La lluita que des de fa cinc anys està realitzant la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) per evitar el desnonament de moltes famílies que estan patint greument la crisi s’ha materialitzat darrerament en una moció que s’està presentant, i aprovant, a molts municipis del Baix Llobregat i que bàsicament planteja la sanció per a entitats financeres i altres grans empreses que tinguin pisos permanentment desocupats

La moció exposa que fins als setembre del 2013 a l’Estat Espanyol s’han fet ja 500.000 execucions hipotecàries, de les quals prop de 97.000 a Catalunya. I aquest fet genera una situació d’emergència habitacional a la qual els municipis es troben amb dificultats per donar resposta.

Segons diu la moció, la manca de recursos de les administracions locals per fer front a la problemàtica “contrasta amb els milers de pisos en desús que acumulen les entitats financeres i les seves immobiliàries, actors principals i part responsable de la bombolla immobiliària”.

La Llei del Dret a l’Habitatge de Catalunya, però, contempla en diferents dels seus articles mecanismes per possibilitar que les administracions evitin la desocupació permanent dels immobles, com ara la imposició de sancions. D’aquí que la moció de la PAH contempli diferents compromisos per part dels Ajuntaments, com ara l’elaboració d’un Pla Municipal d’Habitatge que contempli les mesures de foment per evitar la desocupació permanent i injustificada d’habitatges; l’elaboració de Programes d’Inspecció per detectar els pisos buits; i entre d’altres, imposar sancions si es manté la desocupació de l’habitatge.

Aquesta moció ha estat aprovada a molts municipis del Baix Llobregat, i en els darrers plens d’aquest mes de febrer, hi ha hagut una altra onada d’aprovacions com les d’Esparreguera i la de dijous a la capital del Baix Llobregat, Sant Feliu.

En el ple del consistori santfeliuenc van intervenir representants de l’Associació de Veïns Falguera, en nom de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) a Sant Feliu, que van presentar la moció en relació a les sancions imposades als immobles desocupats que són propietat d’entitats financeres i grans empreses. El text es va aprovar per unanimitat.

 

Notícies relacionades

L’Ajuntament del Prat sancionarà les entitats bancàries que mantinguin pisos buits

Diversos municipis del Baix Llobregat sancionaran les entitats financeres que mantinguin pisos buits o discutiran la proposa als propers Plens municipals

Continúa l’onada d’aprovacions als Plens dels municipis del Baix Llobregat, de mocions per sancionar els bancs que mantinguin pisos buits

 

Imatge: La PAH del Baix Llobregat Nord celebrant l’aprovació de la moció al Ple d’Esparreguera

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here