[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]O[/dropcap]riol Junqueras és llicenciat en llicenciat en Història Moderna i Contemporània i doctor en Història del Pensament Econòmic. És professor a la UAB d'”Història premoderna de l’Àsia Oriental” i “Les bases del Món Modern”. Junqueras va ser Eurodiputat del 2009 al 2011 i des de l’octubre de 2011 és el President d’ERC. Pel que fa a la política municipal, després d’anys de treball a l’oposició, la candidatura Junts per Sant Vicenç va obtenir 6 regidors i gràcies a una coalició amb CiU i ICV, és alcalde de Sant Vicenç -la seva ciutat des que tenia tan sols dos anys d’edat- des del juny del 2011. 

Què és per a tu el Baix Llobregat?

Doncs una comarca que té com a centre geogràfic Sant Vicenç dels Horts… I per tant la meva comarca de tota la vida, i l’àmbit econòmic, geogràfic, cultural i històric on ens sentim còmodes i reconeguts. I ens agradaria que Sant Vicenç dels Horts hi jugués un paper tan rellevant com fos possible. I amb tota la modèstia del món i espero que també amb tota la simpatia, i que sigui interpretat des d’aquest punt de vista, ens agradaria jugar un paper molt rellevant com a mínimm al Baix Llobregat central.

La independència és un objectiu a curt termini?

El que és un objectiu a curt termini és la voluntat dels ciutadans de Catalunya. Els ciutadans de Catalunya han de poder decidir el que volen, i esperem que sigui així. han de poder decidir si els seu 1r objectiu és la independència, o no… o el que sigui. I decidiran en quin termini ho volen aconseguir. Des del meu punt de vista, que soc partidari d’una república catalana dins del marc de la Unió Europea, una república catalana que tingui les millors relacions possibles amb el seu entorn i per tant, com no, amb l’estat espanyol, doncs és un objectiu a curt termini perquè estic convençut que seria bo pels nostres ciutadans, que els ciutadans de Catalunya viurien molt millor. I els ciutadans de catalunya tenim tot el dret del món a decidir sobre el nostre futur i el decidirem com creiem oportú, ja sigui amb una república o no, o seguir com estem. Per tant, és tan senzill com que som demòcrates i atès que ho som, volem que siguin els ciutadans de catalunya els que decideixin.

[level-premium]

[jwplayer file=”http://www.elbaix.cat/wp-content/videos/oriol junqueras ok.m4v” width=”609″ height=”360″]

Com valores les últimes retallades del Govern central, en especial les que afecten al món local?

Les mesures econòmiques impulsades pel Goveern Rajoy les valorem de forma extremadament negativa, és impossible valorar-les pitjor perquè ens sembla que si el Sr. Rajoy vol retallar alguna cosa, que retalli del Ministeri de Defensa o dels ministeris inútils que tenen totes les competències traspassades a les Comunitats Autònomes, i que per tant no serveixen per res, com Ensenyament, Salut i Cultura. Ens sembla que hauria d’estalviar eliminant el Senat, intentar no llençar diners amb trens d’alta velocitat sense passatgers, amb aeroports sense avions, amb autopistes sense cotxes… i el que hauria de fer és posar els diners on hi ha teixit industrial i on hi ha la possiblitat de crear llocs de treball; això és el que hauria de fer el Sr. Rajoy.

I si el Sr. Rajoy hagués fet la feina que li tocava fer quan li tocava fer, enlloc de llençar els diners, ara no hauria de pujar l’IVA i per tant no afectaria de forma extremadament negativa als nostres conciutadans.

Valorem aquestes reformes d’una manera extremadament negativa per una raó tan senzilla com que l’Ajuntament de Sant Vincenç dels Horts està fent un  nou aulari a l’escola Sant Jordi per a infants del municipi de 3 a 5 anys i resulta que el 20% de la factura que pagarà l’Ajuntament per arreglar aquestes aules s’ho quedarà el Govern del senyor Rajoy a través de l’IVA. Això ens sembla indignant. Els ciutadans de Sant Vicenç, del Baix Llobregat, de Catalunya, no es mereixen que el Govern espanyol ens foti els diners que hem de dedicar als nostres ciutadans. I el Sr. Rajoy el que dius és que hem d’estalviar en nombre de regidors, molts dels quals no cobren absolutament res.

