La Passió d’Esparreguera comença la temporada 2016 aquest 28 de febrer, amb la il·lusió i les ganes de fer arribar a l’espectador actual un espectacle popular d’un valor excepcional i reconegut arreu, avalat per una tradició de fa 400 anys

Un espectacle únic a Europa que es caracteritza per una acurada presentació escènica. L’encertat moviment de les masses, la gran varietat de cromatismes realçats contínuament per sorprenents efectes de
llum, so i efectes especials aconsegueixen transmetre a l’espectador l’essència d’uns personatges que van viure fa dos mil anys.

La grandiositat del teatre, uns decorats magnífics que donen un caire èpic a l’espectacle, la gran quantitat
d’actors en escena, l’agilitat en els canvis escenogràfics, la perfecta unió de text i música, interpretada en directe, fan que la nostra Passió esdevingui una producció teatral de característiques úniques.

La Passió es representa en 34 escenes, repartides en dues parts: al matí, 12 escenes i a la tarda, les 22 estants. Es tracta, doncs, d’una estructura poc freqüent en el teatre actual, que fa de l’espectacle una autèntica festa popular per a gaudir durant tot un dia.

El text actual és obra del poeta esparreguerí Ramon Torruella i Satorra. Es va estrenar l’any 1960 i té la
particularitat que, tot i mantenir-se fidel als textos evangèlics, s’adapta a nostra realitat més immediata. Sap encaixar molt bé la forma rítmica del vers a l’ambient i a la psicologia del personatge i cada vers té l’estil i la forma que millor li escau en cada moment.

La música també és un dels trets diferencials més importants de la Passió d’Esparreguera. Va íntimament lligada amb el desenvolupament de l’espectacle, potencia emocions, subratlla ambients, és en directe i sempre s’adapta a la representació. L’any 1976 s’estrenà la partitura, composta expressament per a La Passió d’Esparreguera pel mestre Josep Borràs, fill de la vila. Enguany, compta amb una orquestra amb
més de 30 músics i una coral de 50 veus que donen vida a la banda sonora de l’obra.

Al voltant de 10.000 persones, any rere any, motivats per la bellesa i la màgia de l’espectacle, visiten
i fan possible la pervivència d’un espectacle declarat d’interès nacional i premiat amb la Creu de Sant Jordi.
Un ampli ventall de propostes organitzades permeten als espectadors assistir a l’espectacle amb totes les garanties i comoditats possibles.

La Passió d’Esparreguera està apunt d’aixecar el teló el proper 28 de febrer. Durant aquestes últimes setmanes s’estan enllestint els últims preparatius, canvis, novetats…

Per segon any consecutiu, Jaume Rovira dirigirà l’espectacle de La Passió d’Esparreguera. Enguany, el director clou el cicle de canvis iniciats la temporada passada, en què va presentar moltes novetats, tant en l’àmbit del repartiment, com de la inclusió i supressió de quadres, com també en el dibuix i idiosincràsies
d’alguns personatges.

Les novetats d’aquest any les trobem, principalment, en l’ordre dels quadres. El més destacable és el canvi de la Sessió del Sanedrí, que passa a fer-se al segon acte, en la part del matí, en comptes de ser el quadre que iniciava la part de la tarda. Aquest canvi ha comportat que s’hagi de modificar el preludi de tarda per tal de guardar la coherència entre la música i la dramatúrgia.

Amb l’objectiu iniciat l’any passat, de mirar d’agilitzar al màxim les mutacions entre escenes, el Complot de Judes ha esdevingut un quadre separat dels Mercaders del Temple que es representarà en un dels laterals de l’escenari. Això permetrà a l’equip de tramoia poder treballar amb el següent quadre amb més comoditat i rapidesa.

La Resurrecció sempre ha estat un quadre clau i enguany s’hi introduiran millores tècniques per dotar-lo de més espectacularitat.

Pel que fa al repartiment, destaca la incorporació d’Èric Roijals, que representarà el paper de Sant Pere, i Maria Martín, que canviarà el paper de Maria de Magdala pel de Mare de Déu.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here