La gestió d’aquest sòl agrícola dins de l’àrea metropolitana, on hi treballen 1.500 pagesos, ha esdevingut un referent internacional

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]D[/dropcap]es que el 1998 es va constituir, fruit de la voluntat de treball de la Diputació de Barcelona, el Consell Comarcal del Baix Llobregat, la Unió de Pagesos i els 14 municipis que hi aporten sòl agrícola (al qual s’incorporà la Generalitat de Catalunya l’any 2006), el Consorci del Parc Agrari s’ha convertit en un model i referent mundial. Les prop de 3.000 hectàrees que conformen el Parc Agrari s’estenen per la Vall Baixa del riu Llobregat i el Delta. La fertilitat del sòl i les condicions particulars del Delta aporten unes característiques molt peculiars a aquest espai agrícola i als més de 60 tipus de fruites i hortalisses que s’hi cultiven.

Més de 1.500 pagesos professionals treballen les 560 explotacions agrícoles de llarga tradició familiar vinculada a aquesta comarca que aporten al consumidor de l’Àrea Metropolitana uns productes quilòmetre zero, és a dir, per la frescor, la proximitat i la reducció de la petjada ecològica.

I tant és així, que ja el Pla general metropolità de 1976 va decidir preservar aquest espai agrari. L’any 2010, el Govern de Catalunya el va renovar i declarar sòl d’especial protecció pels seus valors ambientals i agrícoles en el Pla territorial metropolità de Barcelona.

A més, en aquest últim any, el Parc ha rebut la visita de representats de l’Escola Universitària d’Agricultura de Pequín, de la Universitat Gaston Berger del Senegal o delegacions de càrrecs electes de Dinamarca i França. També s’han desplaçat fins al Baix Llobregat representats agraris procedents del municipi de Sapporo (Japó), membres d’empreses internacionals de desenvolupament territorial a l’Equador i alumnes del Màster d’Organització i Desenvolupament Transfronterer dels Territoris de Muntanya, de la Universitat de Tolosa del Llenguadoc. Així mateix, els tècnics del Parc han estat convidats a compartir l’experiència del Consorci arreu del món i han participat en fòrums sobre sostenibilitat, alimentació i planificació territorial a Melbourne (Austràlia), Perpinyà, Sant Sebastià, Màlaga o Granada.

Eurovegas suposaria la fi d’aquest projecte

El Consorci del Parc Agrari del Baix Llobregat celebra els 14 anys de la seva constitució i renova la seva aposta per continuar sent un territori agrícola amb projecte. Una iniciativa que topa frontalment amb els plans de l’actual Govern, que aposta perquè la companyia Las Vegas Sands, presidida per Sheldon Adelson, ocupi 800 hectàrees d’aquest parc per construir-hi el macrocomplex de joc i oci conegut com a Eurovegas.

Malgrat les declaracions de membres del Govern que declaren que en el cas que Eurovegas s’instal·li al Baix Llobregat, s’intentaria minimitzar el seu impacte ambiental i concretament, preservar en el possible el Parc Agrari; fonts del Parc asseguren que la construcció del macroprojecte a la zona del Delta del Llobregat, significaria la fi del Parc Agrari.

Mentre creixen les veus contràries al projecte de Las Vegas Sands entra la ciutadania, l’expresident de la Generalitat, José Montilla, va declarar que creu que el Govern “té l’obligació d’escoltar i valorar” l’oferta que Sheldon Adelson fa per ubicar Eurovegas a Catalunya.

Tot i reconèixer que “també té inconvenients” i assegurar que pot entendre la posició dels pagesos del Baix Llobregat, Montilla va destacar que ara és un moment “de necessitat de creació d’ocupació” i que l’executiu ha “d’explorar totes les vies”.

Paral·lelament, els Ajuntaments tant del Baix Llobregat com de les comarques del voltant, es van posicionant sobre Eurovegas. L’Ajuntament de Vilafranca no ha volgut manifestar-se en contra de la instal·lació del macrocomplex Eurovegas al Baix Llobregat. Un fet que han decidit els vots dels grups municipals de CiU i PP, que han considerat que “cal esperar a veure què es planteja abans de dir que no”. I és que el PSC -curiosament, el partit al que pertany Montilla-, ha presentat una moció per rebutjar el projecte del magnat Sheldon Adelson, un text que no s’ha aprovat, tot i rebre el suport d’ICV-EUiA, ERC i la CUP. Un vot de diferència ha deixat el posicionament institucional del consistori a favor d’una instal·lació que segons els defensors “generarà llocs de treball” i segons els detractors “ens portarà a una crisi immobiliària com la que venim”.

Demà, als plens de Castelldefels i Cornellà, es presentaran mocions contràries a l’arribada d’Eurovegas al Baix Llobregat, ambdues presentades per ICV-EUiA de les respectives poblacions. L’última moció sobre el macrocomplex -presentada per ERC- va ser rebutjada per el ple d’Esplugues.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here