Localitats com Gavà o la capital de la comarca, Sant Feliu de Llobregat, han aprovat mocions als darrers plens municipals, exigint el manteniment del Servei de Control de Mosquits al Baix Llobregat. Per la seva banda, d’altres localitats com Molins de Rei, han assumit l’augment de la partida pressupostària per garantir el servei. La prestació del Servei de Control de Mosquits és una competència transferida per part de la Generalitat, que ha funcionat i finançat ininterrompudament des de fa 24 anys, però ara, el govern de la Generalitat ha anunciat la retirada del finançament del Servei. El Consell Comarcal ja va expressar fa tres setmanes, el seu desacord amb la decisió

Davant el fet que la campanya de prevenció de mosquits ja ha començat aquest any, el Consell Comarcal hagut de demanar als ajuntaments que ampliïn les aportacions econòmiques que ja feien, inclosos AENA i el Port de Barcelona, dues institucions que també participen amb els 18 ajuntaments de la comarca que contribueixen al servei.

Ciutats com Gavà o Sant Feliu de Llobregat, han aprovat mocions exigint que es reverteixi la situació, mentre que localitats com Molins de Rei, ja han garantit que augmentaran el pressupost que l’Ajuntament destina al Servei de Control de Mosquits, per tal que aquest no s’imterrompi.

Les mocions, coincideixen en que el Servei de Control de Mosquits és un servei bàsic i una qüestió de salut pública de la que la Generalitat no es pot desentendre, per tal d’evitar l’aparició de problemes sanitaris i molèsties a una població de més de 900.000 persones que fins ara s’han beneficiat de les tasques de prevenció que realitza el Servei de Control contra diferents espècies de mosquits, entre les quals el mosquit tigre.

El mosquit tigre és una espècie d’origen asiàtic que va arribar a Catalunya l’any 2004 i que ràpidament s’ha propagat pel país. L’any 2010 tots els municipis del Baix Llobregat ja havien detectat la seva presència. El Servei de Control de Mosquits del Baix Llobregat actuava des de l’any 1983 i des del 2006 havia creat programes i tractament especialitzats en el mosquit tigre. Aquesta espècie és especialment violenta amb les persones, atès que pica tant de dia com de nit i que la seva picada produeix molèsties importants, especialment als infants i a la gent gran. A més, pot ser un agent transmissor d’algunes malalties, si bé els casos a Europa són pràcticament inexistents.

Gavà

La Junta de Govern de l’Ajuntament de Gavà va aprovar al darrer ple del consistori, una moció per demanar a la Generalitat de Catalunya el compliment del co-finançament dels serveis transferits pel servei de control de mosquits. Aquest servei va ser transferit al Consell Comarcal del Baix Llobregat mitjançant decret 5/1988, de 13 de gener, de Transferències de Serveis de l’Entitat Metropolitana de Barcelona, i finançament interrompudament per la Generalitat de Catalunya des de fa vint-i-quatre anys.

A la moció, el govern de la ciutat baixllobregatina manifesta el seu desacord amb la manera de comunicar aquesta decisió mitjançant escrit registrat al Consell Comarcal en data 26 de març, moment en el qual la campanya anual ja s’hauria d’haver iniciat. A més, demana a la Generalitat que, amb efectes immediats, recuperi la incorporació del Servei de Control de Mosquits del Baix Llobregat al Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya, a fi i efectes de garantir la campanya d’enguany. Així mateix, es demana al govern autonòmic que adopti les mesures oportunes per la consolidació del finançament del Servei de Control en exercicis futurs, ja sigui mitjançant el PUOSC, el Departament de Salut o qualsevol altre fòrmula que permeti estabilitat, tenint en compte la seva importància per qüestions de salut pública.

Molins de Rei

L’Ajuntament de Molins de Rei augmentarà la partida pressupostària destinada al control del mosquit tigre. D’aquesta manera el municipi no es quedarà sense el servei que fins ara prestava el Consell Comarcal i que ha quedat suspès per manca de finançament.

Així doncs, el consistori molinenc incrementarà la seva partida pressupostària de 10.000 a 25.000 euros per poder controlar el mosquit tigre aquest estiu.

D’aquesta manera es garanteix la continuïtat del servei just després que el Consell Comarcal del Baix Llobregat, l’organisme que fins ara el gestionava, anunciés que no pot mantenir-lo perquè ja no podrà comptar amb les aportacions de la Generalitat de Catalunya.

Sant Feliu de Llobregat

La Junta de Portaveus va presentar al ple de la capital del Baix Llobregat, celebrat ahir, una moció a favor del manteniment del Servei de Control de Mosquits, en què es reclama a la Generalitat de Catalunya que torni a cofinançar el servei, de manera que es garanteixi la seva activitat durant la campanya del 2014.

La moció es va aprovar per unanimitat, posant en evidència que CiU de Sant Feliu de Llobregat -que forma part del Govern de la ciutat-, s’oposa a que la Generalitat, liderada pel seu partit, retiri el finançament al servei.

 

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here