Diversos consistoris de la comarca s’han sumat a la iniciativa d’altres corporacions locals catalanes –com ja va fer El Prat– de sancionar les entitats financeres que mantinguin pisos buits, en aplicació de la Llei 18/2007, de 28 de desembre, de dret a l’habitatge, que aposta “per la creació d’un parc específic d’habitatges assequibles que permeti atendre les necessitats de la població que necessita un allotjament”

Esplugues

Amb la finalitat de fomentar la sortida al mercat de lloguer d’aquests habitatges, la seva inclusió en la borsa de l’Oficina Local d’Habitatge o la cessió per a lloguers socials, el consistori revisarà la situació actual del parc d’habitatges d’Esplugues per requerir a les entitats financeres propietàries de pisos desocupats que en facilitin l’ocupació. Si aquest requeriment és desatès, la Llei preveu l’aplicació de multes, per part dels ajuntaments, des de 3.000 fins a 250.000 euros.

Primer any del Servei per a la Gestió del Deute Hipotecari

Aquesta decisió és una més de les accions que en el darrer any ha pres l’Ajuntament d’Esplugues per ajudar les famílies en risc de perdre l’habitatge, entre elles, deixar de cobrar la liquidació de la plusvàlua en els casos de dació en pagament i execucions hipotecàries i la creació del Servei per a la Gestió del Deute Hipotecari (atès per voluntaris experts en dret i en el funcionament de les entitats financeres).

Aquest servei, des de la seva posada en marxa a l’Oficina Local d’Habitatge el 14 de gener de 2013, ha tramitat 155 expedients, dels quals 32 han permès paralitzar possibles desnonaments: 17 renegociacions de lloguers, que han garantit el manteniment del domicili als inquilins, i 15 acords amb entitats bancàries per a la firma de novacions ­(millora de les condicions de la hipoteca per facilitar-ne el pagament de les quotes) i carències (ajornament del pagament del capital durant un període determinat de temps en el qual només es liquiden els interessos).

En aquest primer any, des de l’Oficina d’Habitatge també s’han aconseguit 4 dacions en pagament, tot i que el gros de les consultes, un 36,12% (56 expedients), buscaven assessorament jurídic i bancari.

Molins de Rei

ExMdR ha entrat per registre una moció, en la qual també hi estan treballant IxMdR i la CUP en col·laboració amb la PAH de Molins de Rei, per aconseguir que l’Ajuntament de la vila, seguint l’exemple d’altres poblacions, multi a les entitats bancàries que tinguin pisos buits de manera permanent.  Aquesta moció es debatrà en el primer ple del 2014.

Entre els acords proposats, figura el de manifestar el compromís d’endegar mesures municipals en base a la legalitat i competències existents amb l’objectiu de garantir el dret a l’habitatge de la població i fer front a l’emergència habitacional.

En aquest sentit, es demana una revisió del Pla Local d’Habitatge perquè prioritzi, contempli i reguli degudament les mesures de foment per a evitar la desocupació permanent i injustificada d’habitatges de la vila. També es reclama l’elaboració i aprovació de Programes d’Inspecció a fi de detectar, comprovar i registrar els immobles que es troben en situació de permanent desocupació, començant pels que són propietat d’entitats financeres i altres grans empreses.

Segons la moció, un cop detectada la desocupació caldrà requerir al propietari que cessi en la seva actuació en un termini concret. Si transcorregut el termini fixat no es produís l’ocupació de l’immoble, prèvia advertència, es proposa imposar fins a 3 multes coercitives que poden arribar als 100.000 euros, tal i com determina l’article 113.1 de la llei 18/2007.

Sant Vicenç dels Horts

La moció es va aprovar al ple de gener per unanimitat. L’Ajuntament també es compromet a fer tot el possible per evitar desnonaments en habitatges d’entitats financeres.

Sant Vicenç dels Horts se suma al seguit de municipis disposats a fer servir totes les eines que la Llei del Dret a l’Habitatge de Catalunya posa a l’abast dels ajuntaments i multar les entitats financeres que mantinguin buits pisos de la seva propietat de manera permanent. Així es va aprovar ahir dijous, per unanimitat, al Ple de gener.

La moció preveu crear programes d’inspecció per detectar, comprovar i registrar els immobles que es trobin buits, començant pels que són propietat d’entitats financeres i altres grans empreses. Arribat el cas, s’informaria el propietari sobre les activitats de foment que tira endavant l’administració per promoure la posada al mercat de pisos buits. Si la desocupació continués, la llei preveu imposar fins a tres multes que poden arribar als 100.000 euros, uns diners que es destinarien a fer “polítiques socials”, segons va explicar l’alcalde. Oriol Junqueras va defensar la proposta com una manera “d’estimular els bancs a posar aquests pisos en circulació” i que deixin d’actuar “de forma clarament especulativa”, intentant “retenir el preu dels pisos més alt del que el mercat establiria avui”, a la vegada que es “beneficien d’ajuts públics”. “El fet que aquests immobles estiguin desocupats genera perjudicis a molta gent”, va dir Junqueras.

També va haver-hi unanimitat en una altra moció que recordava l’ocupació d’un bloc de pisos de Sant Vicenç dels Horts, propietat d’una immobiliària, per part d’un grup de veïns ara fa un any. L’acord preveu que l’Ajuntament faci “tot el possible perquè no es permeti cap desnonament” al poble i que negociï amb les entitats financeres per crear una borsa municipal de lloguer social. L’acord va ser rebut amb satisfacció per representants d’entitats socials presents a la sala de plens, que van celebrar que “els bancs paguin les conseqüències de tenir pisos buits”, segons Evaristo Espigares, de Corrent Roig.

 

 

1 COMENTARI

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here