El Ple de l’Ajuntament de Viladecans va aprovar al ple de setembre, de manera inicial, les Ordenances Fiscals per al 2013, amb el suport dels regidors i regidores de l’equip de govern (PSC i ICV-EUiA) i l’oposició de la resta de partits

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]A[/dropcap]ixí, el proper any es congelaran els impostos, taxes i preus públics de manera generalitzada, per primera vegada en dues dècades; s’incorporaran noves mesures per estimular l’activitat econòmica i s’evitarà que les persones en risc d’exclusió que no han pogut pagar la seva hipoteca hagin de fer front a l’impost de plusvàlua.

El tinent d’alcalde d’Economia i Avaluació, Pere Gutiérrez, va explicar que les ordenances s’han fet “conscients de la situació econòmica actual que afecta a les famílies i, alhora, per garantir un pressupost que permeti atendre les necessitats dels propis ciutadans”.

Esforç de les finances municipals

La principal determinació del govern municipal va ser no apujar, ni tan sols l’IPC, a la major part d’impostos, taxes i preus públics. La decisió es va prendre malgrat que moltes taxes no cobreixen el cost del servei.

La congelació, però, té dues excepcions: la taxa del cementiri, que puja com l’IPC (un 1,9%), i l’IBI, que s’incrementa un 4,1%.  S’ha de matisar però, que Viladecans, al contrari que altres grans poblacions catalanes, no té impostos o taxes específics per a la recollida d’escombraries ni el manteniment de clavegueram, sinó que l’inclou dins de l’IBI.

Aposta per evitar l’exclusió social i laboral

Per una altra banda,  es va crear una bonificació especial perquè les persones deutores en risc d’exclusió que lliurin el seu pis a l’entitat bancària per mitjà de la dació en pagament, no hagin d’assumir l’impost de plusvàlua, com passava fins ara.

Així mateix, per afavorir l’activitat econòmica s’ha apostat perquè sigui més barat posar en marxa un negoci, amb la bonificació d’un 10% de la taxa d’obertura d’una activitat empresarial o comercial quan la porti a terme una persona amb dificultats d’inserció, menors de 25 anys, major de 45 anys, dones, o persones discapacitades i aturades de llarga durada. Les mesures se sumen a les que van entrar en vigor el 2012.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here