El president de la Diputació de Barcelona i alcalde de Martorell, Salvador Esteve, va rebre aquesta setmana el premi Joaquim Xicoy en reconeixement a la seva dedicació política al servei general de Catalunya, que concedeix l’entitat Persona i democràcia – Joaquim Xicoy

Aquests premis tenen l’objectiu de recordar la figura de Joaquim Xicoy i Bassegoda, que dóna el nom al guardó i, alhora, reconèixer la tasca de polítics, parlamentaris i professionals de la comunicació a favor de la dignitat del servei a la societat des de la política i des dels mitjans de comunicació. Joaquim Xicoy (1925-2006)  va ser conseller de Justícia de la Generalitat i president del Parlament.

Esteve, que va rebre dilluns passat el guardó de mans del conseller de Justícia de la Generalitat, Germà Gordó, va ser un dels tres premiats enguany per aquesta entitat que, des del 2009, fomenta la reflexió i l’anàlisi del model social de Catalunya des dels valors culturals, espirituals, cívics i polítics de l’humanisme cristià. Els altres dos distingits van ser el periodista Toni Aira –premi Carles Cardó- i el polític Joan Rigol –premi Persona i democràcia.

El jurat va valorar “l’extensa i eficaç dedicació al municipalisme” de Salvador Esteve, així com la seva “rellevant contribució a l’arrelament d’un model local participatiu i integrador”. El president de la Diputació de Barcelona i alcalde de Martorell ha estat considerat un exemple per la seva “continuada vinculació a la societat civil a través de diverses organitzacions i entitats, que va iniciar de ben jove amb la seva implicació en el moviment Escolta”.

Salvador Esteve afirmava quan va ser informat de la seva nominació, que el premi li feia una gràcia especial, donat que “porta el nom del Joaquim Xicoy, amb qui vam coincidir al Parlament quan jo n’era diputat i ell president, i crec que era un gran senyor de la política i una gran persona”. I afegia aleshores, que el fet que “s’hagin fixat en mi per a aquest reconeixement, suposo que deu voler dir que ja estic al final de la meva carrera política. Volgudament”.

Esteve feia constar també que si acceptava el premi, “en aquests moments en què la política està tan mal vista, és sobretot perquè es prengui com un reconeixement als milers d’alcaldes i alcaldesses, regidores i regidors, que treballen constantment per millorar la vida dels seus conciutadans, i que he conegut de molt a prop, ara com a president de la Diputació i, abans, com a president de l’Associació Catalana de Municipis. Sobretot en els poble mitjans i petits, fan una feina que no es podria pagar de cap manera, abnegada, a tot hora, 24 hores al dia i 365 l’any. I d’això la gent no sempre n’és conscient, però jo en puc donar testimoni que és així”.

Durant l’entrega de premis

Després de rebre el premi, l’alcalde de Martorell va declarar, en la mateixa línia, que volia dedicar aquesta distinció “als alcaldes i alcaldesses, a qui sovint no es reconeix prou la feina que fan als seus pobles i ciutats d’una manera noble i abnegada i poc agraïda”.

El conseller de Justícia de la Generalitat, Germà Gordó, va assegurar que “aquest premi se li ha donat a Salvador Esteve perquè té dues referències molt marcades: la seva catalanitat i el seu humanisme personalista. De ben jove, s’ha dedicat a servir a la comunitat, a les persones, al municipi i, més endavant, als municipis de la demarcació en benefici dels ciutadans i del país. Avui se li ha donat un guardó molt merescut”. El conseller va fer referències a les arrels de l’escoltisme en què Esteve va ser un dels fundadors de l’Agrupament Escolta Joan XXIII de Martorell.

Un altre dels premiats va ser per a Joan Rigol, qui fou president del Parlament de Catalunya. Rigol va explicar que “en Salvador Esteve és una gran persona, perquè per ser polític primer has de ser una gran persona i ell ho és per la proximitat, per la seva capacitat de gestió. Ell mira als ulls de la gent i sap què li demanen. A Martorell teniu un gran politic que ha traspassat els límits del municipi i que fa una gran feina per Catalunya des de la Diputació de Barcelona”.

Entre els assistents al lliurament de premis, per part de l’Ajuntament de Martorell hi havia el primer tinent d’alcalde, Xavier Fonollosa, i els regidors Josep Casasayas,Lluís Esteve i Lluís Sagarra. Precisament, Fonollosa va dir que “és un premi que reconeix tota una trajectòria política de fa molts anys, que premia valors com l’humanisme i el servei a la comunitat i es dóna a personatges amb una trajectòria impecable des dels seus inicis per la societat civil, abans de ser polític. Per a Martorell és un honor que l’alcalde Esteve rebi un premi de tanta reputació com aquest”. L’alcalde Esteve va estar acompanyat, també, de la seva esposa, Mercè Balagué.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here