Els Amics de Sant Antoni Abad de Martorell celebren, els dies 9 i 10 de gener, la Festa dels Tres Tombs. Enguany, el tradicional esmorzar traginer, diumenge al matí, es trasllada a la plaça Maria Canela, on l’entitat hi té la seu social. S’espera la participació d’una cinquantena de genets i una quarantena de carruatges

Després de la Festa de Reis a Martorell s’inicia la Festa de Sant Antoni Abat. Els actes festius comencen dissabte a la plaça de La Vila amb la ballada de sardanes amb la Cobla Ciutat de Cornellà (18.00h).

La periodista martorellenca i corresponsal de guerra de RAC1, Cristina Solias, serà l’encarregada de fer el pregó (19.00h) i, seguidament, es farà l’intercanvi de banderes, la gran i la jove, entre els portadors de l’any anterior i els nous banderers i cordonistes d’aquest any. A continuació, s’obsequiarà tot el públic assistent amb la tradicional coca de forner i moscatell.

Al Muxart Espai d’Art i Creació Contemporanis, s’inaugurarà l’exposició 100 anys sense diligència, a càrrec de l’historiador martorellenc, Ferran Balanza (19.30h).

Diumenge (9.00h), es gaudirà del tradicional esmorzar de traginer, que aquests any es trasllada del Passeig del Quarter a la plaça Maria Canela, on l’entitat hi té la seu social. “Així, mentre la gent esmorza, nosaltres podem fer els preparatius per començar els Tres Tombs amb una certa puntualitat”, ha dit el vicepresident dels Amics de Sant Antoni, Rafael López.

Després del guarniment i enganxada de cavalls i carruatges (10.30h), s’iniciarà al Passeig del Quarter “un dels principals atractius i centre d’interès: els Tres Tombs, la cavalcada que, després de recórrer alguns carrers del municipi amb la Banda Simfònica de Martorell, dóna tres voltes pels carrers de La Vila amb la presència d’un centenar de genets, carros i carruatges de Martorell i també de diferents poblacions de la comarca”, ha explicat López. Els animals seran beneïts a la plaça de l’Església (13.00h) per Mossèn Manuel Roig.

El Progrés acollirà el concert vermut (14.00h) amb la Internacional Cobla Orquestra Montgrins i el ball de gala (19.00h) amb el tradicional vals Els xiquets de Valls. En el decurs del ball es farà l’entrada de senyeres a la sala i s’obrirà el popular ball de socis.

Orígens de la festa

Els Amics de Sant Antoni Abat compta amb “un patrimoni de carros i carruatges de gran valor històric que reflecteixen la vitalitat agrícola i ramadera que tenia l’economia martorellenca”, ha recordat López. Aquesta entitat té els seus orígens en una comissió creada l’any 1968 i que, des d’aleshores, es manté com a Amics de Sant Antoni Abat i que ha sabut mantenir viva i actualitzada aquesta festa centenària.

La festa es va iniciar l’any 1642 amb motiu de la constitució de la confraria de Sant Antoni Abat, patró dels carreters i traginers i Sant Isidre, patró dels pagesos. Durant la Guerra del Francès (1808-1814), la festa es va deixar de celebrar. Però l’any 1854, es torna a recuperar amb els Tres Tombs i la corresponent benedicció del bestiar.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here