El Consorci dels Espais Naturals del Delta del Llobregat està recuperant hàbitats que havien desaparegut arrel de les intervencions com les ampliacions del port i de l’aeroport

[dropcap color=”#336600″ font=”arial” fontsize=”40″]D[/dropcap]es de finals de la setmana passada el Consorci dels Espais Naturals del Delta del Llobregat ha començat a inundar una desena d’hectàrees amb aigua del Canal de la Dreta del Llobregat i de la depuradora propera. Es tracta d’una de les moltes iniciatives d’aquest organisme per recuperar hàbitats i afavorir el retorn dels ocells al delta, després que les intervencions realitzades en els darrers anys, com les ampliacions del port i de l’aeroport, hagin capgirat la fesomia de l’espai natural.

Abans d’aquestes intervencions ja hi havia prats inundables a la zona. “Però això s’ha perdut amb el temps”, recorda Ferran López, ornitòleg del Consorci, que recorda que al delta, que té protegides més de 900 hectàrees, hi ha “molts tipus d’hàbitats”: “llacunes, zones de maresma, zones de vegetació dunar, pinedes litorals…”. “El que més ens manca són prats inundables”, explica López.

Per això des de fa un any i mig el Consorci ha convertit una desena d’hectàrees a la zona de Cal Tet, prop de la desembocadura del riu, que abans eren canyissars en prats inundables. Per fer-ho s’ha servit de cavalls, una quinzena de mamífers pastura a la zona i manté les herbes a ratlla. Aquesta pastura i les màquines han facilitat la creació dels prats.

Ara, coincidint amb l’inici de la migració dels ocells des del nord d’Europa on han passat l’estiu i s’han reproduït cap a l’Àfrica, on passaran l’hivern, s’han començat a inundar. López explica que el valor d’aquests prats rau en què és una mena de “àrea de servei” on les aus poden fer “parada tècnica”: solen volar de nit, i durant el dia necessiten espais on aturar-se i menjar. Els prats inundables són l’entorn ideal, i fins ara només podien trobar grans extensions d’aquest hàbitat als aiguamolls de l’Empordà i a l’Ebre, separats per una gran distància.

Els prats es mantindran inundats fins a finals de la migració, a l’octubre. Llavors, l’aigua es retirarà fins que arribi la primavera i els ocells tornin a viatjar cap al nord, des de març fins a finals de maig. En els propers dos mesos d’inundació, López espera poder arribar a comptar fins a 300 ocells en els millors dies.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here