El primer Congrés europeu deixa clares les reclamacions del moviment per encarar la crisi: l’accés a la informació, la transparència i la participació ciutadana

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]U[/dropcap]na quarantena de representants de diferents partits pirates del vell continent han posat les bases per a la creació d’un futur partit europeu durant el primer Congrés de partits pirata d’Europa, que ha tingut lloc aquest cap de setmana al Citylab de Cornellà de Llobregat. El Partit Pirata de Catalunya ha estat l’amfitrió de la trobada que servirà de prèvia per a les reunions de París i Manchester, en les quals quedaran definits els estatuts d’aquest futur partit europeu. L’accés a la informació, la transparència del sector públic i la participació ciutadana són tres de les receptes que els ‘pirates’ posen sobre la taula per superar la crisi econòmica i de valors que viu la societat actual.

“Hem de decidir entre tots què és el que s’ha de fer. No podem acceptar que vinguin les ordres de dalt i menys encara sense informació”, ha criticat el portaveu de Pirates de Catalunya, Kenneth Peiruza, en relació a les solucions que estan adoptant els govern europeus en la lluita contra la crisi. “Hi ha hagut una falta total d’informació a la ciutadania”, ha lamentat.

Peiruza ha insistit en la necessitat de convocar un referèndum ciutadà perquès els ciutadans puguin decidir si avalen les “retallades socials” que estan impulsant els executius europeu, espanyol i català. “Qualsevol persona ha de poder participar en una decisió que l’afecta directament”, ha explicat.

El dret a decidir sobre les decisions que afecten els ciutadans també serveix per parlar d’una hipotètica independència de Catalunya. Els ‘pirates’ catalans defensen la convocatòria d’un referèndum per a l’autodeterminació, tot i que no prendrien part per cap de les opcions. Avui són 800 els militants del partit, que es relacionen principalment a través d’Internet.

Un cop es formalitzi el Partit Pirata Europeu, durant el 2013, el següent objectiu dels ‘pirates’ catalans serà confederar-se amb la resta de partits pirates de l’Estat per tal de definir un candidat conjunt de cara a les properes eleccions al Parlament Europeu, previstes per al 2014. De fet, al legislatiu europeu ja hi ha representants ‘pirates’, concretament els dos del Partit Pirata Suec que van obtenir representació en les passades eleccions.

El Partit Pirata suec va ser el primer a fundar-se, l’any 2006. Ben aviat va implantar-se a Alemanya i des d’aleshores s’ha anat estenent arreu d’Europa i al món fins a aconseguir representació en diferents parlaments subestatals. A Berlín, per exemple, van assolir quinze diputats el 2011, i no en van ser 21, perquè la llista del Partit Pirata s’havia limitat a 15 noms sense suposar el gran èxit que aconseguirien.

Alemanys, anglesos, suecs i catalans són els que més estan apostant per la unió d’esforços entre els diferents partits europeus. De cara al 2013 ‘l’European Pirate Party’ serà el referent d’aquells ciutadans implicats en la lluita per l’accessibilitat de la informació, per la garantia de l’accés a la cultura (tant a Internet com fora de la xarxa),de la privacitat i de la participació ciutadana.

 

Foto titular: El fundador i líder del Partit Pirata, Rick Falkvinge, davant del Parlament suec a Estocolm. Font: ACN

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here