferents informacions aparegudes sobre aquest macrocomplex apunten a un projecte a executar al llarg dels propers deu anys (2012-2022), un complex que el 2022 comptaria amb 12 resorts amb 36.000 habitacions, 5 casinos amb 1.065 taules i 18.000 màquines recreatives, 9 teatres, fins a 3 camps de golf i un espai escènic amb 15.000 butaques, a més d’espais destinats a convencions. Es parla d’una inversió global d’entre 15.000 i 18.000 M€ i de la creació de fins a 164.000 llocs de treball directes i fins a 97.000 d’indirectes.

En la moció presentada dijous al Ple d’Esplugues per ERC, el grup republicà va defensar que Eurovegas vindria acompanyada per la demanda d’una sèrie d’avantatges excepcionals en el finançament, la fiscalitat, el règim laboral i la legislació sobre diferents àmbits de tal magnitud, que requeriria una seriosa reflexió sobre la seva aplicabilitat i viabilitat.

En referència a la possible creació de llocs de treball, ERC va reclamar rigor a l’hora d’especular amb les xifres i va posar en dubte la veracitat de les informacions fins ara aparegudes. En relació als impactes sobre el territori, per ERC la destinació de més de 200 hectàrees de sòl de l’àmbit metropolità de Barcelona a l’explotació turística privada i sota un règim legal i laboral específic, hipotecaria completament i per temps indefinit qualsevol estratègia territorial i econòmica dels municipis afectats i del conjunt de l’àrea metropolitana de Barcelona, especialment en la zona deltaica del Llobregat.

Aquest projecte representaria, a més, la mobilització diària d’unes 30.000 persones (només visitants) i una xifra indeterminada de desplaçaments obligats a afegir, de cop, a les actuals infraestructures viàries i ferroviàries del l’àrea metropolitana. A més, el promotor podria demanar infraestructures viàries i ferroviàries d’accés específic a les pròpies instal•lacions, com ja ha fet en altres destinacions

parc agrari delta
Parc agrari del Delta del Llobregat, vist des d'Hospitalet. Foto:ACN

D’altra banda, seria del tot il•lusori segons el grup republicà, pensar que es podria instal•lar un equipament de 200 Ha a la zona del Delta del Llobregat sense afectar irreversiblement els espais naturals protegits del Delta del Llobregat, patrimoni natural del país i declarats Zona d’Especial Protecció per a les Aus i Lloc d’Interés Comunitari inclosos en la Xarxa Natura2000 i, per tant, sota la protecció de legislació europea. La mateixa consideració mereixeria l’impacte sobre el sòl agrícola del Delta, que acull conreus amb denominació reconeguda i s’ha dotat d’una estratègia productiva pròpia.

Finalment, la moció destacava que la implantació d’un macrocomplexe de joc, amb un règim d’excepció legal (fins i tot per a menors) tiraria per terra la política que en l’àmbit del joc ha desenvolupat la Generalitat de Catalunya en les darreres dècades.

La moció va ser rebutjada pels vots en contra de CiU i PP, i l’abstenció del PSC, força majoritària a Esplugues. Dijous vinent, una votació similar tindrà lloc al Ple de Cornellà a petició d’ICV-EUiA.

1 COMENTARI

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here