L’objectiu del projecte és la conservació de la biodiversitat i la prevenció d’incendis forestals mitjançant una eina innovadora: la gestió silvopastoral integrada
El projecte LIFE Montserrat es va presentar al local de la Fundació Agrícola Olesana i va comptar amb l’assistència de pagesos i entitats del municipi.

El projecte es localitza a l’àrea de la Muntanya de Montserrat i el seu entorn (província de Barcelona). La zona inclosa al projecte, on predomina bàsicament el bosc (64 %), ocupa una àrea de poc més de 32.000 ha.

Un dels aspectes en què fa especial incís el projecte, és en la prevenció d’incendis. Per això es planteja el desenvolupament d’un conjunt de mesures per tal de millorar la prevenció de grans incendis a la Muntanya de Montserrat, un espai amb un risc d’incendi significatiu i que n’ha patit diversos en els darrers anys.

En aquest aspecte Ferran Pauné, màxim responsable de la part ramadera del projecte LIFE, va presentar la silvopastura com una eina “innovadora” i va reivindicar l’activitat ramadera per convertir-la en una important eina de prevenció d’incendis i de gestió d’hàbitats. 

D’altra banda, el sotsinspector dels bombers de la Generalitat i membre del GRAF, Asier Larrañaga, va avançar que a Olesa de Montserrat està prevista una crema controlada, a una parcel·la de la zona del Puigcendrós, per reduir la densitat del matollar i evitar possibles incendis. En aquest sentit val a dir que durant aquests dies ja s’estan fent tasques de preparació de la parcel·la on es farà la crema controlada.

El projecte vol ser, tal com va explicar David Sàez Aragay, de l’Àrea de Territori i Medi Ambient de la Fundació Catalunya La Pedrera, “una eina de protecció contra incendis, conservació de la biodiversitat i potenciació de la silvopastura” amb els objectius específics de conservació dels espais de la Xarxa Natura 2000 a través del manteniment i restauració d’alguns hàbitats prioritaris, i la recuperació de zones obertes, amb atenció especial a 20 espècies de fauna d’interès per a la conservació.

Font: Ajuntament d’Olesa de Montserrat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here