Arreu de la comarca es representen en aquestes dates, els clàssics Pastorets. Diverses versions i posades en escena. Cada vila té la seva tradició vinculada a aquest clàssic nadalenc català, que durant les festes fa les delícies de joves i grans amb la implicació any rere any de la ciutadania, que no peremet que aquesta tradició perdi pistonada

Després de la primera entrega d’aquest repàs als Pastorets baixllobregatins, que ens van portar a descobrir les versions de Martorell, Gavà i Sant Feliu de Llobregat, continuem descobrint els Pastorets de la comarca, centrant-nos ara en Esplugues i Molins de Rei.

Duess localitats on la tradició dels Pastorets és ben diferent, ja que mentre Molins celebra enguany 120 edicions d’aquesta famosa obra, Esplugues tot just en celebra la quinzena d’una recuperada tradició que enorgulleix a les noves fornades de gent d’Esplugues que s’hi ha implicat de valent.

No obstant, els Pastorets de les dues localitats també tenen coses en comú, ja que ambdós trenquen amb l’esquema més tradicional de l’obra. Els d’Esplugues, perquè des de la modernitat han volgut deixar enrere la conegudíssima versió dels Pastorets de Folch i Torres incorporant-hi elements de musicals d’actualitat; mentre que a Molins, des de la vessant tradicional, van escollir representar una versió dels Pastorets -la de Pitarra, “El Bressol de Jesús”-, que actualment gairebé ha deixat de representar-se a Catalunya.

Esplugues

Després de 15 anys pujant any rere any a l’escenari i reunint un bon grapat de públic en cada funció, és evident que Els Pastorets dEsplugues han esdevingut una proposta indispensable del nostre Nadal. Més que això, la seva proposta original i trencadora ha situat la ciutat en el mapa dels Pastorets de la comarca.

L’any 2000, un grup d’amics va voler recuperar la història nadalenca per excel·lència a Catalunya, que ells mateixos havien representat durant els anys 80 a Esplugues. La gràcia va ser deixar enrere la versió de Folch i Torres i aportar un enfocament innovador que els faria marcar la diferència. La clau, segons comenten els seus creadors, va ser fer un text propi, renovat cada any, amb un to contingudament irreverent i incorporar-hi l’element del musical satíric.

Les constants referències cinematogràfiques i televisives els permetien explicar una història tradicional des d’un prisma actual i esbojarrat, inspirant-se principalment en l’humor britànic dels Monty Python. La introducció de bromes sobre l’actualitat espluguina ha estat un altre dels trets més característics de les representacions.

Des dels orígens fins avui, Els Pastorets dEsplugues han evolucionat quant a escenografia, il·luminació i vestuari. Per commemorar la seva trajectòria, aquest Nadal l’entitat recupera alguns dels gags que millor han funcionat en els últims anys i els incorpora en un guió elaborat a partir de la fusió de versions antigues.

Un cop més, els músics de l’Escola Municipal de Música s’han encarregat de fer els arranjaments de les cançons, inspirades en musicals populars com Els MiserablesFrozen El Rei Lleó, entre d’altres, i hi posaran la banda sonora en directe.

Avui és el darrer dia per poder gaudir d’aquest espectacle, al Casal de Cultura Robert Brillas.

Molins de Rei

A Molins la representació dels Pastorets es tracta d’una activitat teatral amb un gran component social i arrelada a la Vila desde 1895. Així, a la localitat baixllobregatina existeix un idili amb Els Pastorets de Pitarra, que només s’ha interromput durant una dècada, entre els anys 1969 i 1978.

La peculiaritat de representar “El Bressol de Jesús” de Pitarra actualment ja només és compartida amb Berga i  Sant Quirze de Besora, ja que la gran majoria de representacions a Catalunya són de versions com la de Folch i Torres (1916), entre d’altres. Això i el fet de tenir músics i cants en directe situen als pastorets de Molins de Rei entre els més destacats del país.

Aquest obra de Federic Soler “Pitarra”, doncs, forma part del patrimoni  cultural de Molins de Rei i generació rere generació ha sobreviscut gràcies a l’impuls de moltes persones que hi han participat de maneres diferents, combinant l’estima pel teatre i les tradicions amb les relacions socials.

Enguany, a Molins de Rei celebren els 120 anys dels Pastorets de la localitat, els mateixos de la mort d’en Frederic Soler Pitarra.

Des del Consell de Pastorets de Molins de Rei, s’ha organitzat una exposició a la sala d’exposicions de Ca n’Ametller que es pot visitar fins al 9 de gener, en la qual s’hi pot veure una petita mostra gràfica de totes les dècades de Pastorets molinencs. Segur que alguns s’hi podran trobar entre totes les fotografies, o hi veuran familiars i gent coneguda!

Les dates de les representacions dels Pastorets d’enguany són: 28 DE DESEMBRE (sessió especial Sants Innocents), 3 DE GENER, 4 DE GENER , 10 DE GENER i 11 DE GENER. Totes les sessions són a la Joventut Catòlica, a les 6 de la tarda.

Les entrades ANTICIPADES les podreu adquirir (són numerades) a la sala d’exposicions. L’horari d’obertura de la sala és: de dilluns a dissabtes, de 18 a 20 hores i diumenges d’11 a 14 hores.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here