“Los odiosos ocho” és un film inclassificable d’un director incatalogable que descol·loca a propis i estranys amb una arriscada proposta situada en els llindars del gènere western. El film està ambientat uns anys després de la Guerra de Secessió i conté una arrancada tan bella plàsticament, com suggeridora i inquietant alhora, al mostrar una diligència que des de la llunyania travessa un paisatge colgat de neu fins que passa en primer terme pel costat d’una creu amb un Crist crucificat tot cobert de neu

Per Joan Millaret Valls / AMIC 

El paisatge nevat és el gran decorat de la trama però també esdevé un personatge més. I és que l’acció es desenvolupa en un espai inconcret i perdut de l’Oest americà, precisament en un territori allunyat tant de la civilització com del seny, la raó i la sensatesa, un espai indissolublement lligat a la naturalesa salvatge i verge on s’endinsarien els pioners de la colonització americana.

Situats així en terra de ningú, descobrim un caçarecompenses blanc, John Ruth (Kurt Russell), que transporta detinguda en la seva diligència a una  perillosa bandida, Daisy Domergue (Jennifer Jason Leigh), i que recull un altre caçarecompenses de color, Major Warren (Samuel L. Jackson), de l’exèrcit de la Unió, i amb un carregament de cadàvers. Tots s’adrecen a Red Rock per cobrar els seus diners pels fora de la llei caçats quan entra en la diligència un nou personatge, un jove renegat de l’exèrcit de la Confederació, Chris Mannix (Walton Goggins), precisament el nou xèrif destinat a Red Rock.

El grup arriba a una isolada fonda i han de romandre en la cabana ja que queden atrapats per una terrible nevada. De l’espai reduït del carruatge saltem doncs a un nou espai més ampli però igual de tancat, convertint-se en l’escenari únic fins al final de la pel·lícula. En aquest espai genuïnament teatral s’afegirà una nova fornada de personatges als quatre personatges inicials.

En aquest enrarit microcosmos humà es dilucidaran les desavinences racials de la guerra, es tastarà la barbàrie del salvatge Oest, es jugarà amb la cobdícia humana i ens endinsarem sense aturador en una tramposa teranyina feta d’enganys, paranys, aliances, mentides i cops d’efecte.

Un film de construcció dramatúrgica superba, situats sota el reialme indestronable d’uns diàlegs ocurrents i enginyosos, amb una pauta narrativa marca de la casa com és el film desglossat en capítols successius, fins que sorprenentment es farà un salt temporal enrere perquè tot prengui un altre caire i precipitar-nos aleshores cap el festiu bany de sang. Tot plegat amb l’afegit d’un rodatge en un format tan exquisit com inèdit i inusual en 7O mil·límetres especial.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here