L’oposició alerta que la venda d’ATLL pot provocar un augment del preu de l’aigua, mentre el conseller defensa la necessitat dels recursos que s’obtindran de la privatització

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]E[/dropcap]l conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, ha defensat la privatització d’Aigües Ter-Llobregat per fer font a les pèrdues de més de 70 milions d’euros que té l’organisme. El conseller ha acusat al PSC de voler “jugar a fer castells a la sorra en mig del tsunami”, en referència als deutes de la Generalitat.

Per la seva part, els socialistes han criticat que “es deixi en mans privades la gestió de l’aigua”. A més, han pronosticat un augment del 119% del preu de l’aigua fruit de la concessió d’ATLL a una empresa privada.

El diputat socialista Jordi Terrades ha denunciat que es necessiten els diners de la privatització “per pagar coses que no tenen res a veure amb la política hidràulica”.

El conseller Recoder ha defensat aquest dijous al Parlament la privatització d’Aigües Ter-Llobegat perquè “es necessiten recursos”. Segons ha dit el mateix responsable de Territori, la concessió ja estarà adjudicada l’1 de gener del 2013. Recoder ha explicat que no està d’acord amb que els recursos obtinguts amb la privatització no es destinin directament a la política hidràulica. Tanmateix, ha explicat que hi dóna suport per lleialtat amb la resta del govern i perquè cal tenir en compte “el tsunami en mig del qual està immersa la Generalitat”.

El diputat socialista Jordi Terrades ha interpel·lat el conseller per criticar durament la privatització d’ATLL. Terrades ha afirmat que “l’aigua no és un bé comercial com la resta” i que s’està renunciant “al dret a decidir sobre l’aigua”. Tanmateix, ha reconegut que l’anterior conseller responsable de l’ACA, Francesc Baltasar (ICV-EUiA), va “córrer massa” amb la inversió feta per complir la normativa europea i que “es podria haver optat per terminis més llargs”. En aquest sentit, Recoder ha apuntat que si el preu de l’aigua s’apuja i es privatitza ATLL és per fer front al dèficit que té l’organisme de gestió de l’aigua de la Generalitat.

Per la seva banda, el diputat d’ICV-EUiA Joan Boada, ha lamentat que mentre altres països europeus rebutgen la privatització de l’aigua, CiU en canvi ho fomenta, i “amb unes conseqüències devastadores”.

Boada, ha afirmat que la privatització d’Aigües del Ter-Llobregat “implicarà la mort del riu Ter”, perquè el compte de resultats de la nova empresa gestora dependrà en gran mesura del cost de captació de l’aigua i de les inversions a fer. A més, per Boada, aquesta gestió privada “suposarà una pèrdua de control per garantir un servei públic d’aigua i de qualitat a quasi 5 milions de catalans  i catalanes”.

En un article inmediatament posterior a la decisió presa a principis de juliol per l’Àrea Metropolitana, de privatitzar l’ATLL, la regidora d’ICV-EUiA  a Barcelona Janet Sanz, defensava que “ATLL és una empresa exemplar i eficient que el 2010 va ser considerada la segona millor empresa pública del món per una entitat internacional vinculada a la gestió de l’aigua. Els abastaments han estat excel•lents i les infraestructures gestionades per l’empresa estan en un estat formidable”. “Si una cosa funciona, per què cal canviar-la?”, es preguntava Sanz.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here