La Mostra, que organitza CineBaix, es portarà a terme des de dijous 25 fins a dilluns 29 d’octubre a Sant Feliu de Llobregat

[dropcap color=”#336600″ font=”arial” fontsize=”40″]L[/dropcap]a Mostra de Cinema Àrab i Mediterrani de Sant Feliu de Llobregat arriba enguany a la seva 6a edició amb l’objectiu de contribuir a la difusió i promoció del cinema àrab i mediterrani a Catalunya i per donar a conèixer una altra mirada, des de dins d’aquestes societats, sobre les seves pròpies problemàtiques i sobre el món actual.

“Tenim la voluntat de seguir amb aquest projecte, que ja arriba a la seva sisena edició, malgrat les dificultats que estem passant, degut a la reducció de les subvencions i les ajudes”, explicava Xavier Bachs, president de l’Associació CineBaix, en la presentació de la Mostra fa uns dies.

L’acte de presentació, en el qual es va projectar el documental Next music Station: Lebanon de Fermín Muguruza, que dibuixa un mapa sonor de la realitat musical del món àrab, va comptar amb l’assistència d’unes 60 persones i va servir per presentar algunes de les novetats de l’edició d’enguany, com el país convidat, Líban, i l’estrena d’una nova secció anomenada “Típics tòpics”.

Durant els cinc dies de la Mostra de Cinema Àrab i Mediterrani es projectaran 14 pel·lícules, algunes de ficció i altres documentals, i un curtmetratge. A més, també s’han programat 5 debats amb realitzadors, escriptores i altres personalitats relacionades amb el món àrab. Bachs destacava que aquests debats donen un valor afegit a la Mostra i són fonamentals per contribuir a crear un espai de trobada i per afavorir la convivència entre els pobles mediterranis, un dels objectius de la Mostra.

Les seccions de la Mostra de Cinema Àrab i Mediterrani de Sant Feliu de Llobregat

Dins de la VI Mostra de Cinema Àrab i Mediterrani hi ha diverses seccions. Una d’elles és la secció “País convidat”dedicada en aquesta edició al Líban, un mosaic de pobles. Dins d’aquesta secció es projectarà el film ¿Y ahora donde vamos?, de Nadine Labaki, que, amb el rerefons d’un país estripat per la guerra, narra la determinació sense fissures d’un grup de dones de totes les religions per protegir a la seva família i al seu poble de les amenaces exteriors; i el reportatge Després de la pau: Líban, pacte de silenci, del col·lectius Contrast i Fora de Quadre, que amb anàlisis i opinions d’investigadors, activistes per la pau i la reconciliació, víctimes de la violència, juristes i educadors, explica què s’ha fet i què no s’ha tingut en compte per construir la pau al Líban, on sembla que s’ha volgut girar pàgina i oblidar.

També es projectarà el film Incendies, de Denis Villeneuve, on dos germans es remunten al començament de la història de la dona que els va donar la vida i descobreixen un destí tràgic marcat amb foc per la guerra i l’odi, i el valor d’una dona molt especial; Caramel, de Nadine Labaki, que gira entorn les pors, angoixes i esperances de cinc dones que, a Beirut, es reuneixen en un saló de bellesa, un film que va deixar molt bon sabor de boca al Festival de Cannes i de Sant Sebastià; i el curtmetratge sobre Labande Berta Alarcón, una organització d’improvisació de teatre amb seu a Beirut, que té per objectiu difondre el teatre d’improvisació al Líban aplicant les eines del teatre d’improvisació a l’activisme i a la societat civil.

Un dels objectius de la Mostra és contribuir a la creació d’un espai de trobada i intercanvi per als professionals del món del cinema àrab i català. Per això, la secció  “Des de l’altra riba”, creada en l’edició de l’any passat, presenta pel·lícules i documentals que tracten sobre el món àrab a la Mediterrània, fetes, en aquest cas, no per realitzadors àrabs, sinó per realitzadors d’aquesta altra riba del Mediterrani, és a dir, l’europea.

