Arreu de la comarca es representen en aquestes dates, els clàssics Pastorets. Diverses versions i posades en escena. Cada vila té la seva tradició vinculada a aquest clàssic nadalenc català, que durant les festes fa les delícies de joves i grans amb la implicació any rere any de la ciutadania, que no peremet que aquesta tradició perdi pistonada

Per a oferir-vos un tastet del que signifiquen Els Pastorets al Baix Llobregat, des d’elBaix.cat hem volgut aproximar-nos a 3 representacions d’aquesta famosa obra de teatre, des de 3 punts geogràfics diversos de la nostra comarca: nord (Martorell), delta (Gavà) i vall baixa (Sant Feliu, capital del Baix Llobregat).

Gavà

Un any més l’Esbart Brugués de Gavà farà una adaptació d’Els Pastorets de Josep Maria Folch i Torres. L’Espai Maragall acollirà el 27 de desembre, a les 21 hores, la cinquena edició d’Els Pastorets Dansen amb novetats i sorpreses.

pastoretsdansen

“Els Pastorets dansen”, és una particular versió de la popular obra teatral de Josep Maria Folch i Torres. Com que es tracta d’un grup de ball, la seva aproximació al text és força personal. Així s’ha depurat el text i s’han introduït números de dansa que van intercalats amb les escenes de teatre.

L’entrada general costarà 8 euros i els socis de l’Espai Maragall i els nens i nenes de  5 a 12 anys pagaran 6 euros, el mateix preu que costaran les entrades en venda anticipada. Per als socis de l’Esbart Brugués Gavà l’entrada costarà 5 euros i  per als infants de fins a 4 anys serà gratuïta. La taquilla de l’Espai Maragall s’obrirà a partir d’una hora bans de l’inici de l’espectacle.

Enguany es destinarà una part del preu de l’entrada a participar en La Marató de TV3, dedicada a les malalties cardiovasculars

Martorell

Els Pastorets més iconoclastes. El Foment de Martorell programa aquest Nadal l’obra Els Pastorets del segle XXI, versió de Xavier Bru de Sala, dirigida per les martorellenques Rosa Maria Farreras i Olga Folqué. Hi haurà funció en sessió de tarda els propers divendres 26 i diumenge 28, al teatre El Foment.

Els Pastorets del Foment de Martorell canvien cada any el text, “crec que som l’únic poble que el canvia cada any. I aquest any ens vam plantejar fer aquesta versió, del Xavier Bru de Sala, que és amena i divertida: agafa els Pastorets de tots els temps i els posa al dia”, explica la Rosa Maria Farreras, codirectora de l’espectacle.

Aquesta versió desenfadada i iconoclasta del clàssic nadalenc, escrita per Xavier Bru de Sala, és fruit de la participació de l’autor en l’homenatge a la tradició catalana dels Pastorets, dut a terme al programa de TV3Objectiu Pastorets, emès el desembre del 2008.

La secció infantil representarà un any més Els Pastofets, una adaptació del text clàssic dels Pastorets de Folch i Torres. “Ens serveix per fer cantera, cada any modifiquem algunes escenes i evitem que els nens repeteixin papers, d’aquesta manera comencen sent angelets i posteriorment van fent de pastors, diables, Sant Miquel o Satanàs”, ha explicat Farreras.

Horari i entrades

Els assajos van començar a mitjans d’octubre i diumenge passat van fer l’assaig general. Les funcions de Pastorets tindran lloc a El Foment els dies 26 i 28 de desembre (18.30h) i les de Pastofets l’1 de gener (18.30h) i el 4 de gener (12.00h).

El preu de l’entrada és de 9 euros pels adults i 6 euros els menors de sis anys. Venda d’entrades a taquilla una hora abans de l’espectacle.

Sant Feliu

pastorets-santfeliuLa companyia Enric Borràs representarà un any més els dies 25, 26 i 28 de desembre i 4 de gener els tradicionals Pastorets al Centre Parroquial i enguany ho farà amb decorats renovats. Així, les representacions, comptaran amb un al·licient afegit gràcies als decorats que han estat pintats pel santfeliuenc Jordi Ribas, amb la tècnica de pintura a l’oli. A més, en les escenes, segons ha explicat el codirector dels Pastorets, Toni Majó, “es poden reconèixer racons de Sant Feliu i del país, un encàrrec que es va traslladar expressament a l’artista”. Alguns dels espais que es podran descobrir sobre l’escenari són Can Ricart, l’antiga presó local o la glorieta del Palau Falguera, entre altres racons de la ciutat.

El canvi de decorats, segons Majó, era necessari perquè “després de més de 30 anys d’ús estaven força malmesos”. Per fer front a la renovació, l’entitat va engegar una campanya de micromecenatge que continua oberta i que ha permès recaptar fins ara més de 2.000 € per finançar una part del cost.

En les representacions hi participen unes 50 persones, entre adults i infants, molts d’ells sortits de l’escola de teatre del Centre Parroquial. L’obra, fidel al text de Josep M. Folch i Torres, explica la història d’en Lluquet i Rovelló, que es troben a Betlem a l’època del naixement de Jesús.

Les representacions es faran el dijous 25 i el divendres 26, a les 20 h; i els diumenges 28 de desembre i 4 de gener, a les 19 h. El preu de l’entrada és de 12 € a platea i 11 € a l’amfiteatre (9 i 8 € respectivament per als socis i sòcies del Centre Parroquial). Es poden comprar les entrades el mateix dia de les representacions una hora abans de l’inici de l’obra.

Més de 90 anys de tradició a Sant Feliu

Els Pastorets és una tradició molt arrelada a Sant Feliu que s’ha mantingut al llarg d’aquests últims 92 anys gairebé sense excepció. De fet, fa dos anys es van commemorar els 90 anys de la primera vegada que es va escenificar l’obra a Sant Feliu, el 26 de desembre de 1922.

En la història dels Pastorets destaquen fets com que la Guerra Civil va impedir escenificar l’obra i també en alguna ocasió es va substituir la representació de Folch i Torres per alguna altra versió. El Centre Parroquial ha estat l’escenari per excel·lència des de l’any 1942 però també s’ha pogut veure en altres espais com l’Ateneu (quan estava al carrer Pou de Sant Pere), el Casino o fins i tot a la Sala Ibèria. Al llarg de tots aquests anys més de 500 actors i actrius han interpretat algun personatge.

 

 

 

1 COMENTARI

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here