36 reben el Segell Infoparticip@ i 12 més són distingits amb mencions i reconeixements. En el cas del Baix Llobregat, els consistoris santfeliuenc i espluguenc encapçalen el llistat dels millor puntuats, no tan sols de la comarca sinó de Catalunya, amb un 100% dels indicadors complerts

Els webs de 48 ajuntaments catalans van rebre aquest dimarts distincions a la qualitat i la transparència a través del Segell Infoparticipa, un distintiu creat pel Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural (LPCCP) de la UAB.

El distintiu es basa en els resultats d’avaluar els webs a partir de 41 preguntes que indaguen sobre quatre qüestions bàsiques: qui són els representants polítics, com gestionen els recursos col·lectius, com informen de la gestió i quines eines ofereixen per a la participació ciutadana.

El mapa resultant s’ha actualitzat amb una segona onada d’avaluacions, a partir del maig del 2013, i s’ha constatat una millora en la informació.

Ajuntaments que han merescut una distinció

Per garantir la imparcialitat de la concessió d’aquest distintiu, es va constituir un Consell Certificador el desembre passat. Es van establir tres modalitats. Per a concedir un Segell, s’exigeix unes puntuacions superiors al 75% d’indicadors tenint en compte les diferents franges de població dels municipis; per atorgar una Menció, es va establir una puntuació cinc punts per sota de la que s’exigeix per al Segell; en tercer lloc, s’atribueix un Reconeixement als webs que hagin passat d’un suspens a un aprovat superior al 60% d’indicadors positius. En tots els casos havien de complir 22 indicadors que es van definir com a preferents.

El Consell va acordar concedir el Segell Infoparticipa als webs de 34 ajuntaments. A més, de forma excepcional, va acordar atorgar-lo també a dos ajuntaments que compten amb la puntuació requerida però els falta complir un indicador.

Quant a la Menció, també de forma excepcional, es va concedir a tres ajuntaments que compleixen amb la puntuació però els falta un indicador preferent. I, en tercer lloc es va concedir el Reconeixement a un ajuntament que compleix els requisits i, de nou de forma excepcional, a vuit ajuntaments més que també superen la puntuació però no compleixen amb un o dos indicadors.

Al Baix Llobregat…

A la nostra comarca destaquen Sant Feliu i Esplugues, amb un 100% dels indicadors, seguits d’a prop per d’altres consistoris com Sant Boi (98%), Begues (95%), Viladecans (95%), Olesa de Montserrat (93%), Sant Climent (90%), Vallirana (90%) i Gavà (90%).

També han aconseguit un Reconeixement els ajuntaments de Castelldefels (83%), El Prat (80%), Sant Just (78%) i Castellví de Rosanes (73%).

Millores constatades

La quantitat de webs que han aconseguit més del 50% d’indicadors positius s’ha més que doblat, tot passant de 64 a 129. Paral·lelament, el nombre de webs amb un suspens han passat de 875 a 815. Ha baixat especialment el nombre de portals que tenen suspesos per sota del 25% d’indicadors positius, tot passant de 649 a 564.

La mitjana d’indicadors positius és de 29%, cinc punts més que en la primera onada d’avaluacions. Val a dir, a més, que l’anàlisi de les dades posa de manifest desequilibris importants segons el nombre d’habitants dels municipis i la distribució territorial que provoquen desigualtats entre les ciutadanes i ciutadans en l’exercici del dret a l’accés a la informació. A mesura que disminueix el nombre d’habitants dels municipis augmenten els suspensos i les puntuacions més baixes. No ha suspès cap web dels 23 municipis amb més de 50.000 habitants.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here