La llei, que va entrar en vigor el 31 de desembre passat, imposa que en un termini de cinc anys la Diputació de Barcelona passi a gestionar els serveis sanitaris que fins ara prestaven els ajuntaments. De la mateixa manera, àrees com els serveis socials, salut i educació que fins ara prestaven els ajuntaments, els haurà d’assumir la Diputació en un màxim de dos anys

S’ha de tenir en compte que els consistoris municipals representen un 13% de la despesa pública estatal, davant del 53% que representa l’Estat. Amb només aquest reduït percentatge, els ajuntaments presten serveis d’atenció a les persones grans, serveis a persones dependents, ensenyament a infants de 0 a 3 anys o bé el manteniment d’espais esportius, socials i culturals.

Per al món municipal baixllobregatí, la LRSAL, en definitiva, trenca el model d’atenció pública de proximitat i fa que els Ajuntaments perdin la capacitat de prestar molts dels serveis que ofereixen actualment a la ciutadania. Per aquesta raó, molts dels ajuntaments de la comarca han aprovat mocions als seus plens, demanant-ne la seva retirada.

Una onada d’adhesions impulsada per partits polítics -exceptuant el PP-, ajuntaments i entitats municipalistes d’arreu de l’estat, que promouen que tots els consistoris se sumin al recurs d’inconstitucionalitat contra la reforma, amb el 10 de març com a data límit.

Begues

El ple de l’Ajuntament de Begues va sumar-se, el 26 de febrer passat, al recurs d’inconstitucionalitat contra la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local (LRSAL). Segons el Ple de Begues, aquesta llei té dos objectius essencials: anar contra les autonomies i promoure la privatització dels serveis. En definitiva, capgira l’esperit de la feina dels ajuntaments.

És per això que el ple de l’Ajuntament de Begues, reunit en sessió extraordinària, i per majoria absoluta amb els vots dels grups de CiU,  GdB, TxB, ERC, ICV, tret del PP, s’han sumat al recurs d’inconstitucionalitat contra la LRSAL que promouen les associacions municipalistes.

Castelldefels

El Ple de febrer de l’ajuntament de Castelldefels, amb Manuel Reyes del PP com alcalde, va aprovar presentar davant el TC un recurs d’inconstitucionalitat davant l’impuls, per part del Govern de Mariano Rajoy, de la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local aprovada el passat mes de desembre del 2013.

El text de la moció també demana sol·licitar un dictamen al Consell d’Estat sobre la viabilitat d’aquesta llei des d’un punt de vista local així com donar totes les competències al alcalde per tal de tirar endavant els tràmits necessaris per tal de dur el primer i el segon punt de la moció a terme.

Manuel Reyes i els regidors del PP es van quedar en minoría i la proposta va ser aprovada  amb els vots a favor de la resta dels grups.

Esplugues

El Ple municipal celebrat el 19 de febrer va prendre un acord per poder iniciar la tramitació per a la formalització del conflicte en defensa de l’autonomia local contra la Ley de Racionalización y Sostenibilidad de la Administración Local (LRSAL), en vigor des del 31 de desembre. Amb aquest acord de ple, aprovat pels grups municipals de PSC, ICV-EUiA, CiU i ERC i pel regidor no adscrit, i amb el vot contrari del PPC, l’Ajuntament d’Esplugues s’adhereix a la campanya que pretén aglutinar més de 1.160 ajuntaments de tot Espanya (que sumin almenys la setena part de la població del conjunt de l’Estat) per presentar davant el Tribunal Constitucional un recurs contra la LRSAL.

L’acord de ple denuncia que la llei vulnera l’autonomia local i les competències exclusives en matèria de règim local reconegudes a l’Estatut i que no respecta el principi de proximitat reconegut a la Carta Europea d’Autonomia Local. A més, comporta “una retallada competencial sense precedents, que suposarà un important retrocés, ja que afectarà de ple als serveis que donen els ajuntaments”. L’alcaldessa, Pilar Díaz, va informar que la primera competència que passaria dels ajuntaments a la Generalitat de Catalunya serien els Serveis Socials.

Martorell

Ahir dilluns 3 de març es va celebrar a l’Ajuntament de Martorell una sessió extraordinària del Ple Municipal que va aprovar per unanimitat que la corporació local interposi conflicte en defensa de l’autonomia local i contra la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local (LRSAL) del govern central. Aquest punt s’havia d’incloure amb caràcter d’urgència abans del proper 10 de març i  va tenir el vist-i-plau dels 18 regidors presents, que també han acceptat de renunciar a la paga per assistir a aquesta sessió extraordinària.

La sessió extraordinària va aprovar per unanimitat la proposta que l’administració local interposi conflicte davant el Tribunal Constitucional en defensa de l’autonomia local i contra la LRSAL, formulada pel Partit Popular i aprovada al Congrés dels Diputats el passat desembre.

El punt, que no es va poder debatre a l’anterior Ple del 17 de febrer de la suspensió del Ple degut a les protestes de diversos col·lectius, s’havia d’incloure d’urgència, ja que els partits polítics, els ajuntaments i les entitats municipalistes d’arreu de l’estat que el promouen havien marcat el termini del 10 de març.

