El pare Josep Maria Soler, Abat de Montserrat, creu que Eurovegas “comporta un preu humà al qual no es pot superposar cap hipotètic benefici econòmic”

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]L[/dropcap]’Abat de Montserrat, Josep Maria Soler, ha advertit que el complex Eurovegas “comporta un preu humà al qual no es pot superposar a cap hipotètic benefici econòmic” i ha defensat que cal tornar als valors del treball, l’esforç, l’amor a la terra i el respecte a la persona per sortir de la crisi. “No podem afavorir pràctiques que portin a la degradació de la dignitat de les persones o les aboquin a agredir la seva salut corporal i psicològica”, exposa en un comunicat. “És prou sabut que el món del joc és vidriós, i que sol tenir aparellat el foment de la ludopatia, la difusió de la toxicomania, la presència de la prostitució i, fins i tot, en alguns casos, del tràfic de persones”, ha alertat. El religiós ha assegurat que només es trobarà una sortida sostenible a la crisi “si aconseguim generar una nova cultura fonamentada en un humanisme que torni a donar a la societat els valors que han sostingut i han fet progressar la dignitat de les persones”. “Aquests valors no es troben reflectits en projectes com Eurovegas”, ha sentenciat Soler en referència a la possible construcció del complex. A més, ha afegit que la societat no es pot exposar a estils de vida que van en contra de valors com l’esforç o l’amor a la terra.

Soler es pregunta: “Volem que Catalunya sigui un centre mundial del joc? A quin preu? La possible creació d’uns llocs de treball, assegura la transparència ètica de tot el que comporta? I, encara, convé afavorir i promoure realitats que, per desgràcia, ja existeixen a casa nostra i de les quals sabem els perills que comporten?”

El Pare Abat de Montserrat, Josep Maria Soler, no s’estranya que a la “raonable” suspicàcia mostrada des de diferents àmbits socials s’hi hagin afegit veus de l’església, “especialment les dels bisbes catalans i de la Unió de Religiosos de Catalunya”, donant suport al pronunciament del bisbe de Sant Feliu de Llobregat, la diòcesi del qual està prevista la construcció del complex.

El Pare Abat de Montserrat exposa que hi ha qui preveu que el projecte contribuirà al desenvolupament econòmic i a la creació de llocs de treball directes i indirectes però, d’altra banda, “hi ha qui qüestiona ‘de manera fonamentada’ l’eficàcia ‘real’ d’aquestes previsions”. A més, “també hi ha motius d’ordre moral, d’ordre ecològic, polític, mediambiental i dubtes sobre la transparència del promotor privat” que qüestionen que la possible construcció d’aquest complex sigui positiva pel territori.

D’altra banda, i per refermar la idea que “el preu humà que comportarà Eurovegas no es pot superposar a cap hipotètic benefici econòmic”, Soler argumenta que “el nostre poble no pot veure exempcions tributàries i legals a favor de propostes de negoci que no dignifiquen les persones i menys encara quan intenta esforçar-se per a fer remuntar les pròpies iniciatives empresarials”.

I, en aquest sentit, assenyala que no es poden afavorir pràctiques “que portin a la degradació de la dignitat de les persones o les aboquin a agredir la seva salut corporal o psicològica”. “No podem perdre, a costa del diner fàcil, l’equilibri natural i ecològic de la zona on es proposa de construir el complex lúdic”, afegeix.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here