Investigadors de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) han construït la primera bassa solar a Europa, que s’ha començat a utilitzar en fase de proves a la planta de Solvay Martorell

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]E[/dropcap]l projecte permet captar i emmagatzemar energia solar per després transferir-la en forma d’energia tèrmica per a ús en plantes industrials.

Solar Pond: un gran pas cap a l’ús de les energies renovables a la indústria europea és una bassa d’aigua salada preparada per captar i emmagatzemar l’energia solar i transferir-la com a energia tèrmica. Els professors del grup de recerca SETRI, del Departament d’Enginyeria Química de la UPC, César Valderrama i José Luis Cortina, conjuntament amb un equip de l’empresa Solvay Ibèrica i de la Universitat RMTI són els encarregats del projecte.

La iniciativa Solar Pond és una experiència pilot que s’està duent  a terme a la planta que té el grup Solvay a Martorell, on aquesta tècnica innovadora s’assaja des del 2009 amb gran èxit en una bassa amb una superfície de 50 m2 i un volum d’uns 150 m3.

L’experiència parteix de la utilització d’aigua i sal i el sol en fa la resta. “La sal forma capes” explica un dels professors del projecte, José Luis Cortina, “sent la capa inferior la més densa.  Això proporciona que la calor que rep la superfície de la bassa s’acumuli al fons, arribant a duplicar la temperatura” afegeix Cortina.

La temperatura màxima assolida a la planta pilot és de 60ºC i les estimacions energètiques indiquen que es pot extraure aproximadament d’entre el 10 i el 15% de la radiació solar incident. “L’experiència a la planta de Martorell demostra que l’energia tèrmica produïda a través de la bassa solar redueix quatre vegades el consum de gasoil en una planta industrial” diu l’investigador. Gràcies a aquest gran estalvi de gasoil, les plantes que utilitzen aquesta tecnologia podrien recuperar la seva inversió en un període de només quatre anys.

“Aquest pilot ha servit per construir una bassa preindustrial de 500 m2 i amb una alçada de 2,2 metres a les instal·lacions de Solvay a Escúzar (Granada) explica l’enginyer de l’empresa Solvay, Carlos Aledjem.

Les estimacions s’han fet tenint en compte la radiació solar de l’emplaçament i les necessitats energètiques de la planta, que en aquest cas precisa d’aigua calenta a una temperatura de 70ºC. La previsió és que la quantitat total de calor emmagatzemada en la zona inferior de la bassa sigui d’1 gigajoule per metre quadrat, que representa prop del 16% de la radiació solar incident. Amb la bassa solar d’Escúzar es preveu reduir el consum de gasoil de la planta en un 50% anual, amb una taxa de retorn de la inversió feta en un termini d’entre 3 anys i mig i 4.

El professor i investigador de la UPC, José Luis Cortina remarca que “l’interès de Solvay ha sigut determinant en el desenvolupament del projecte ja que costa trobar un soci industrial en el camp de la investigació”.

El projecte ha passat a la ronda final del concurs World You Like

El projecte de la bassa solar l’han presentat al concurs World You Like (El món que vols), i fins ara és el 10è projecte més votat dels 269 que s’han presentat al concurs convocat per la Direcció General d’Acció pel Clima de la Comissió Europea. Aladjem assenyala que “la iniciativa de presentar-se al concurs parteix del departament de Comunicació de Solvay i el guanyador es decideix per votació popular”.

El projecte ha superat la primera ronda del concurs World You Like i es troba ara en la selecció oficial que poden votar-se fins al 17 d’agost al web del concurs.

Un jurat designarà els tres guanyadors d’entre els deu projectes més votats i aquests seran guardonats en el marc de la Cerimònia de lliurament de premis Sustainia, que tindrà lloc el proper mes d’octubre a Copenhaguen (Dinamarca) i que serà presentada per Arnold Schwarzenegger.

Aquest concurs, obert des de començament d’any, “promou  projectes de persones, empreses i institucions públiques i privades que promoguin la reducció de les emissions de carboni als països membres de la Unió Europea (UE)” indica l’enginyer de Solvay.

Solar Pond es desenvolupa en el marc del Campus Energia UPC, reconegut com a Campus d’Execel·lència Internacional pel Ministeri d’Educació i del qual el Grup Solvay forma part com a entitat agregada, a través de l’empresa Solvin Spain.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here