L’actual equip de govern valora positivament la sentència que dóna la raó als veïns en el contenciós contra l’anterior govern per la permissivitat amb els sorolls dels xiringuitos de la platja. L’Ajuntament porta mesos treballant en l’elaboració d’un mapa de capacitat acústica de la ciutat, que estarà acompanyat d’una ordenança municipal que regularà l’emissió de sorolls

El govern municipal de l’Ajuntament de Castelldefels ha valorat positivament la sentència que dóna la raó als veïns en el contenciós que van interposar el 16 de setembre de 2014 contra l’equip de govern anterior, encapçalat pel Partit Popular, pel soroll provocat per les guinguetes de la platja. El govern municipal de Castelldefels, a més, ha assenyalat que des de fa mesos està treballant en l’elaboració d’un mapa acústic de la ciutat com el que la mateixa sentència reclama.

El Jutjat Contenciós administratiu número 5 de Barcelona ha fet pública una sentència, amb data del 31 de març, que és favorable a l’Associació de Veïns del Baixador en el contenciós que mantenien amb l’anterior govern municipal de Castelldefels. En aquesta sentència la jutgessa declara la nul·litat dels decrets impugnats per l’entitat veïnal “per entendre que lesionen els drets fonamentals a la integritat física i moral, a la intimitat personal i familiar” dels veïns.

Els fets es remunten a 2012, quan l’aleshores alcalde, Manuel Reyes, va decretar un augment del límit d’emissions de soroll des de les guinguetes instal·lades a la platja. Aquesta decisió i la permissivitat de l’anterior govern municipal amb l’ocupació excessiva de la platja per part de les guinguetes va provocar les queixes veïnals. En el cas de l’ocupació de l’espai, el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat va multar a l’Ajuntament per no vetllar per evitar-la.

En aquest context, la platja de Castelldefels va perdre el 2014 la distinció de qualitat ambiental Bandera Blava i va créixer un moviment veïnal contra el projecte del tercer tram del passeig marítim que preveia la instal·lació de guinguetes.

L’alcaldessa de Castelldefels, Candela López, ha assenyalat que “la Justícia, amb aquesta sentència, posa les coses al seu lloc.

Quatre anys després es demostra que el que reclamaven els veïns de l’AAVV del Baixador de Castelldefels era just. Sempre van comptar amb el nostre suport en aquesta reivindicació, quan els partits que ara governem, llavors hi érem a l’oposició”. En aquest sentit, el 27 de novembre de 2014, els grups de PSC i ICV-EUiA, aleshores a l’oposició, van presentar i guanyar una moció que instava a l’equip de govern a realitzar el mapa de capacitat acústica de la ciutat, el mateix mapa que el tribunal ara reclama. L’alcaldessa ha assegurat que “el govern del PP va actuar de forma autoritària i poc responsable, incomplint la normativa, ocasionant un conflicte de convivència entre restauradors i veïns que afortunadament ara hem aconseguit redreçar”.

L’actual equip de govern s’ha avançat i fa mesos que està treballant en l’elaboració del mapa de capacitat acústica. Aquest mapa podria estar enllestit en les pròximes setmanes, molt abans del termini de sis mesos que estableix la sentència i anirà acompanyat d’una ordenança que regularà l’emissió de sorolls a tota la ciutat.

Un nou model de platja

L’elaboració del mapa de capacitat acústica s’inscriu, a més, en el nou model de platja que està treballant l’Ajuntament. Aquest nou model, que es podrà gaudir aquest estiu, “neix de la voluntat de buscar l’equilibri entre l’activitat econòmica que es genera a la platja, al voltant dels restaurants i establiments d’oci, i el necessari descans dels veïns residents a aquesta zona de Castelldefels”, ha indicat l’alcaldessa Candela López.

Per la seva banda, la regidora de Via Pública i Platges, Eva López, ha afirmat que “hem aconseguit establir aquest model després de molts mesos de diàleg amb totes les parts implicades, en sessions participatives de les que ha sortit una proposta general consensuada. Aquest estiu hi haurà més guinguetes, però establint zones d’actuacions musicals en directe i garantint el descans dels veïns”. La regidora assenyala que amb aquest model també “es potencien l’oferta gastronòmica, la pràctica esportiva i els espais lúdics per a infants”.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here