Els batlles de Cornellà, Sant Boi, Viladecans i Gavà demanen una reunió a Artur Mas per buscar altres inversions i descarten protegir més el Parc Agrari

“[dropcap color=”#336600″ font=”arial” fontsize=”40″]A[/dropcap]ra toca passar pàgina d’Eurovegas”. Però no de “la situació precària que viuen els nostres ciutadans afectats per la crisi econòmica”. Així han reaccionat els alcaldes socialistes del delta del Llobregat a les informacions que apunten que, finalment, el macrocomplex d’oci no s’ubicaria als seus municipis.

“No era el nostre model”, han remarcat en una roda de premsa realitzada aquest matí els batlles de Sant Boi, Viladecans, Gavài i Cornellà liderada per aquest últim, Antonio Balmón, que ha titllat de “fracàs del Govern” el fet que Eurovegas no vingui a Catalunya.

Els alcaldes han demanat per carta una reunió amb el president de la Generalitat per buscar altres projectes d’inversió a la zona. Aquests, han recalcat, han de comptar amb el consens del territori.

Eurovegas “no era el model” dels alcaldes socialistes dels municipis on s’hagués instal·lat el macrocomplex si Las Vegas Sands hagués optat per Catalunya, han recordat aquest matí. Però, malgrat tot, van mantenir-se al marge de les negociacions que liderava el Govern, optant en tot moment per una posició ambigua i sense sumar-se a l’ampli front d’entitats i partits que criticaven el projecte. Ara, un cop sembla descartada la possible arribada d’Eurovegas, reclamen al Govern que els escolti.

“El Govern ens ha de rebre i ha de començar a treballar colze a colze amb nosaltres”, ha declarat l’alcalde de Cornellà, i secretari d’Acció Política del PSC, Antoni Balmón, que ha basat aquesta reclamació en “l’autoritat que tenim en aquests moments fruit de l’exercici de la nostra responsabilitat”, en referència a aquesta actitud de discreció.

Passar pàgina i oblidar els errors del passat

Balmón ha fet aquesta reclamació en una roda de premsa a Sant Boi en la que els alcaldes han presentat la carta que han remès a Mas demanant-li la reunió. L’acompanyaven els seus homòlegs de Viladecans, Sant Boi i Gavà; però no havien convidat el batlle de l’altre municipi al qual suposadament afectava Eurovegas, Lluís Tejedor, del Prat, ajuntament governat per ICV, que des de l’inici es va posicionar contra el macroprojecte.

“Vostès estan obligats a passar pàgina al projecte Eurovegas, però no poden passar pàgina a la situació precària que viuen els nostres ciutadans afectats per la crisi econòmica”, diuen al president de la Generalitat els quatre alcaldes en la seva carta, en la qual li demanen una reunió per “establir un espai conjunt de treball que eviti errors del passat” i per començar a buscar inversions alternatives a la zona.

Amb “errors del passat” els alcaldes del PSC es referien a la manca d’informació al territori que, han lamentat aquest divendres de nou, ha acompanyat les negociacions amb la companyia d’Adelson. I aquest no ha estat l’únic dard que han llençat a l’executiu de CiU. “Sempre he dit el mateix: els governs estan obligats a estudiar, a analitzar, i per tant el Govern ha fracassat”, ha dit, també, Balmón.

En canvi, han evitat comentar les crítiques que també han rebut els socialistes, que no han defensat una postura comuna sobre Eurovegas durant el debat públic: mentre els dirigents llobregatins mantenien la discreció, els barcelonins, per exemple, s’oposaven amb virulència al projecte. Balmón no ha volgut valorar si els socialistes han de prendre mesures per evitar aquests conflictes en el futur sinó que s’ha limitat a subratllar la necessitat d’iniciatives econòmiques al Baix Llobregat.

Alternatives d’inversió per la comarca

Els alcaldes han preferit concentrar-se en reclamar alternatives, i han subratllat també que a la comarca del Baix Llobregat hi ha prou recursos, també de sòl, per dur-les a terme. “El nostre territori està preparat, perquè fa anys que estem treballant tots de forma conjunta per poder tenir activitat econòmica, productiva”, ha assegurat Balmón.

Segons han indicat els batlles, hi ha prou sòl industrial disponible al Baix Llobregat per impulsar projectes sense haver d’ocupar els terrenys del Parc Agrari, com hagués fet Eurovegas, ni de les reserves naturals del Delta del Llobregat.

“A les nostres ciutats hi ha sòl modificable i sòl d’activitat econòmica suficient per buscar inversions, però això sense el consens és impossible de determinar”, ha declarat el batlle gavanenc i president del Consell Comarcal, Joaquim Balsera.

No obstant, Balsera, que també presideix el Parc Agrari, ha descartat protegir-lo més, com per exemple, reclama Tejedor (ICV), Unió de Pagesos o el Centre d’Estudis del Baix Llobregat.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here