Les diferents formacions polítiques que composen l’arc parlamentari català, han reaccionat davant la possible instal·lació d’Eurovegas al Baix Llobregat, sobretot després de la darrera visita dels executius de Las Vegas Sands Corporation, que ha generat reaccions diverses entre les formacions partidàries del SÍ i del NO

El portaveu del Govern, Francesc Homs (CiU), va defensar que l’executiu català té “l’obligació moral” d’estudiar a fons el projecte d’Eurovegas en un moment de crisi i d’atur. “Es mereix o no es mereix la gent que està a l’atur que ens donem un temps per mirar-ho a fons? Des del Govern pensem que sí”, va opinar en roda de premsa.

La secretària general d’ERC, Marta Rovira, va recordar al Govern que el Baix Llobregat no és el desert de Nevada, de manera que no comparteix les mateixes condicions per construir-hi ara un complex com a Las Vegas. Ho va justificar per les 1.500 persones que hi viuen i treballen l’agricultura, i per ser una zona d’interès mediambiental i turístic. A més la líder dels republicans catalans va reclamar a l’Executiu d’Artur Mas que especifiqués quines són les condicions laborals i fiscals que s’ofereixen al magnat Sheldon Adelson, “què té previst fer” amb el futur de la zona i que es definis o per un model de creixement basat en l’oci. o en el coneixement.

La portaveu d’ICV, Laia Ortiz, va instar el Govern i a CiU a vincular “ètica i economia” i renunciar a acollir un projecte com el d’Eurovegas, que no ofereix cap tipus de “solvència” i “ataca el model de país”. “Malvendre’s el país per un projecte que no té cap element de garantia no és la solució”, va afirmar. Ortiz va ser especialment crítica en dos aspectes. El primer, la capacitat d’atracció i concentració de “prostitució, màfies i blanqueig de capitals” del macrocomplex d’oci. I el segon, que amb diners públics “s’expropiïn els terrenys per donar el negoci als americans”, mentre la Generalitat està duent a terme una política que “desprotegeix a les empreses catalanes”.

“Amb la informació que tenim fins ara, no podem acceptar un projecte com Eurovegas”. Aquest és de moment el posicionament del PSC expressat per boca del seu portaveu, Jaume Collboni, que, tot i que va evitar adoptar un rebuig definitiu, sí que va anar una mica més enllà de la posició prudent que havia mantingut fins ara. Els socialistes catalans defensaven que calia estudiar el projecte, però aquest dilluns van donar un gir i van reconèixer que el macroprojecte de Sheldon Adelson és “l’oposat al que defensa el PSC”, que aposta pel 22@ o pel Biocat. El PSC tem que Eurovegas pugui ser una “zona franca d’al·legalitat”, i culpa el Govern d’aquestes “suspicàcies” pel seu “obscurantisme” amb aquest tema.

La presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, va voler aprofitar la visita de la delegació de l’empresa promotora d’Eurovegas per reclamar al Govern de la Generalitat “tota la transparència possible” en les negociacions. La popular va recordar que el seu partit “sempre ha estat a favor” del projecte per considerar-lo una forma positiva de “captar inversió estrangera, generar riquesa i crear ocupació”. Però va voler remarcar que “la negociació que està duent a terme el Govern de la Generalitat no s’està portant amb tota la transparència que necessitaríem els grups polítics i els ciutadans de Catalunya”.

El diputat de SI Uriel Bertran va lamentar que el Govern prometi i s’emmiralli en Massachusetts “i ens acabi portant Nevada i las Vegas”. “O sigui un model basat en el casino, la màfia, la corrupció i amb un Adelson que està investigat per la justícia dels Estats Units”, va criticar Bertran en el dia que executius de Las Vegas Sands estaven visitant el delta del Llobregat. “Es tracta d’un model que no s’assembla en res al de recerca, desenvolupament, exportacions i indústria innovadora a l’estil de Massachusetts”, va sentenciar el diputat de SI.

El president de C’s, Albert Rivera, va donar la benvinguda al projecte d’Eurovegas sempre que comporti la creació de llocs de treball autòctons, i no es facin excepcions al compliment de la legalitat vigent. “Si el projecte ve a Catalunya amb les mateixes condicions que la resta d’empresaris catalans, benvingut senyor Adelson”, va opinar Rivera en referència al president de ‘Las Vegas Sands Corporation’. El líder de C’s va exigir a la Generalitat que “no faci un vestit a mida per a ningú”, i va assenyalar que Eurovegas pot contribuir a la sortida de Catalunya de la crisi econòmica.

 

 

 

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here