Alcaldes i alcaldesses del Baix Llobregat s’han donat cita avui dimecres a Sant Feliu en un esmorzar col·loqui organitzat per la publicació en línia alcaldes.eu per debatre sobre la pobresa energètica. Amb el títol ‘Pobresa energètica. L’impuls del Baix Llobregat’ els assistents a la jornada, moderada pel periodista Eduard Berraondo, han intercanviat impressions sobre com tractar, des d’una perspectiva municipalista, el greu problema de la pobresa que afecta una de cada cinc persones de Catalunya

L’alcalde Jordi San José ha iniciat l’acte, que ha congregat un centenar de persones a la Sala Ibèria de Sant Feliu, agraint l’assistència dels alcaldes i alcaldesses del Baix Llobregat, així com dels representants del món polític, cultural, empresarial i associatiu relacionats amb la pobresa a Catalunya. 

Les diferents intevencions han anat a càrrec de Josep Perpinyà, president del Consell Comarcal del Baix Llobregat; Montserrat Ribera, directora de l’Agència Catalana de Consum; Francesc Iglesies, Secretari d’Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya; Núria Latorre, directora de la Direcció de Clients d’Aigües de Barcelona; i Susanna Roig, com a representant de la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya.

En un primer torn de paraula els ponents han debatut sobre els recursos que els ajuntaments de la comarca destinen a les persones en situació de vulnerabilitat, i les dificultats que troben per identificar i gestionar aquests casos. 

L’alcalde de Sant Feliu Jordi San José ha posat en valor exemples com (cliqueu per sentir l’àudio) el pla d’ocupació per millorar l’eficiència energètica a les llars que es desenvolupa al nostre municipi, i que ha atès 90 habitatges famílies durant aquest 2016. 

Aquesta acció, contemplada entre d’altres dins el Pla de Rescat Social de l’Ajuntament, és una de les eines que ha de permetre com apuntava l’alcalde de Sant Feliu “millorar els mecanismes que permetin detectar situacions de pobresa”.

La segona part de la jornada ha consistit en un torn obert d’intervencions del públic, en què representants d’ajuntaments de Molins de Rei o Castelldefels han plantejat qüestions com la saturació dels serveis socials municipals, o la ineficàcia de les solucions que aporta l’administració pública a les famílies en matèria habitacional.

També ha intervingut un representant de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca-PAH, afirmant que encara no s’ha fet un protocol real per evitar el tall de subministraments, i que “des dels ajuntaments no es té una línia de treball per atendre situacions de pobresa energética”. Des d’Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya Francesc Iglesies ha recordat que tot i que “ens hem sabut dotar com a país d’una llei bona i útil per evitar talls, com és la llei 25/2015”, no tots els talls són deguts a casos de pobresa energética.
Els esmorzars d’Alcaldes.eu, que organitzen conjuntament aquesta publicació en línia i el diari El Punt Avui, són col·loquis en els quals es debaten temes que preocupen als ajuntaments. Compten amb una quinzena d’alcaldes convidats, entre ells Jordi San José, de diferents municipis de Catalunya.  

Alcaldes.eu és una plataforma transmèdia que ofereix informació actualitzada, entrevistes i perfils als gestors municipals. Un aparador informatiu que permet compartir experiències i idees entre alcaldes i estar en contacte amb les inquietuds i necessitats del ciutadà. Es fonamenta en quatre pilars: una publicació online, uns esmorzars periòdics, un programa de televisió i un llibre anual.

Font: Ajuntament de Sant Feliu

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here