El servei del Consell Comarcal inicia les seves actuacions de control de poblacions de mosquits a les zones rurals i urbanes, a les que s’afegeix aquest any el Port Autònom de Barcelona. La campanya va començar al març a les zones naturals

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]E[/dropcap]l Servei de Control de Mosquits (SCM) del Consell Comarcal del Baix Llobregat ha presentat la campanya intensiva contra la proliferació dels mosquits. Des de la masia de Can Comas, al bell mig del Parc Agrari del Baix Llobregat, centre d’operacions del SCM, el president del Consell Comarcal, Joaquim Balsera, acompanyat dels dos responsables del servei, Carles Aranda i Roger Eritja, van explicar les vicissituds de la campanya d’enguany i les característiques del servei. Malgrat presentar-se aquest mes, ja des del març es van iniciar les actuacions amb el control de l’espècie de mosquit de maresma, a causa de les inundacions que les pluges van provocar durant aquell mes.

La campanya intensiva durarà tot l’estiu, s’allargarà fins a principis de tardor. Durant aquest període es tractaran gairebé 50.000 embornals de l’espai urbà i es cobrirà un territori de 25.000 hectàrees de les quals 9.000 es troben en el delta del riu Llobregat, algunes de les quals són de molt dificil accés. Per a l’inici de la campanya el servei es reforça amb 10 persones les quals es sumen a les 11 ja permanents i que conformaran un equip de 21 persones entre biòlegs, prospectors, inspectors i tractadors. En el finançament del SCM i col·laboren 18 municipis del centre i sud de la comarca del Baix Llobregat, l’Hospitalet de Llobregat , AENA per a l’aeroport de Barcelona i com a novetat i per primera vegada aquest any se suma a la zona on es fa la prevenció el port de Barcelona, arran de els problemes denunciats pels treballadors de la zona ZAL de la instal·lació, que actualment ocupa l’antiga llera del riu Llobregat.

La creació d’aquest servei es remunta al 1983 i actualment hi els municipis de la comarca que hi participen són Begues, Castelldefels, Cornellà de Llobregat, El Papiol, El Prat de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Gavà, Martorell, Molins de Rei, Pallejà, Sant Andreu dela Barca, Sant Boi de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Santa Coloma de Cervelló, Vallirana i Viladecans.

Un dels mosquits que més preocupen i que en els darrers anys ha rebut una especial atenció per la seva agressivitat és el mosquit tigre. La lluita contra aquest tipus de mosquit seria un cas paradigmàtic per entendre la complexitat del servei en el moment de combatre els mosquits en zones urbanes, on l’acció de l’home suposa un factor clau per l’èxit o el fracàs en el control dels mosquits. En aquest sentit el president del Consell Comarcal, Joaquim Balsera, va voler fer una crida a la ciutadania perquè col·labori de forma activa fent cas de les recomanacions que es fan des del SCM i que passen per: buscar recipients, pots, objectes abandonats, desaigües, petites cisternes, plats o cendrers a l’exterior de casa seva; treure’n l’aigua i posar els recipients de cap per avall perquè no es puguin tornar a inundar. Amb aquesta simple acció es pot evitar en gran nombre la proliferació del mosquit tigre.

Veure vídeo d’acte de presentació de la campanya 2012

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here