El 21 de març es commemora la celebració del Dia Mundial de la Poesia. Per aquest motiu, les Biblioteques de Cornellà han preparat una guia molt especial sobre poesía, en la que s’hi pot trobar una completa selecció d’autors contemporanis. A més, arreu de la comarca es commemora aquest dia amb diverses activitats durant tot el cap de setmana

El Dia Mundial de la Poesia és una celebració que es realitza cada 21 de març anualment des de l’any 1999, quan la Conferència General de la UNESCO el va proclamar.

Arreu han sorgit iniciatives de caràcter divers per festejar-lo. Des de l’any 2007 la Institució de les Lletres Catalanes promociona aquesta celebració a les terres de parla catalana amb l’organització de diferents accions amb l’objectiu de difondre el fet poètic, des de lectures de poemes a diferents poblacions fins a l’edició d’un opuscle commemoratiu que conté un poema creat especialment per a l’ocasió, original en llengua catalana i traduït a diverses llengües.

Poema de Montserrat Abelló per commemorar el Dia de la Poesía 2014. Font: http://www.lletrescatalanes.cat/
Poema de Montserrat Abelló per commemorar el Dia de la Poesía 2014. Font: http://www.lletrescatalanes.cat/

Enguany, s’ha escollit a Montserrat Abelló (Tarragona, 1918), poeta i traductora. Abelló va iniciar la seva trajectòria literària el 1963 amb Vida diària i ha publicat, entre d’altres, Foc a les mans (1990), Dins l’esfera del temps(1998). L’any 2002 va aplegar tota la seva obra a Al cor de les paraules. Posteriorment, ha publicatMemòria de tu i de mi (2006) i El fred íntim del silenci (2009) També ha fet nombroses traduccions de poesia tant del català a l’anglès com de l’anglès al català, traduccions d’autores tan significatives com ara Adrienne Rich (Atles d’un món difícil, 1994), Sylvia Plath (Sóc vertical, 2006), Anne Sexton (Com ella, 2011) o Margaret Atwood. Per la seva trajectòria, i també per la publicació de l’antologia Cares a la finestra: 20 dones poetes de parla anglesa del segle XX (1993), va rebre la Creu de Sant Jordi, l’any 1998. L’any 2008 és guardonada amb el Premi Jaume Fuster dels Escriptors en Llengua Catalana, el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes i el Premi Nacional de Cultura.

Amb una activitat prolífica que queda condensada en la seva divisa Visc i torno a reviure, cada poema, cada paraula. Estimo tant la vida que la faig meva moltes vegades, Montserrat Abelló ha escrit el poema inèdit per al Dia Mundial de la Poesia, Tan sols la paraula nua, que se celebra avui divendres 21 de març.

Al Baix Llobregat

Begues

Per commemorar aquestar festa de la poesia, a Begues la Font de Poemes ha organitzat, el dissabte 22, l’acte “Vinyoli. La petita casa de tu mateix”, un espectacle a càrrec de l’actriu Mercè Sampietro amb l’acompanyament musical d’Eduard Iniesta.

L’espectacle es farà a les 18 h a l’Escorxador. Enguany, se celebra l’Any Vinyoli per commemorar el centenari del naixement de poeta. El Dia Mundial de la Poesia és una festa de la paraula i de les lletres promoguda per la Institució de les Lletres Catalanes.

Cornellà

En motiu del Dia Mundiald de la Poesía, les Biblioteques de Cornellà han preparat una guia molt especial sobre aquest gènere. Hi trobaràs una completa selecció d’autors contemporanis que apareixen a les següents antologies:

Més informació seguint aquest enllaç

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here