Així s’afirma en un informe d’Aministia Internacional que documenta casos ocorreguts en manifestacions a Espanya, Grècia i Romania en els darrers dos anys

[dropcap color=”#336600″ font=”arial” fontsize=”40″]L[/dropcap]’esclat de la crisi econòmica a la Unió Europea i les solucions que s’estan adoptant, retallant els serveis públics i desmantellant l’Estat del Benestar, han fet que la indignació i la ràbia de la ciutadania arribi els carrers en forma de múltiples concentracions i manifestacions arreu d’Europa.

La responsabilitat de mantenir l’ordre públic en concentracions i manifestacions al carrer correspon als cossos de seguretat, que han de realitzar aquesta tasca complint la legalitat i les normes internacionals. La realitat, però, és que en els darrers anys això no sempre ha succeït així.

Amnistía Internacional ha documentat en un informe casos d’ús excessiu de la força, ús indegut d’armes “menys letals” (canons d’aigua, boles de goma…), obstrucció de l’accès a assistència mèdica i detencions arbitràries en països com Espanya, Grècia i Romania. Segons l’informe en molts casos els agents policials han colpejat de forma reiterada amb porres a manifestants pacífics, inclús al cap i el coll, causant-los-hi lesions greus.

[level-premium]

En el cas d’Espanya, hi ha vídeos gravats a Barcelona el 27 de maig de 2011 que mostren a agents de policia carregant amb porres i disparant bales de goma o d’impacte reiteradament contra manifestants que no representen cap amenaça ni per als cossos de seguretat ni per altres persones.

Un altres exemple és el cas d’Ángela Jaramillo, de 58 anys, que va rebre un cop a la cara i un altre al genoll per part d’una agent de la policia mentre estava asseguda en un banc proper a on es congregaven un grup de manifestants, a les portes del Ministerio del Interior, el 4 d’agost de 2011. Després de ser auxiliada per un grup de joves, que van increpar a la policia per haver-la colpejat, Jaramillo i els qui l’ajudaven van rebre més cops i van necessitar atenció mèdica.

L’endemà Ángela Jaramillo va presentar formalment una denúncia per l’agressió, aportant proves com imatges de l’operació policial i informes mèdics. El 15 de marzo de 2012 un jutjat de Madrid va resoldre de forma definitiva no admetre la denúncia perquè la agent responsable no havia pogut ser identificada.

La necessitat de respectar el dret internacional

Tot i reconeixent que l’actuació policial de les manifestacions pot resultar complicada i que els cossos policials han d’impedir que es cometin delictes, el que és imperatiu és que realitzin la seva feina respectant plenament el dret internacional.

Des d’Amnistia Internacional es denuncia que en molts casos les investigacions criminals de les denúncies presentades contra els agents pressumptament responsables de les violacions de drets humans no han estat exhaustives, ni imparcials ni efectives, i en d’altres, ni tant sols s’ha obert una investigació. Donat que continuaran celebrant-se manifestacions i concentracions en els diferents països membres de la Unió Europea, i donat que la policia no està rendint comptes d’aquells actes fora del dret internacional, Amnistia Internacional tem que es puguin cometre nous abusos.

És per això que han posat en marxa una campanya de recollida de firmes dirigida al Ministre de l’Interior sota el lema “No colpegin als manifestants”. La campanya, que continua activa, es va llençar després de l’actuació policial del passat 25 de setembre als voltants del Congrés dels Diputats i demana al Ministre d’Interior que es realitzi una investigació imparcial i exhaustiva sobre els fets que van tenir lloc tant a les afores del Congrés, com a l’estació de rodalies d’Atocha.

L’informe d’Amnistia Internacional conclou que l’ús excessiu de la força, la dissolució injustificada de les manifestacions i les detencions arbitràries poden fer que la indignació de la població contra el govern es transformi en indignació contra la policia, intensificant la tensió i incrementant el risc de violència. És per aixo que reclamen que els governs de la Unió Europea comuniquin de forma clara als funcionaris dels cossos policials l’obligatorietat de respectar el dret internacional, assegurar-se que la compleixen i prendre mesures quan no sigui així.

Foto: Una jove ofereix una flor a la policia durant una manifestació al centre de Madrid, el 4 d’agost de 2011. | AP/PA Photo/Arturo Rodríguez (Amnistia Internacional)

[/level-premium]

1 COMENTARI

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here