La Junta de Personal de l’Hospital de Viladecans, reivindica que aquest continui sent el centre de referència de la ciutadania, davant els possibles rumors sobre que la Generalitat vol que deixi de prestar certs serveis i es converteixi en un “hospital lleuger”

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]L[/dropcap]’alcalde gavanenc i President del Consell Comarcal del Baix Llobregat, Joaquim Balsera, ja ha anunciat que farà costat als treballadors i treballadores de l’Hospital de Viladecans perquè el centre hospitalari de referència de la vila continui sent un hospital d’aguts i amb un nivell II de complexitat. Balsera va assumir aquest compromís en el decurs d’una reunió en què els representants de la Junta de Personal van traslladar-li la seva inquietud vers el futur de l’hospital.

Segons els treballadors i treballadores hi ha motius més que suficients per pensar que la Generalitat de Catalunya té la  intenció de  convertir  l’hospital  de Viladecans en un “hospital lleuger”. Això suposaria deixar de  prestar  serveis com les unitats d’hospitalització i les intervencions  quirúrgiques amb ingrés i renunciar a altres prestacions previstes en el projecte d’ampliació, com ara UCI, hemodiàlisi i  gabinets per a múltiples proves o exploracions complementàries.

Tot això comportaria que  els ciutadans i ciutadanes de Gavà, Viladecans, Castelldefels, Begues i Sant  Climent haurien de traslladar-se  a altres hospitals més  allunyats, i amb tota probabilitat concertats, per ser hospitalitzats o sotmetre’s a intervencions i proves complexes.

La Junta de Personal argumenta les seves sospites en la confluència de diversos fets. Entre aquests en destaquen la subordinació de la gerència del centre a l’Hospital de Bellvitge i  els  constants retards en el compromís assumit per la Generalitat  d’ampliar l’Hospital de Viladecans si bé, paradoxalment, s’han construït i posat en marxa dos hospitals concertats a la comarca.

Altres decisions preocupants han estat la dràstica reducció en el nombre de llits per a la hospitalització convencional i el progressiu increment de la cirurgia major ambulatòria en relació a la resta d’intervencions quirúrquiques que l’hospital realitza. També destaca l’important augment  de pacients sense  ingrés que romanen  en el servei d’urgències durant més de 24 hores (un 400% en el darrer any) davant la indicació de limitar els ingressos hospitalaris.

Segons els treballadors i treballadores, tot apunta que la intenció de l’Institut Català de Salut és que l’hospital de Viladecans tanqui les portes als ingressos i al seguiment dels pacients de la pràctica totalitat d’especialitats mèdiques i quirúrgiques de complexitat mitjana.

El centre es convertiria així en un “ambulatori gran” on la funció principal seria la de proveir de proves mèdiques i procediments massius a altres centres. L’alcalde ha refermat la voluntat de l’Ajuntament de continuar exigint a la Generalitat la concreció del projecte d’ampliació de l’Hospital de Viladecans perque continui sent el centre de referència de les ciutats del seu entorn.

Per a Balsera, l’hospital és una  peça bàsica  en el sistema de benestar i així ho va traslladar personalment al conseller de Salut el passat mes de juliol. En aquesta reunió, el conseller  es va comprometre a presentar a l’octubre el catàleg de serveis sanitaris de la Zona Delta, especificant les  necessitats de cadascun dels municipis. Un  mes després de la data anunciada, la presentació del catàleg encara no s’ha produït.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here