On està l’estalvi en reduïr regidors que no cobren res? Si l’alcalde de Sant Vicenç cobra mil euros al mes!  Això és el que estalviarem?

Que estalviïn en sous de ministres i en embaixades espanyoles, com la d’Arabia Saudita, que s’ha gastat 8 milions d’euros en fer una piscina; això és llençar els diners. Per tant com ho valorem? De forma catastròfica. Ho fan molt malament. El Sr. Mariano Rajoy suspendria un examen parcial de primer de carrera d’Econòmiques, no en té ni idea. El Sr. Rajoy va sortir fa uns dies dient que hi havia una bona en l’economia espanyola, l’augment de la productivitat a Espanya. Això es deu a què s’està expulsant del mercat de treball als treballadors menys qualificats i això fa que la mitjana de productivitat augmenti. Però amb aquest argument, el Sr. Rajoy el que hauria de fer és enviar tothom a l’atur, deixar només una persona treballant a Espanya, i tindríem la taxa de productivitat més alta del món; però el preu que paguem per això son 5.500.000 d’aturats.

Si el Sr. Rajoy no és capaç d’entendre això, que es dediqui a una altra cosa i ens deixi a nosaltres decidir el nostre futur.

Les mesures afecten de forma catastròfica a l’autonomia municipal, i no només aquestes mesures, sinó també la llei d’estabilitat pressupostària. Si un ajuntament estalvia diners, el Govern espanyol agafarà aquests diners i els utilitzarà per pagar els deutes a llarg termini amb els bancs. És terrible! Perquè aquests diners que els ajuntaments estalvien els necessiten els ciutadans d’aquests ajuntaments. Com farem una inversió? Com millorarem una escola bressol o com arreglarem un carrer o una claveguera? Com farem un dipòsit d’aigua potable si resulta que cada vegada que estalviem un euro el Govern espanyol ens el pren per pagar el deute bancari a llarg termini? Per tant, és catastròfic.

Els nostres ciutadans hauran de pagar més IVA que marxarà de tots els nostres pobles per anar a alimentar una política irresponsable del Sr. Rajoy i dels seus ministres. Cada vegada paguem més impostos, cada vegada tenim menys diners, cada vegada podem ajudar menys a la nostra gent.

 Què està fent Sant Vicenç dels Horts per lluitar contra l’atur?

Sant Vicenç té una particularitat, que és que històricament ha sigut un poble amb una renda per càpita molt baixa i amb un índex d’estudis universitaris també molt baix, perquè històricament ha sigut un poble que ha tendit a acollir a gent que tenia un nivell de formació molt baix i per tant, gent amb poca qualificaciño professional, que son els que pateixen més l’atur i ho tenen més difícil per trobar feina. I això és així des del anys 60′ i de fet els percentatges d’atur gairebé sempre han estat molt alts a Sant Vicenç. Què podem fer des de l’ajuntament? Doncs som un ajuntament, i com a ajuntament que té cada vegada menys ingressos i més despeses que mai. per tant, el marge de maniobra és molt baix i a més el marc legal és molt restrictiu, la llei no ens deixa marge de maniobra. Què  fa l’ajuntament? Doncs posar-hi tota la bona voluntat del món, per exemple, intentant salvar Fercable. Eñ mateix dia que s¡aprobava la reforma laboral van decidir acomiadar més de 90 treballadors sense recol·locació. Des de l’ajuntament ens vam posar en contacte amb tots els agents implicats, vam iniciar un pla de viabilitat,  i comptant tan sols amb la nostra bona voluntat, hem aconseguit que Fercable avui no estigui tancada i la meitat dels seus treballadors han estat recol·locats. Per tant, és un exemple de feina feta sense competències, sense recursos, però carregada de bona voluntat.

Aquest tipus d’exemple l’estem intentant reproduir per exemple amb el cas de l’antiga Printer. Això és el que fa l’ajuntament, miracles.

És viable consensuar una postura sobre el Pacte Fiscal?

