Molins de Rei ha estat la localitat baixllobregatina que ha acollit aquesta jornada, organitzada per les Associacions de Defensa Forestal del Baix Llobregat i amb la participació del Departament d’Agricultura

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]E[/dropcap]l Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) va participar dissabte en un simulacre d’incendi forestal organitzat per l’Associació de Defensa Forestal (ADF) de Puigmadrona-Olorda i la Federació d’Associacions de Defensa Forestal del Baix Llobregat.

La jornada va consistir en una crema controlada autoritzada, que va dur a terme el Servei de Prevenció d’Incendis amb la col.laboració dels Agents Rurals, en un solar a les afores de Molins de Rei, a la falda del Parc de Collserola.

Les ADF’s del Baix Llobregat es van mobilitzar per controlar i extingir la crema. Executant aquests exercicis a l’hivern, s’aconsegueix que les ADF estiguin més ben preparades i puguin encarar la propera campanya d’estiu amb majors garanties d’èxit en la seva tasca voluntària de prevenció i extinció d’incendis forestals.

La jornada va comptar, a banda de membres de les ADF’s, Bombers de la Generalitat i Agents Rurals, amb l’assistència del director general de Medi Natural i Biodiversitat, Josep Escorihuela, l’alcalde de Molins de Rei, Xavi Paz, i representants del Parc de Collserola.

Les cremes controlades, una eina de prevenció  

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, executa durant els primers mesos de l’any cremes controlades de vegetació en espais i terrenys forestals de Catalunya.

L’objectiu de les cremes controlades de vegetació és mantenir i millorar amb el foc la coberta vegetal, afavorint un herbatge més tendre i fresc i el pas dels animals, tant domèstics com cinegètics. Igualment, la reducció de la quantitat de vegetació seca acumulada incideix en una menor intensitat dels incendis forestals que hipotèticament puguin afectar aquests indrets.

L’eliminació de matolls i arbusts a les muntanyes mitjançant cremes controlades, és una pràctica ancestral que ara, amb la moderna tecnologia, i amb les degudes precaucions de personal, mitjans tècnics i metodologia, es fa amb garanties de control del foc, i d’alts beneficis de la flora i la fauna posteriors.

Les cremes les porten a terme el Cos d’Agents Rurals i el GEPIF (Grup Especial de Prevenció d’Incendis Forestals) amb coordinació del Servei de Prevenció d’Incendis Forestals de la direcció general del Medi Natural i Biodiversitat.

 

Foto titular: Propietat de la Generalitat de Catalunya. Extreta de la Sala de Premsa del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here