El Servei de Control de Mosquits ha participat com a institució convidada en una trobada internacional celebrada a París en què s’han exposat i debatut pràctiques de comunicació pública sobre el control de mosquits. El Servei prossegueix les accions de tractament al Baix Llobregat amb la campanya d’estiu

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]E[/dropcap]l col·loqui realitzat a París el va organitzar el CNEV (Ccentre de referència sobre control de vectors a França), l’IRD (l’organisme francès que hi centralitza la recerca) i l’Institut Pasteur, a on es va celebrar la trobada la setmana passada.

Hi van assistir principalment tècnics i científics francesos. El Servei del Baix Llobregat va ser l’única representació estrangera convidada a exposar les experiències del projecte del Consell Comarcal conjuntament amb el GRIGA, del departament de Psicologia Social de la UB en els anys 2008 i 2009, i sota finançament de la Diputació de Barcelona.

El Servei de Control del Consell Comarcal manté campanyes de comunicació pública, informació i educació, que són especialment rellevants des de l’arribada del mosquit tigre (Aedes albopictus) a la Comarca. Molts dels punts de cria d’aquesta espècie es troben en propietats privades i per tant cal informar i induir els ciutadans a neutralitzar-los per ells mateixos, ja que el Servei només actua a l’àmbit públic.

Arreu del món es realitzen operacions de comunicació de tot tipus amb aquesta finalitat, i especialment allà on els mosquits transmeten malalties als mateixos habitants que, per desconeixement, faciliten que se desenvolupin en aigües desateses en petits recipients.

Canviar els costums

Tanmateix, existeix una discussió molt intensa en tots els àmbits socials sobre l’eficàcia d’aquestes operacions, en el sentit que si bé informar és relativament senzill, aconseguir canvis en els costums de la població és extremadament difícil. En conseqüència, s’ocupen molt activament d’aquesta qüestió equips multidisciplinaris d’entomòlegs, sociòlegs, psicòlegs socials i etnòlegs.

La presentació del Consell va ser eminentment pràctica i va suscitar força interès en ser un tipus d’experiment que molt rarament s’ha dut a terme. L’acte va resultar molt interessant per l’intercanvi d’experiències, especialment davant la presència de representants de les Antilles Franceses, Guiana i l’Illa de La Réunion, on les epidèmies generades per mosquits han estat intenses els darrers anys.

Campanya d’estiu en marxa

El Servei de Control de Mosquits, depenent del Consell Comarcal, prossegueix les seves accions amb la campanya d’estiu a diversos punts del Baix Llobregat. Cal recordar que aquest servei es va haver de posar en marxa el passat mes de març a causa de les fortes pluges.  Les pluges que van caure a finals del mes de febrer i començaments de març, que van arribar fins els 107,3 litres, junt amb les llevantades i l’augment de les temperatures a l’inici de març va obligar a avançar les accions de tractaments a les zones productores de mosquits de les maresmes (Ochlerotatus caspius) per part del  Servei de Control de Mosquits.

Els primers tractaments es van produir entre el 7 i el 22 de març, força abans del que és habitual i van abastar 21 hectàrees. Cal recordar que, l’any passat, no es va començar fins a finals de març  i només es va haver d’intervenir en 6,5 hectàrees. Des d’aleshores, el Servei de Control de Mosquits (SCM) continua amb les accions de control i tractament, especialment a partir del mes de maig, en què a l’equip permanent del Servei es van afegir el personal temporal format per quatre aplicadors d’àrees rurals i els set per a tractaments d’embornals. Mentre que els primers es beneficien del conveni existent amb l’AMB, els segons han pogut participar enguany gràcies a un pla d’ocupació promogut per l’ajuntament de Collbató.

Aquest any, i fins el mes de maig s’han dut a terme a les zones naturals i rurals 438 tractaments, part dels quals s’han realitzat en zones inundables amb una extensió de 64 hectàrees, cosa que representa pràcticament doblar l’extensió tractada respecte de l’any anterior. El nombre de prospeccions en els focus de cria també ha augmentat, ja que de les 1.164 de 2012 passem a les 1.852 d’enguany.

D’altra banda, el Servei ha editat i repartit el calendari del mosquit tigre dirigit als pagesos de la comarca en què s’ofereixen consells i informació sobre els períodes de més presència de mosquits i com eliminar  les larves dels mosquits tigre a les masies, casetes, coberts i magatzems al camp. Aquest calendari s’ha entregat personalment a les masies i casetes agrícoles en un miler de punts al Baix Llobregat.

Tractaments als embornals dels carrers

A l’àrea urbana, s’han iniciat els tractaments en els embornals de carrer. Gràcies al pla d’ocupació compartit amb el municipi de Collbató, set persones d’aquesta localitat han començat a executar-la. Es preveu d’arribar a fer enguany més de 145.000 aplicacions en els 49.500 embornals cartografiats pel Servei. Aquest volum seria un rècord pel Servei. Tots els tractaments en embornals es realitzen amb productes biològics.

El servei d’atenció a queixes ciutadanes i municipals funciona  a ple rendiment, produint-se en aquest cas un lleuger augment en el temps d’espera ja que el personal d’aquesta àrea ha disminuït. Les peticions d’ajuda per part de ciutadans i ajuntaments ateses fins el moment són de 70, amb un increment del 120% sobre l’any passat en la mateixa època.

Comissió Interinstitucional per a la prevenció i control de mosquits

El passat 21 de juny, el Servei va assistir  a la reunió de la Comissió Interinstitucional per a la prevenció i control del mosquit tigre a Catalunya a la que s’hi van convocar els diversos organismes catalans implicats. Hi va assistir també el Conseller de Política Territorial i Joventut del Consell Comarcal, Miquel Comino. Com a important novetat cal destacar la proposta feta per part de la Generalitat d’ampliar aquesta Comissió a la prevenció i control de tots els mosquits, cosa que va generar un ampli consens. Es va presentar també la  Proposta de Protocol per a la vigilància i control de les arbovirosis transmeses per mosquits a Catalunya elaborada en una altre comissió en la que el Servei ha tingut un paper destacat en la redacció del protocol.

Amb l’ampliació de la comissió a l’àmbit dels mosquits en general, s’espera que finalment hi hagi una participació a tots els nivells, inclòs l’econòmic, de la Generalitat de Catalunya i en especial del Departament de Salut Pública de Catalunya.

 

Font: Consell Comarcal del Baix Llobregat

1 COMENTARI

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here