[dropcap color=”#336600″ font=”arial” fontsize=”40″]D[/dropcap]es de la Xaxa Comercial de Viladecans considerem que la mesura de la pujada de l’IVA anunciada pel president del govern d’Espanya, Mariano Rajoy, en un moment de crisi de consum com el que vivim, no es pot justificar gravant encara més el consum dels ciutadans, i creiem que aquesta mesura,  conjuntament amb la liberalització dels horaris comercials que fa dies que proposa el govern, pot acabar amb el comerç de proximitat de les nostres ciutats i viles.

La pujada de l’IVA, en una situació amb famílies cada cop amb menys recursos, és impossible que sigui repercutida en els preus que paguen els nostres clients, i només serviran per rebaixar encara més els marges d’uns comerços que han disminuït dràsticament les seves vendes en els darrers anys a causa de l’atur i la crisi, i que no tenen accés al crèdit, mentre el govern va donant milers de milions d’euros als bancs. Si imaginem una pujada de l’IVA l’any 2006, aquesta hagués estat assumida pels consumidors; en una situació com l’actual, de recessió i de baix consum per part de les famílies, aquesta pujada només pot assumir-la el comerciant, tal com ja han dit que faran les grans empreses de distribució. La diferència, però, és que la capacitat per reduir marges que tenen aquestes grans empreses no la tenen els petits comerços de la nostra ciutat, i aquesta mesura acabarà portant al tancament de molts d’ells, i repercutirà en l’abandonament progressiu de les façanes comercials de la nostra ciutat.

Creiem que el govern, en comptes de gravar el consum en època de recessió, hauria de ser capaç de trobar mesures d’estímul de l’economia. Amb més retallades i incrementant els impostos al consum és impossible generar comerç, i l’únic que s’aconsegueix és l’efecte contrari: generar més atur i més precarietat pels autònoms i pels treballadors.

Joan Badia Franch, president de la Xarxa Comercial de Viladecans

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here