Les Jornades Europees del Patrimoni arriben aquest any més vives que mai. El cap de setmana del 27, 28 i 29 de setembre, municipis de tot el territori català mostraran el millor del seu patrimoni a través de portes obertes, visites guiades i activitats de tota mena

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]E[/dropcap]xposicions, conferències, jornades de portes obertes, visites guiades, tallers, rutes a peu i en bicicleta, concursos de fotografia. Durant 3 dies, 220 municipis de tot Catalunya, entre ells els del Baix Llobregat, ofereixen més de 380 activitats de tot tipus. Diferents formes d’apropar-nos a la riquesa patrimonial del nostre país i descobrir llocs històrics, arquitectura monumental, jardins, arqueologia, patrimoni industrial o museus, entre moltes altres possibilitats.

Europa, una riquesa cultural comuna

El Consell d’Europa va crear les Jornades l’any 1991 i, des d’aleshores, cada cop són més els països europeus que organitzen anualment activitats durant tot un cap de setmana de setembre o octubre. Catalunya s’hi va adherir des de la primera edició.

Ajuntaments, entitats i agrupacions culturals locals d’arreu d’Europa són els encarregats d’organitzar les activitats amb un clar objectiu: facilitar els recursos necessaris per descobrir i viure el patrimoni cultural, concebut com un bé comú tant a nivell local com a nivell europeu.

Aquesta iniciativa a Catalunya s’organitza per part de la Direcció General d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni i compta amb el suport de l’Associació de Municipis i Comarques, la Federació de Municipis de Catalunya i l’Institut Ramon Muntaner.

Us adjuntem el link del programa: bit.ly/programa2013jep, busca-hi el teu municipi!

Activitats al Baix Llobregat

Collbató

pedracollbatoDins de la celebració de les Jornades Europees del Patrimoni a Catalunya 2013, la vila s’afegeix a les diferents activitats culturals programades amb la mostra que aquest divendres 27 de setembre obre les seves portes al Casinet en l’acte d’inauguració que se celebrarà a les 19h.

La mostra, sota el nom “Temps de barraques i marges. Olesa de Montserrat-Collbató”, ha estat promoguda per l’Ajuntament collbatoní, conjuntament amb un grup de col·laboradors del Centre Muntanyenc i de Recerques Olesà. Allà s’hi podrà trobar una part del treball de recerca que es desenvolupa des de fa anys sobre la pedra seca en el món rural i natural a l’entorn sud de Montserrat, des de les vessants tècniques, paisatgístiques, socials, culturals i ambientals.

La mostra es podrà visitar fins el proper 6 d’octubre els dissabtes i diumenges d’11 a 14h i de 18 a 20h.

Gavà

El Museu de Gavà acull fins el proper 10 de novembre una petita mostra que recull les úniques sis peces d’obsidiana d’època neolítica que es conserven a Catalunya. Aquestes peces tenen unes aptituds especials com a eines de tall i ens permeten entreveure un episodi fascinant de la història dels nostres avantpassats. En concret com van arribar des de Sardenya fins a Catalunya, la utilitat que van tenir i per què les localitzem totes entre les ofrenes fetes a morts.

Els estudis duts a terme per un equip interdisciplinari d’investigadors ens han permès conèixer millor aquest singular conjunt d’objectes, però sobretot seguir avançant en la comprensió de les comunitats neolítiques a la Mediterrània occidental.

La mostra ha estat organitzada pel Museu de Gavà, el Museu d’Història de Sabadell, el CSIC–IMF, i el Vinseum i s’emmarca en el programa d’exposicions itinerants “Coincidències insòlites” que promou la Diputació de Barcelona.

L’exposició arriba a Gavà amb motiu de la celebració de les Jornades Europees del Patrimoni que enguany se centra en l’arqueologia i la prehistòria. Les troballes singulars d’obsidianes de fa més de 5.000 anys en jaciments catalans tenen un especial protagonisme.

obsidiana-250913

D’altra banda, el dia 29 de setembre tindran lloc les activitats centrals de les jornades. Tothom que ho desitgi podrà visitar el Parc Arqueològic de les Mines de Gavà en la jornada de portes obertes que es farà de 10 a 14.30h.

Així mateix, al Museu de Gavà, a partir de les 11 h, s’oferirà una xerrada–taller a càrrec de Josep Bosch, conservador del Museu de Gavà, i de Juan Gibaja, investigador del CSIC–Institució Milà i Fontanals. Grans i petits podran conèixer de primera mà com s’estudien aquestes singulars peces d’obsidiana, com se’n pot conèixer l’origen, on han estat trobades, com es pot identificar si han estat utilitzades o com podem esbrinar l’ús que se’n feia.

Martorell

Museus de Martorell i el Centre d’Estudis Martorellencs organitzen aquest cap de setmana tres atractives activitats per sumar-se a les Jornades Europees de Patrimoni. que enguany se centraran en l’època medieval.

