L’Assemblea General de las Nacions Unides  va establir l’any 2009, el 18 de juliol com el Dia Internacional de Nelson Mandela. El mateix dia l’estat espanyol recorda un dels moments més negres de la seva història

Nelson Mandela; la victòria de l’esperança

Conegut en el seu país, Sud-àfrica, com a Madiba, advocat i polític, va ser el primer president de Sud-àfrica triat democràticament mitjançant sufragi universal, així com el líder del Umkhonto we Sizwe, el braç armat del Congrés Nacional Africà (CNA).

Al 1962 va ser arrestat i condemnat per sabotatge, a més d’altres càrrecs, a cadena perpètua. Va estar 27 anys a la presó, la majoria dels quals va estar confinat a la presó de Robben Island.

Després del seu alliberament l’11 de febrer de 1990, Mandela va liderar al seu partit en les negociacions per a aconseguir una democràcia multirracial a Sud-àfrica lluitant contra l’apartheid, cosa que es va aconseguir al 1994 amb les primeres eleccions democràtiques per sufragi universal.

Mandela va guanyar les eleccions i va ser president des de 1994 fins a 1999, donant freqüentment prioritat a la reconciliació del país.

Va rebre més de 250 premis i reconeixements internacionals durant quatre dècades, inclòs al 1993 el Premi Nobel de la Pau.

El 18 de juliol de 1936 s’iniciava el període més negre de la història d’Espanya

Fa 76 anys el General Franco es va aixecar contra el legítim Govern de la República Espanyola, en el que va ser el principi d’una guerra fratricida que va destruïr Espanya durant 3 anys. Finalment, el general sublevat es va declarar guanyador i va condemnar al país a viure sota el pes d’una dictadura feixista al llarg de 40 anys.

Així, el 18 de juliol va ser declarat festa nacional i ho va seguir sent durant tota la dictadura i fins a l’any 1977. Se celebrava amb nombrosos actes commemoratius i festius arreu del país i els treballadors rebien aquest dia una de les pagues extra a les que tenien dret i que era coneguda com “la paga del 18 de juliol”.

Avui, la data del 18 de juliol i el que va significar ha perdut tota la seva rellevància política i social. Enquestes publicades el 18 de juliol de 2006 per El País i El Mundo revelaven que el 74,4% de les persones enquestades deia saber el que va passar el 18 de juliol de 1936, però un 23,1% deia que no en tenia ni idea.

Malgrat celebrar el Dia Internacional de Nelson Mandela és un motiu molt més positiu, no podem oblidar el que va passar el 18 de juliol de 1936. Celebrem i commemorem la lluita per la pau i la igualtat de Mandela, però mai oblidem que a casa nostra, un dia com avui, un General feixista es va aixecar contra el Govern legítim escollit pel poble i va condemnar a Espanya a 40 anys de terror; assassinant, torturant i tancant a la presó a moltes persones que, com Mandela, defensaven la llibertat.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here