És del tot viable, de fet ja existeixen postures consensuades al País Basc i a Navarra, per exemple, on el PP i el PSOE ho defensen. I si allà ho defensen, doncs també ho haurien de defensar aquí. I seria del tot inexplicable que els socialistes i els populars defensessin per als ciutadans vascos i navarresos allò que no defensen per als ciutadans de Catalunya. el que han de fer els socialistes i els populars és defensar als ciutadans de Catalunya amb la mateixa eficàcia amb que defensen als ciutadans d’altres comunitats autònomes. I si ho fan així no tindrem cap problema, tindrem un consens amplíssim i serà un èxit extraordinari. I si no ho fan, esperem que els ciutadans els hi exigeixin explicacions i responsabilitats.

Quin és l’objectiu de la campanya #prouespoli que s’ha iniciat recentment?

L’objectiu és explicar als ciutadans de Catalunya la situació en la que ens trobem, en la que paguem molts impostos i el 43% d’aquests impostos desapareixen del nostre país. Això no passa a cap altre lloc del món i per tant és una situació d’espoli duríssim per a tots els nostres ciutadans.

Som el 3r país del món que paga un IRPF més alt, però malauradament els nostres impostos no es queden aquí per ajudar als nostres conciutadans, se’ls endú el Govern espanyol.

Si fins i tot per arreglar una aula de P3 el Govern espanyol ens pren el 20% de la facturació! per tant, què intentem explicar amb aquesta campanya, doncs la situació que patim els ciutadans d’aquest país, els ciutadans de Sant Vicenç dels Horts, els ciutadans del Baix Llobregat, que és que ens foten la meitat dels impostos que paguem. I això no ho aguanta ningú. I si tingéussim aquests diners a la nostra disposició, podriem fer moltes coses que ara mateix no podem fer. Tindríem el doble de recursos disponibles, 16.000.0000 MEUR que desapareixen cada any. Amb aquests diners a la nostra disposició no hi hauria retallades.

Eurovegas sí o Eurovegas no?

Eurovegas no per moltes raons. Una, perquè si totes les facilitats que se li donen a Eurovegas se’ls hi donéssin a un inversor industrial, segurament tindríem a inversors industrials disposats a invertir al Baix Llobregat. Dos, perquè entre Eurovegas i les inversions industrials son millors les inversions industrials perquè generen més llocs de treball, perquè generen més valor afegit, perquè generen més riquesa per la nostra comarca. Per tant, fem les coses ben fetes. La Derbi no es queda a Catalunya per 4.000.000 d’euros i resulta que Eurovegas val 6.000 MEUR. Si agafes aquesta quantitat i la deivideixes per 4 MEUR, quantes Derbis no salvaríem al nostre país? I una Derbi té 400 llocs de treball!

Per tant, hipotecar el futur d’una de les millors zones agràries de Catalunya, que son els del delta del Llobregat, per un projecte basat en el joc, de baix valor afegit, és un disbarat!

Però si resulta que aquests terrenys estan a tocar del port de Barcelona i de l’aeroport del Prat, si per aquests terrenys hi passarà el corredor d’ample de via europeu per treure mercaderies cap al cor d’Europa. I ara resulta que hipotecarem aquestes terres que poden servir per l’activitat agrària intensiva i que podern servir per donar oxigen al port de Barcelona i l’aeroport del Prat, que poden servir per fer les conexions ferroviàries i el corredor mediterrani, això ho hipotecarem? Que ens hem begut l’enteniment? Per tant, Eurovegas NO.

ERC es planteja posar com a condició a possibles apropaments a CiU, el tema d’Eurovegas?

El país té molts problemes, molts. Té 840.000 aturats, té 250.000 aturats sense prestacions, més de 100.000 famílies sense cap tipus d’ingrés, 65.000 famílies que han perdut o perdran casa seva… No posem condicions concretes, el que hem de fer és treure el país de la situació en la que està, i nosaltres intentarem entendre’ns amb tothom que sigui possible i quants més siguem millor.

Un desig de futur….

Que els ciutadans de Catalunya puguin decidir què volen fer amb els seus impostos.

[/level-premium]

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here