Divendres 27 de setembre a les 19.30h, al Centre d’Interpretació Històric La Caserna (Pg. Del Quarter, 9), es farà la presentació del llibre A peu per la Via Augusta. De Martorell a Tarragona pel Penedès, de Casimir Pla, Joan Anton Ventura i Miquel Vives.

Dissabte 28 de setembre a les 19.00h, al Museu Municipal Vicenç Ros (Av. Vicenç Ros s/n), es presentarà el llibre Pócimas de capuchino, de Fra Valentí Serra. A continuació hi haurà degustació de tisanes i infusions.

I el Centre d’Estudis Martorellencs organitzarà, diumenge 29 de setembre a les 10.00h, la sortida De la plaça de l’Església al Pont del Diable. Descoberta Medieval.

Sant Boi

El Laboratori d’Art Comunitari (LAC) acosta els espais patrimonials de Sant Boi a la ciutadania d’una forma alternativa i innovadora. Aquesta nova mirada al patrimoni històric local compta amb la col·laboració de col·lectius d’artistes, de nova ciutadania, gent gran, persones afectades per malalties mentals, de l’àmbit escolar, etc.

El projecte es portarà a terme el 27, 28 i 29 de setembre, al Museu Can Barraquer, Can Torrents i les Termes Romanes, dins les Jornades Europees de Patrimoni.

Durant tres dies, es podran veure originals propostes creatives com una instal·lació sensorial, interactius, happening de pintura en directe sobre fotografies de l’Arxiu Històric de Sant Boi, performance poètica, sessió d’ slam poetry o videoinstal·lacions.

El programa d’activitats també inclou tallers familiars.

Sant Climent

ermita del roserSant Climent de Llobregat s’incorpora a la celebració a Catalunya de les Jornades Europees de Patrimoni aquest 2013 i ho fa el 29 de setembre amb dues activitats. La primera d’elles serà una ruta per a descobrir la pagesia com a part del nostre patrimoni. En aquest cas es visitaran diferents indrets a partir de la masia Can Molins per finalitzar el recorregut al museu d’eines del pagès.

Un cop finalitzada aquestes visites es portarà els participants, després d’un recorregut de 3 quilòmetres, a conèixer l’ermita del Roser. Allà, els visitants podran admirar les peculiaritats de l’edifici del 1958 on es celebra el tradicional aplec.

Sant Feliu

Sant Feliu participa un any més en les Jornades Europees del Patrimoni que se celebraran aquest cap de setmana a Catalunya amb la proposta de fer una visita guiada a la ruta modernista i al Palau Falguera de la ciutat. En concret, es faran dues visites, una el dissabte 28 i l’altre el diumenge 29. El punt de trobada serà el Palau Falguera a partir de les 12h.

A Sant Feliu, les activitats d’aquesta edició estan organitzades per l’Ajuntament, l’associació Arrels Locals i el Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat.

El Palau Falguera i els seus jardins, que daten del segle XVII, és un dels indrets que es podrà visitar. En la ruta guiada es repassarà la història d’aquest conjunt històric que va ser propietat del marquès de Castellbell, descendent de Jaume Falguera.

palau-falguera-santfeliu

D’altra banda, la ruta modernista de Sant Feliu proposa conèixer més de 25 espais, entre els quals destaquen diverses cases del passeig Nadal, el carrer Joan Maragall o el passeig Bertrand, així com la plaça de l’Estació o el cementiri municipal, entre d’altres. Al web www.santfeliu.cat/ruta es poden consultar els continguts audiovisuals de la ruta. Per exemple, utilitzant la tecnologia de Realitat Augmentada (RA), es poden visualitzar els punts de la ruta des d’un dispositiu mòbil amb (smartphone o tablet) amb informació addicional sobre la pantalla.

Les persones interessades a fer les visites hauran d’inscriure’s trucant al telèfon 93 666 35 27 (de dilluns a divendres, de 10 a 14 h) o bé enviant un correu electrònic a visitespf@llobregat.info. També es pot fer la inscripció presencialment al Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat (c/ Estelí, 10).

Sant Vicenç dels Horts

L’experiència del Forn Romà de Sant Vicenç dels Horts s’explicarà a les VII Jornades de Patrimoni del Baix Llobregat

Santa Coloma de Cervelló

VII Jornades de Patrimoni del Baix Llobregat a la Colònia Güell

Vallirana

Diumenge 29 de setembre, amb motiu de les Jornades Europees del Patrimoni a Catalunya, es podrà fer una visita guiada als museus locals de Vallirana, en concret als molins fariners de la Masia Molí de Can Batlle, al Museu del Centre Excursionista de Vallirana i al Museu de l’Església de Sant Mateu de Vallirana.

Serà d’11 a 14 h i el punt de trobada és la Masia Molí de Can Batlle.

L’acte compta amb el suport i la col·laboració de la Regidoria de Cultura.

 

 

 

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here