Sant Joan Despí és una ciutat amb un gran patrimoni modernista, que es pot visitar mitjançant un itinerari guiat

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]L[/dropcap]’itinerari modernista de Sant Joan Despí consta d’un seguit de sorprenents edificis, obra de Josep M. Jujol, estret col·laborador de Gaudí. Aquesta proposta inclou la visita a Can Negre i el recorregut per diversos edificis modernistes de gran atractiu, com l’església parroquial, la Torre de la Creu, i la torre Jujol, entre altres.

Josep Maria Jujol i Gibert (Tarragona 1879 – Barcelona 1949) fou un arquitecte, dibuixant, dissenyador i pintor modernista català, que fou designat arquitecte municipal de Sant Joan Despí, on hi ha bona part del habitatges que va construir. Les col·laboracions més conegudes les va realitzar a les obres de Gaudí, les quals permetien recollir la llibertat en l’ús de les formes i els colors que Jujol imprimia a la seva creació.

L’extensa obra de Jujol a la ciutat de Sant Joan Despí, constitueix un gran patrimoni històric i artístic, del que en destaquen els edificis de Can Negre i la Torre de la Creu.

Torre de la Creu, també coneguda com a Torre dels Ous. Un dels edificis emblemàtics de Jujol que es troba a Sant Joan Despí

La Torre de la Creu

Va ser un encàrrec de la seva tia Josefa Romeu i Grau, qui volia construir dues cases d’estiueig, donant-li total llibertat en el seu disseny. El projecte va ser aprovat per l’ajuntament l’11 d’octubre de 1913. Va fer dues cases emmirallades basades en cinc cilindres rematats per un teulat amb cúpules. La seva construcció es va aturar amb la primera guerra mundial, però es va finalitzar el 1916. Els teulats estan recoberts de mosaic. Hi ha dos cilindres més que allotgen les escales que porten al segon pis i als miradors. Són destacables els treballs de forja a tot l’edifici. El 1966 l’arquitecte Lluís Bonet i Garí va projectar una reforma que va unir els dos habitatges. L’edifici és visible des de l’estació de tren, ja que hi és a tocar, i per això s’ha convertit per a moltes persones usuàries de RENFE, en un símbol d’identitat de la ciutat de Sant Joan Despí.

Can Negre (foto titular)

Va ser un encàrrec per a restaurar una antiga masia de 1680 propietat del ric advocat Pere Negre i Jover. La casa data del 1680, segons diu a la llinda d’una de les portes i la seva restauració va ser entre 1915 i 1930. Destaquen les finestres i el balcó-mirador amb forma de carrossa amb accés exterior. L’edifici havia estat ampliat amb la galeria de l’esquerra per Jaume Gustà. Jujol fa servir diferents tècniques i materials (fusta, ferro,..) amb l’habitual riquesa cromàtica. A l’interior destaca la cúpula sobre les escales decorada en un blau característic i amb un àngel al centre. Aquest element i l’orla que ressegueix el perfil sinuós de la part superior, amb 5 medallons que formen la inscripció “Ave gratia plena dominus tecum”, són signes de la seva religiositat. Actualment l’edifici s’ha sotmès a una total restauració, i és de propietat municipal. L’itinerari modernista de Sant Joan Despí inclou la visita a l’interior d’aquesta joia del modernisme.

Informació Pràctica

Serveis: Visites guiades que comencen amb la visita a Can Negre, amb un mínim de 8 persones. Cal fer reserva prèvia, trucant al telèfon 93 3737363.

Horari de visita: L’últim diumenge de cada mes a les 11 h. Els dies laborables, només per a grups organitzats i prèvia reserva telefònica.

Preu: Consultar preus en funció de visita guiada individual o per grups. Consultar també descomptes.

Més informació: Centre Jujol Can Negre Pl. Catalunya, s/n Sant Joan Despí Tel. 93 3737363 Fax 93 3737463 m.st.joand@diba.es; cannegre@sjdespi.net www.sjdespi.cat

De dimarts a dissabte de 17.30 a 20 h Diumenges i festius de 12 a 14 h

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here