Els governs municipals de Castelldefels i de Molins de Rei, han rebutjat la “campanya transfòbica” que l’associació Hazte Oír està realitzant a diferents punts de la península mitjançant un bus “ple de missatges intolerants”

La Direcció General d’Igualtat de la Generalitat ha obert un expedient per la campanya d’Hazte Oír que té previst arribar properament a Catalunya, amb un autobús amb lemes contra la transsexualitat. El Govern ho ha enviat al fiscal de delictes d’odi. Així mateix, la Direcció General d’Igualtat ha instat les entitats a presentar denúncies per fer més força, i els ens locals s’han començat a posicionar, com és el cas d’alguns municipis del Baix Llobregat.

D’altra banda, el Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha obert una actuació d’ofici per investigar la campanya de l’autobús d’Hazte Oír. En aquest sentit, el Síndic ha demanat informació a la Generalitat i als consistoris sobre quines mesures s’han adoptat per acomplir la llei per garantir els drets del col·lectiu LGTBI.

L’Observatori contra l’Homofòbia ha subratllat a través de Twitter que no volen cap discurs d’odi i transfòbic als carrers del país i ha instat a la Generalitat a “activar el deure d’intervenció” davant l’autobús d’Hazte Oír. L’Observatori ha demanat que es declari “bus non grat”.

Castelldefels

L’Equip de Govern de Castelldefels expressa el seu total rebuig al missatge que el grup Hazte Oír està difonent mitjançant un autobús que ha posat en circulació perquè “propaga un missatge transfòbic que incita a l’odi i fomenta la discriminació cap a un dels col·lectius més vulnerables de la societat, les persones trans i, en definitiva, al col·lectiu LGTBI (persones Lesbianes, Gais, Transsexuals, Bisexuals i Intersexuals)”. 

El govern municipal considera que es tracta “d’una agressió dirigida contra els drets bàsics de nens i nenes trans. És un atac contra la dignitat de les persones i els drets humans”. En la mateixa línia, el Govern de Castelldefels reivindica una vegada més el dret de les persones a decidir sobre la seva orientació sexual i identitat de gènere.

“El missatge de Hazte Oír, per transfòbic, en cap cas es pot emparar en el dret a la llibertat d’expressió. No es pot permetre l’existència d’aquests missatges en l’espai públic en un marc democràtic”, assenyala el govern municipal en un comunicat. Per aquest motiu, l’Equip de Govern demana a les institucions pertinents que aturin la circulació de l’autobús pel conjunt de l’Estat, en vistes a l’arribada del vehicle a Catalunya en els propers dies.

El govern municipal afirma que la campanya, “fonamentada en la discriminació i l’estigmatització dels menors trans, incita a la violència cap al col·lectiu LGTBI”. El Govern de Castelldefels considera que el missatge de Hazte Oír vulnera la llei catalana 11/2014 en contra de la LGTBIfòbia, la qual no permet missatges públics que incitin a l’odi i el rebuig cap al col·lectiu LGTBI. 

De la mateixa manera, el missatge de Hazte Oír vulneraria el codi penal en matèria de delictes d’odi, incitant a la violència cap al col·lectiu LGTBI. Per aquests motius, el govern municipal demana al Govern espanyol que retiri a Hazte Oír la condició d’entitat d’utilitat pública.

L’Equip de Govern de Castelldefels es compromet a continuar treballant amb associacions com CHRYSALLIS (Associació de famílies de menors transsexuals), lluitant contra la LGTBIfòbia, defensant la diversitat sexual, i reivindicant el dret de les persones a decidir sobre la seva orientació sexual i identitat de gènere.

Molins de Rei 

L’Ajuntament de Molins de Rei rebutja de forma taxativa la campanya que promou missatges transfòbics de l’associació HazteOir i que ha anunciat que pensa desplaçar-se a municipis propers com l’Hospitalet de Llobregat o Sant Cugat del Vallès. Tot i que en principi no hi ha cap previsió de què el bus d’aquesta associació ultra catòlica arribi a Molins de Rei, l’Ajuntament vol deixar clar que no permetrà la difusió d’aquest tipus de missatges a la vila.

La regidora d’Igualtat Home-Dona, Jessica Revestido, ha explicat que “portem molts anys treballant a Molins de Rei per la plena normalització de la transexualitat i la identitat de gènere, perquè la gent pugui viure sentir i expressar-se en plena llibertat” i ha lamentat que “s’utilitzin missatges demagògics que per crear estereotips i prejudicis que ens perjudiquen a tots i totes”.

Convé recordar que el ple de l’Ajuntament ha aprovat nombroses mocions de suport a les persones lesbianes, gais, bisexuals, transsexuals i intersexuals. La darrera va ser, precisament, fa pocs dies, durant la sessió del passat mes de febrer quan es va declarar Molins de Rei municipi per la diversitat sexual i lliure de Lgtbifòbia.    

Font: ACN, Ajuntament de Castelldefels i Ajuntament de Molins de Rei 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here