Són monedes que van ser emeses per l’Ajuntament de la localitat en el període 1936 – 1939 i de les quals no es conservava cap exemplar en l’Arxiu Municipal

[dropcap color=”#336600″ font=”arial” fontsize=”40″]A[/dropcap] mitjans de l’any passat, Josep Camps, veí de Sant Andreu de la Barca, va oferir a l’Ajuntament de Sant Andreu de la Barca la donació en ple dret d’una col·lecció de monedes emeses per l’Ajuntament d’Aigüestoses durant el període de la Guerra Civil de 1936-1939.

La importància d’aquesta mostra de monedes rau precisament en què a l’Arxiu Municipal no se’n conservava cap i la donació permetrà preservar uns documents cabdals per entendre aquest període a la localitat.

Les importants mancances que es patien en les poblacions va provocar que molts ajuntaments de l’Estat emetessin moneda pel seu compte durant la Guerra Civil. Així, a Sant Andreu de la Barca el 23 d’abril de 1937 es va acordar una primera emissió de vals d’una pesseta i es van anar aprovant altres fins el novembre d’aquest mateix any.

Eren monedes de curs legal dins la població i van ser retirades per ordre governamental a finals de 1938. Tanmateix, un cop finalitzada la guerra, els pagaments realitzats amb aquesta moneda no van ser reconeguts legalment.

La importància del patrimoni documental

En els darrers anys han estat molts els veïns i veïnes de la localitat que han fet donacions a l’Arxiu Municipal, fet que valoren molt positivament des de l’Arxiu i que permet, en paraules dels seus responsables, “ampliar els coneixements de la nostra història preservant per a les generacions futures el nostre passat”.

En els darrers anys la percepció de la importància del patrimoni documental ha canviat. Temps enrere els documents que hom tenia a casa es convertien en una nosa i es llançaven, provocant una pèrdua irreparable d’informació molt valuosa.

La tasca dels Arxius és preservar i tenir cura dels documents que al llarg de la nostra existència generem (arxius personals, familiars, institucionals, etc.), que en conjunt permeten conèixer la història i l’evolució de l’ésser humà i de la societat.

Es considera un document qualsevol expressió en llenguatge oral, escrit, d’imatges o de sons recollida en qualsevol suport o material (fotografia, vídeo, carta, cartell, programa, ..) i quan aquest document aporta informació produïda o rebuda i conservada per una organització o una persona en el desenvolupament de les seves activitats, llavors es tracta d’un document d’arxiu.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here