En aquesta secció es projectarà La sonrisa de Smara, de Mireia Salgado i Eduard Giménez, un treball documental que s’acosta a la realitat sahrauí des d’una altra perspectiva explicant una història que va començar com una iniciativa personal i que es va convertir en un exemple de resistència i superació de la lluita del poble sahrauí per la independència; el documental Hijos de las nubes, la última colonia, d’Álvaro Longoria i produït per Javier Bardem, que examina l’agitació política actual del nord d’Àfrica i la responsabilitat de les potències occidentals (especialment els Estats Units i França) per mitjà de l’exercici de la Realpolitik, la política exterior basada en interessos pràctics i econòmics en lloc de principis ètics o teòrics, en les seves estratègies polítiques internacionals; i Please, Revolution!, de Lluís Escartin, una obra dels que pensen que els actes s’han de comunicar a través dels sentits i els sentiments, de la raó de la consciència i de l’esperit. També formen part d’aquesta secció el reportatge Després de la pau: Líban, pacte de silenciNext music station: Lebanon i Laban.

La Mostra de Cinema Àrab i Mediterrani dedica, també enguany, una secció al paper de les dones en la lluita per la llibertat i la dignitat, la seció “Dones als països àrabs”, en la qual es mostra com, lluny del clixé occidental, les dones àrabs no resten submises davant la injustícia i la seva lenta però constant incorporació al mercat de treball ha proporcionat exemples de lluites amb una fermesa admirable, enfront dels abusos laborals i socials.

En aquesta secció es projectarà Rojo oriental, de Raja Amari, on la dansa del ventre i el cabaret són una excusa per explicar la història de la independència d’una dona dins de la societat àrab i en general; De nit, elles ballen, de Isabelle Lavigne i Séphane Thibaul, la història d’una família del Caire i d’un clan de dones on l’art de ballar es transmet de mares a filles des de temps remots, guanyadora del Premi a la millor pel·lícula al DocsBarcelona 2012; i La fuente de las mujeres, de Radu Mihaileanu, on Leila, una jove esposa, proposa a les dones del poble fer una vaga d’amor: no més abraçades, no més sexe mentre els homes no portin aigua al poble. També formen part d’aquesta secció Incendies, de Denis Villeneuve; ¿Y ahora donde vamos? i Caramel, de Nadine Labaki.

La Mostra estrena secció, anomenada “Típics tòpics”, que s’ha creat per tal de tractar sobre un altre dels seus objectius fundacionals: contribuir a canviar la imatge i els estereotips sobre el món àrab i mediterrani, mitjançant la cultura i l’expressió artística. En aquesta secció es projectarà el film La pesca de salmón en Yemen, de Lasse Hallström, on un funcionari del govern expert en peix és forçat pel seu supervisor a ajudar en un projecte que persegueix una consultora, la qual representa a un home ric; i Caramel, de Nadine Labaki.

Entrades anticipades a la venda

El preu de cada sessió és de 4 euros i l’abonament per a totes les sessions de la Mostra de Cinema Àrab i Mediterrani és de 25 euros. Els socis i sòcies de CineBaix tenen entrada gratuïta; i la sessió del dijous 25 d’octubre és gratuïta per a tot el públic.

La compra anticipada d’abonaments es pot fer a la taquilla de CineBaix (C/ Joan Batllori, 19 de Sant Feliu de Llobregat) en horari de  divendres a dilluns de 18.30 a 22 hores.

La Mostra de Cinema Àrab i Mediterrani de Catalunya va néixer a Sant Feliu de Llobregat l’any 2007 com un projecte cultural independent amb una clara voluntat d’incidència social i de la mà del treball conjunt de dues entitats: l’Associació CineBaix i Sodepau, i amb el suport de Beirut DC, una associació de professionals del cinema del Líban, organitzadors del prestigiós festival Ayam Beirut Cinema’iya.

Enguany, un cop ja consolidat el projecte, l’Associació CineBaix assumeix l’organització de la Mostra de Cinema Àrab i Mediterrani de Sant Feliu de Llobregat, recuperant la vocació inicial de ser un projecte de ciutat i de comarca, mentre que Sodepau es dedicarà a l’organització de la mostra a la Filmoteca de Catalunya.

Es pot consultar la programació completa i els horaris de la Mostra de Cinema Àrab i Mediterrani de Sant Feliu de Llobregat a l’agenda d’elBaix.cat.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here