Molins de Rei

El ple celebrat al mes de febrer, va aprovar amb l’únic vot en contra del PP la formalització del recurs al Tribunal Constitucional en defensa de l’Autonomia Local.

Molins de Rei s’ha allistat definitivament al grup de gairebé 500 ajuntaments de Catalunya que presentaran, de forma conjunta i coordinada amb altres municipis de l’estat, un conflicte contra la Ley de Racionalización y Sostenibilidad de la Administración Local. Aquest mecanisme jurídic és l’equivalent d’un recurs d’inconstitucionalitat i està recollit per la Constitució per defensar l’autonomia local. Malgrat que és una mesura de difícil aplicació i que només s’ha aplicat en situacions molt excepcionals l’Ajuntament ha optat per sumar-se a l’iniciativa a l’entendre que aquesta llei “és un intent espectacular d’acabar amb l’autonomia local i el principal atac als ajuntaments en tota la història de la democràcia” en paraules de l’alcalde, Joan Ramon Casals.

Si la llei tirés endavant, l’Ajuntament de Molins de Rei perdria competències en l’àmbit social, transport públic, medi ambient, esports, escoles bressol i escoles d’adults, promoció econòmica i plans d’ocupació entre d’altres. El punt va ser aprovat amb els vots favorables de totes les formacions polítiques a excepció del PP que hi va votar en contra.

Sant Climent

El ple municipal de Sant Climent de Llobregat aprovava per unanimitat al Ple municipal del mes de febrer, sumar l’Ajuntament al recurs d’inconstitucionalitat contra la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local que promouen les associacions municipalistes.

La proposta era secundada d’aquesta manera pels grups presents al ple: l’equip de govern —CiU, PSC i ULI— i els regidors de SOM. El consistori climentó s’afegeix així a una iniciativa que pretén comptar amb l’acord mínim de 1.160 municipis que representin 7.700.000 habitants.

Un cop aprovada la participació climentona en el recurs, l’alcalde, Isidre Sierra, valorava que “la llei és un atac a l’autonomia dels municipis i, el que és més greu, posa en perill els serveis que en aquests moments els ajuntaments oferim als ciutadans. Donada la proximitat que mantenim amb la ciutadania i el difícil moment social i econòmic que es viu, no crec que ens puguem permetre com a societat posar en risc el treball dels consistoris”.

Sant Feliu

Els grups municipals d’ICV-EUiA-ISF, PSC i CiU van presentar una moció conjunta en relació a la formalització del conflicte en defensa de l’autonomia local contra la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local (LRSAL) que es va aprovar amb el vot en contra del PP.

En aquest punt, tant ERC com Ciutadans, tot i no tenir representació a l’Ajuntament, van donar suport a la moció. També hi va donar suport a aquesta moció el Síndic Municipal de Greuges.

Sant Just

El consistori treballa amb federacions de municipis d’arreu de l’Estat per intentar aturar la llei de racionalització i sostenibilitat de l’administració local aprovada pel Congrés dels Diputats i que afecta els municipis de menys de 20.000 habitants. Es necessita el suport de 1.200 ajuntaments perquè el recurs d’inconstitucionalitat tiri endavant.

L’Ajuntament de Sant Just és un dels ajuntaments contraris a la norma i, per això, treballa amb la Federació de Municipis i l’Associació de Municipis de Catalunya, entre altres organismes, per tramitar el recurs. Ho ha avançat l’alcalde de Sant Just, Josep Perpinyà, al ‘Just a la Fusta’.

D’altra banda, l’alcalde ha instat a la Generalitat a que elabori com abans millor la seva llei de governs locals. Perpinyà assegura que serà igualment restrictiva i que limitarà competències però, tot i això, el fet que CiU no tingui majoria absoluta al Parlament obre la porta a que la resta de partits puguin votar per modificar-la.

Davant d’aquesta situació, l’alcalde de Sant Just s’ha mostrat contundent dient que l’Ajuntament defensarà els serveis públics. Josep Perpinyà assegura que els últims 30 anys els serveis que s’han mantingut han aportat un sistema beneficiós. A més, ha tornat a denunciar que, amb aquesta llei, el Govern central no reconeix el punt a favor dels ajuntaments que no estan endeutats.

 Sant Vicenç dels Horts

El Ple de l’Ajuntament va aprovar iniciar el Conflicte en Defensa de l’Autonomia Local. i contra la“Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local” (LRSAL). Aquesta llei que ha aprovat el govern de l’estat espanyol “suposa, de facto, una retallada competencial sense precedents que suposarà un important retrocés”.

L’Alcalde de la localitat, Oriol Junqueras, va argumentar que la llei pretén prohibir que els ajuntaments tinguin competències en àmbits tan importants i sensibles com serveis socials, ensenyament, cultura o esports. I va afegir que “hem de protegir els interessos dels nostres ciutadans i la millor manera de fer-ho és protegint les competències de les nostres administracions, en aquest cas, de l’Ajuntament”.

El punt es va aprovar amb els vots favorables de l’equip de govern (Junts x Sant Vicenç, ICV-EUiA i CiU) i PSC. PPC va votar-hi en contra.

A Cornellà, El Prat, Gavà i Viladecans entre d’altres, també es va aprovar la presentació d’aquest recurs davant el Tribunal Constitucional en contra de la reforma de la Llei de l’Administració Local.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here