Els executius de las Vegas Sands Corporation han visitat els terrenys del Delta del Llobregat on estudien instal·lar el macrocomplex i s’han reunit amb el Govern de la Generalitat

las vegas sands al delta
La comitiva de las Vegas Sands Corporation arriba a la passarel·la sobre el riu Llobregat que hi ha a Cornellà, el darrer punt de la visita al Delta del Llobregat. Foto:ACN

Després d’aterrar a la terminal corporativa del Prat poc abans de les deu d’aquest dilluns, una vintena de representants de l’empresa s’han desplaçat a l’espai natural del Remolar (Viladecans), primer i després han pujat al Montbaig (Sant Boi) per veure una panoràmica del Delta, i han acabat visitant la passarel·la sobre el Llobregat que hi ha a Cornellà, el darrer punt de la visita al Delta del Llobregat que han visitat abans de marxar a Barcelona.

Un dispositiu mòbil dels Mossos ha evitat que els grups de protestants de la plataforma Aturem Eurovegas s’acostessin a la comitiva. La guiava Damià Calvet, secretari de Territori de la Generalitat.

Posteriorment, representants del Govern i de l’empresa de Sheldon Adelson han mantingut un dinar de treball aquest migdia al Palau de Pedralbes. El president de la Generalitat, Artur Mas, ha liderat la delegació de l’executiu català formada pels consellers d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, el titular de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, i el d’Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena. El dinar ha finalitzat pocs minuts després de les quatre de la tarda.

Immediatament després i per primera vegada, membres de l’empresa Las Vegas Sands oferien una roda de premsa a Barcelona per explicar la visita i els detalls del projecte. Per la seva banda, el Govern també ha trencat el silenci que ha mantingut fins ara sobre les negociacions i el portaveu de l’executiu català, Francesc Homs, ha comparegut davant dels mitjans de comunicació des del Palau de la Generalitat.

Les declaracions dels representants de Las Vegas Sands

El director general de Las Vegas Sands Corporation, Michael Leven, ha assegurat que la companyia del magnat Sheldon Adelson decidirà si opta per Madrid o per Barcelona “a principis de setembre”.

Assegura que la decisió és “molt difícil”, que no hi ha cap localització “preferida” i que el projecte està condicionat a la legislació i al finançament que hauran de demanar a la banca. Per això, si aquets dos requisits no es compleixen, podria ser que finalment no es faci enlloc.

“El motiu” d’ajornar la decisió fins al setembre, és perquè tant Madrid com Barcelona “no han parat” d’oferir “millors situacions i terreny” i tot dues tenen “un fotimer d’atributs” per desenvolupar-hi els projectes de Las Vegas Sands. Per això han decidit trepitjar el terreny aquesta setmana i esperen poder prendre la decisió els primers dies de setembre.

Leven
Leven, en roda de premsa aquest dilluns. Foto:ACN

Els representants de la companyia, que aquest dilluns han visitat els terrenys del Parc Agrari i del Delta del Llobregat, han assegurat que la situació a Barcelona és “fantàstica” i “impressionant”. Qui té l’última paraula, però, és Sheldon Adelson i en part es decantarà en funció de la legislació i també del finançament que necessiti de la banca. Si no aconsegueixen ni una cosa ni l’altra, Leven ha deixat la porta oberta, fins i tot, a suspendre el projecte malgrat que faci “anys” que tenen l’estat espanyol en el punt de mira.

De fet, Leven ha detallat que per construir un espai de 6.000 habitacions el pressupost s’enfila fins als 6.000 milions, molts dels quals haurien de ser finançats pels bancs. Si finalment opten per un de més petit, al voltant de 3.000 llits, les xifres d’inversió es redueixen a al meitat, al voltant dels 3.000 milions, sempre mantenint la proporció dels 2/3 de finançament bancari. A més, Leven ha xifrat en un 20% el retorn que l’empresa pretén obtenir de la inversió.

En qualsevol cas, si finalment el complex disposa de 6.000 llits, es podrien arribar a generar 30.000 llocs de treball: 15.000 només per la construcció del complex i 15.000 més per a feina derivada directa i indirecta. Si el resort és de 3.000 llits, es mantindrien els 15.000 treballadors per a l’edificació, i la resta podria caure al voltant de les 10.000 persones.

Les declaracions del Govern de la Generalitat

Diumenge, el portaveu adjunt de CiU al Parlament, Ramon Espadaler, reconeixia que Eurovegas “no s’adequa al model turístic” que Catalunya ha tingut fins ara, però opinava que no es poden rebutjar tants llocs de treball en plena crisi. “És cert que això no s’adequa al model que hem fet fins ara, però ens podem permetre, amb la possibilitat de crear llocs de treball, ens podem permetre tan alegrement dir que no? Jo crec que no. I aquest debat té un component ètic important”,va argumentar ahir en declaracions a Catalunya Informació

El primer en fer declaracions públiques avui, ha estat el conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, que ha afirmat que la visita que els responsables de las Vegas Sands han fet a Barcelona forma part de “la rutina normal” en aquest tipus de negociacions que impliquen grans Inversions. El conseller no ha entrat en detalls ja que les explicacions sobre aquesta reunió les ha donat el Govern aquesta tarda. Mas-Colell considera que és una “setmana important” per al projecte, però ha recordat que “avui estan aquí i demà a Madrid”. S’ha mostrat confiat que la visita dels responsables de Las Vegas Sands a Barcelona ha estat positiva perquè “sempre donem bona impressió, o sigui que segur que serà bona”.

D’altra banda, el conseller ha recordat que Eurovegas és una expressió col·loquial i que “no serà en cap cas el nom definitiu”.

Francesc Homs
Francesc Homs. Foto:ACN

Posteriorment, el portaveu del Govern, Francesc Homs, ha declarat en roda de premsa que el Govern té “l’obligació moral” d’estudiar a fons Eurovegas perquè els aturats s’ho mereixen. Ha manifestat que entén la distància del PSC però en canvi, acusa de fer populisme als que lliguen el projecte a les màfies i a l’esclavatge.

Homs, ha defensat que l’executiu català té “l’obligació moral” d’estudiar a fons el projecte d’Eurovegas en un moment de crisi i d’atur. “Es mereix o no es mereix la gent que està a l’atur que ens donem un temps per mirar-ho a fons? Des del Govern pensem que sí”, ha opinat en roda de premsa, on ha acusat de fer populisme a aquells sectors, entre ells ICV que lliguen el complex de Sheldon Adelson a les màfies i a l’esclavatge. Això sí, el portaveu de l’executiu català entén la distància que ha agafat el PSC a l’espera de conèixer més detalls, i ha assegurat que un cop es prengui la decisió, iniciaran un procés de negociació basat en la seriositat, la concertació i la transparència.

 

 

 

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here