El passat 20 de març a la Biblioteca Municipal del Papiol es va celebrar una xerrada informativa relacionada amb la situació de la Pedrera Berta. Una trobada on els diferents grups polítics del Papiol amb representació al Consistori van mostrar una unitat total en contra de la possibilitat que l’antiga pedrera del Papiol s’acabi reblint amb bales d’ecoparc i transformant-se en un abocador

La xerrada, que va reunir una vintena de papiolencs, es va articular mitjançant les intervencions dels diferents líders dels partits, que van verbalitzar, cadascun a la seva manera, la necessitat i voluntat d’anar de la mà en la defensa del municipi.

L’alcalde Albert Vilà, per Junts pel Papiol, va destacar que ‘queda molt clar que en aquest tema anem tots a una. No volem bales d’ecoparc i farem tot el que calgui per impedir-ho’. El regidor Jordi Bou per CiU va destacar que ‘és el moment de lluitar plegats pel bé de l’entorn natural, del territori i nostre’.

Per la seva banda, el regidor Salvador Auberni per el PSC va explicar que ‘ davant d’una possible agressió exterior el més coherent és actuar units’ i el regidor Joan Borras per ERC, va dir que ‘en aquest tema hi ha unitat. Ens tindran al costat de l’Ajuntament’.

El passat mes de gener, els ajuntaments del Papiol, Sant Cugat, l’EMD de Valldoreix i el Consell Comarcal del Baix Llobregat van mostrar ja el seu posicionament “totalment contrari a la possibilitat de reblir la pedrera Berta amb bales d’ecoparc per l’alt risc ambiental que pot suposar el projecte”. Les tres administracions van presentar més de 40 al•legacions a l’estudi d’impacte mediambiental fet per l’empresa Jaime Franquesa, SA −empresa adquirida per Fomento de Construcciones i Contratas (FCC)− per tal de modificar l’activitat de la mina i restaurar-la amb bales d’ecoparc.

Les al·legacions presentades alerten que el material de la pedrera (granit, desaconsellat per a aquest tipus de dipòsit per la seva fracturació), així com l’existència d’importants aforaments d’aigua dins la mina, de fissures i una falla, fa que difícilment se’n pugui garantir la impermeabilitat, encara que es prenguin les mesures adequades per un residu contaminant. S’assenyala que els lixiviats que s’aniran produint a mesura que s’ompli la pedrera de bales d’ecoparc constitueixen un risc de contaminació difícil de controlar. A més, s’alerta que en cas que fallin les barreres artificials, s’afectaria per contaminació als pous i altres captacions que hi ha a l’entorn de la pedrera, i podria arribar fins a la riera de Rubí i al riu Llobregat, que abasten l’àrea metropolitana.

 

Més informació

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here