Aquest mes d’agost donem continuitat a la nostra subsecció dedicada als viatges, amb l’esperit de nodrir-la sempre en períodes vacacionals. Propostes de viatge a llocs coneguts però fora de les rutes habituals del turisme, o el que és el mateix, llocs per descobrir. La nostra proposta d’avui és Rodas

Informació bàsica

Ubicació

L’illa Rodes (Grècia) és, amb una supefície de 1.400 km2, la més extensa de l’arxipèlag del Dodecanès, a la mar Egea. Es troba a tan sols 18 quilòmetres de la costa turca.

Població

La població està al voltant de les 115.000 persones

Mitologia

Zeus, déu de l’Olimp va repartir illes i ciutats entre els déus, però es va oblidar d’Helios, déu del sol. Aleshores, Helios es quedà amb una nova illa que emergí del mar. Els habitants de Rodes es consideren fills del sol. De fet, l’illa, amb més de 300 dies de sol a l’any, és un dels indrets més assolellats del Mediterrani.

Gastronomia

A Rodes, i en general a Gràcia, és típica l’amanida de tomàquet, ceba, formatge de cabra, oli, cogombres i olives negres de Kalamata.

També cal esmentar el iogurt amb cogombre i all, els pebrots farcits de carn i arròs o la carn picada amb patates i albergínies, entre d’altres.

De beure, és típica la retsina (vi grec) i l’ouzo (aiguardent).

Com s’hi arriba

La companyia Vueling opera des de Barcelona vols directes a Rodes.

Descobrir

Rodes, la capital del Dodecanès, compta amb un important patrimoni medieval, Patrimoni de la Humanitat per la Unesco. Les muralles, de 12 metres de gruix, compten amb tres torres i onze portes, la més important de les quals és la de la Marina, situada al davant del port i flanquejada per dues torres.

A l’interior de les muralles, trobem la ciutat antiga, amb tot de carrerons estrets amb llambordes. Cases i palaus de pedra, arcs torres, però també mesquites, edificis bizantins o antics temples formen part d’aquest paisatge urbà.

Els carrers més comercials d’aquest casc antic són els més propers al mar, com el carrer Sòcrates i la plaça d’Hipòcrates.

El carrer de Sòcrates és un pintoresc vial, amb petites i nombroses botigues de records -on es poden comprar les esponges naturals de Kalinos-, típics restaurants i botigues d’antiquaris. Seguint aquest carrers’arriba al barri otomà, on trobem la Mesquita de Soliman. En aquest espai també hi ha la Mesquita de Mustafa, els banys turcs -actualment Biblioteca- i la Torre del Rellotge, des d’on s’observen immillorables vistes de la ciutat.

La plaça d’Hipòcrates és un punt de reunió imprescindible de turistes i locals. Guarnida amb una font turca, aquí es troba la Llotja dels Mercaders, del segle XVI, que actualment és seu de la Biblioteca.

Un altre dels carrers interessants és el d’Aristòtil, a través del qual s’arriba al Carrer dels Cavallers. Precisament, el carrer dels Cavallers és considerat un dels vials medievals més ben conservats d’Europa. De fet, encara hi ha les vuit tavernes on s’allotjaven els cavallers que pertanyien a les diferents Ordres.

Seguint el Carrer dels Cavallers s’arriba al Palau, un imponent edifici construït durant el segle XIV i posteriorment destruït pels turcs, que va ser reconstruït el 1939 pels italians. Com a curiositat, El Palau va servir de residència d’estiu del feixista Mussolini.
En aquest mateix carrer el Museu Arqueològic és un antic edifici de dues plantes, que havia estat un Hospital i que actualment acull un interessant fons.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here