Un jutjat de Barcelona ha condemnat Bankia a retornar a una veïna de Gavà  l’habitatge del qual havia estat desnonada i que ja havia estat subhastat. El magistrat considera que algunes clàusules de la hipoteca són abusives, argument utilitzat per primer cop a l’estat per part d’un jutge, segons assegura la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH). Pel jutge, un deute de 2.500 euros de la filla de la dona, que actuava d’avaladora, no pot suposar el seu desnonament

El 5 de maig de 2014, el Jutjat Mercantil número 3 de Barcelona va declarar nul un procediment d’execució hipotecària per haver-se realitzat a l’empara de clàusules abusives i  va ordenar a Bankia la devolució de l’habitatge a la propietària, seguint la doctrina del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) en el cas AZIZ (veí de Martorell), de 14 de març de 2013.

Els fonaments principals d’aquesta decisió judicial són que aquell procediment d’execució hipotecària no va permetre que el jutge de primera instància de Gavà valorés les clàusules abusives que s’ha apreciat que efectivament existien en aquella hipoteca. En aquest cas s’han considerat abusives la clàusula de venciment anticipat i els interessos de demora.

La sentencia declara nul el Procediment d’Execució Hipotecària 811/2011I del Jutjat de Primera Instància nº 1 de Gavà, en el marc de qual es va realitzar la subhasta de l’habitatge, l’adjudicació a Bankia i l’ulterior desnonament (lliurament de claus), en tenir aquesta execució com a fonament essencial, unes clàusules que es van haver de considerar nul·les.

En haver-se executat la hipoteca sota la legislació anterior sense respectar el dret de defensa, l’entitat financera ha de retornar l’habitatge als seus propietaris i tornar a posar en marxa tot el procediment des del moment anterior a la demanda.

Recordem que la sentència del TJUE del cas AZIZ del març de l’any passat, va declarar il·legal el procediment d’execució hipotecària espanyol, per no respectar els drets dels consumidors, en concret per vulnerar la Directiva 93/13 sobre protecció a consumidors.

La sentència europea, juntament amb l’enorme mobilització impulsada des de la PAH, van forçar aleshores al Govern a aprovar la Llei 1/2013 sobre protecció de deutors hipotecaris.

No obstant això, des de la PAH ja alerten que la Llei amb prou feines donava resposta al panorama d'”emergència habitacional” del nostre país, i a més deixava fora de protecció a centenars de milers d’execucions tramitades sota l’antiga llei declarada il·legal pel tribunal de Luxemburg.

Segons la Plataforma, la Llei 1/2013 ha resultat un absolut fracàs perquè no garanteix el dret al adecuat procés dels deutors hipotecaris, incompleix les obligacions internacionals d’Espanya en matèria de Drets Humans (prohibició de Desnonaments Forçosos), i deixa desamparats centenars de milers de procediments d’execució hipotecària realitzats sota la legislació anterior. Les recents dades del Consell General del Poder Judicial confirmen que les execucions hipotecàries no només no disminueixen, sinó que han augmentat un 14% en el primer trimestre de 2014.

Els successius governs, des de la promulgació de la Directiva europea de l’any 1993 sobre protecció a consumidors, han legislat més en defensa dels interessos de les entitats financeres que en compliment del seu deure protecció als ciutadans, i per tant, la seva tolerància – quan no complicitat – amb els desnonaments il·legals, queda ara en evidència.

Des de la PAH exigeixen la paralització immediata dels desallotjaments forçosos sense alternativa habitacional i denuncien una altra vegada que les execucions hipotecàries massives són una violació sistemàtica de drets humans, per la qual caldrà demanar responsabilitats a entitats financeres i poders públics implicats.

En les properes setmanes s’anunciaran iniciatives des de la PAH per estendre els efectes d’aquesta sentència a totes les execucions hipotecàries i desnonaments comesos amb violació dels drets de les persones afectades.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here