Castelldefels va acollir el passat 11 de juny, la 41a Trobada Nacional de Bastoners de Catalunya a la qual hi van participar uns 2.000 bastoners i bastoneres de colles d’arreu dels Països Catalans, entre elles la dels bastoners d’Algemesí (Patrimoni de la Humanitat)

La trobada, organitzada conjuntament per La Colla Jove de Bastoners de Castelldefels, l’Agrupació de Cultura Popular de Castelldefels, la regidoria de Cultura i Festes de l’Ajuntament de Castelldefels i la Coordinadora de Ball de Bastons de Catalunya, és l’esdeveniment que aplega, en una sola població i en un sol dia, totes les colles bastoneres dels Països Catalans. La trobada va comptar també amb la col·laboració de més de 100 voluntaris.

Durant la jornada, es van realitzar cercaviles i balls a les places que van omplir Castelldefels de música i color. Com és tradicional, la festa bastonera va acabar amb una ballada conjunta, al parc de la Muntanyeta, i un bon sopar popular. Després del sopar, moment per a la música del grup Folkatr3s i DJ Sendo.

El ball de bastons és una dansa tradicional que forma part de la cultura popular catalana. Trobem les primeres referències escrites al 1511, durant el banquet de noces del Comte Ramon Berenguer IV amb Peronella d’Aragó. El vestuari comú a totes les colles que el ballen és el calçat –que acostuma a ser l’espardenya–, els pantalons blancs, el faldellí, la faixa de color, la camisa blanca, els camals amb picarols i un mocador de color creuat al tors. 

Aquest ball utilitza, com a element principal, un o dos bastons i l’acció de picar entre ells al ritme de la música. La Colla Jove de Bastoners de Castelldefels es va crear al 1990 i, des de llavors, ha participat en totes les Festes Majors de Castelldefels i en totes les Trobades Nacionals.
Font: Ajuntament de Castelldefels

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here