Arriba la 11ª Edició de la Mostra de Cinema Internacional al Baix Llobregat del 2 al 12 de novembre. Una exposició audiovisual de cinema compromès amb obres de més de 30 països que busca treure-li les vergonyes a “la intolerància i la hipocresia”. Dues setmanes d’activitat al Cinebaix per posar el Baix Llobregat en la primera línia del cinema i la veu crítica al patiment global. Tot això sense renunciar a introduir 17 estrenes absolutes a Catalunya i films reconeguts arreu, com Happy End, de Michael Haneke, o In the fade, de Fatih Atkin.

Destaquem

El cartell. La il·lustració de presentació de la Mostra ja anuncia que no serà un certamen de carícies. Persones morint entre aigua, concertines i desert. L’actualitat. És obra del molinenc Alfred Bofill i, tot i així, l’artista ressalta “el verd esperança de les palmeres i la llum de la lluna”. I d’això va aquesta Mostra de Cinema Internacional del Baix Llobregat al CineBaix, a Sant Feliu: De compromís amb la injustícia, de qualsevol tipus, però també de bellesa esperançadora.

Les dades. La planificació cinematogràfica per aquesta 11ª edició confirma que és més oberta i més empàtica amb altres realitats que mai. Refresquem números: 36 pel·lícules, de 33 països diferents, durant 11 dies, repartides en 55 projeccions a exposar en 3 de les seves 6 sales. No us preocupeu si us perdeu la sessió d’un film que us interessa, hi ha diverses repeticions. 

Els cinefòrums. Un dels atractius afegits d’aquesta Mostra, com ja és un costum, és la força presencial i de debat que atorguen els cinefòrums i les presentacions. En aquesta edició hi haurà a cinc dels passis cinematogràfics, alguns d’ells amb combinació de dues projeccions. Tots seran a la Sala 2 (la segona més gran de l’edifici), i buscaran ampliar veus. Els films escollits són Tenemos un sueño: Vivir seguras i Puedo, Arrhash (Veneno) i RIF 58-59: Rompiendo el silencio, Alanis, Arrels de Resistència i Khamsa i At the syrian border.

Recomanem

Sabem que costa decidir, així que intentarem ajudar.

Lluny de la facilitat de caure en el parany dels guardons internacionals, com a Felicité, que va obtenir el Gran Premi del Jurat al Festival de Berlín, o In the fade, amb una Diane Kruger catalogada de Millor Actiu a Cannes ’17, o de la grandiositat del director Haneke, aportant Happy end a aquesta mostra, cal aprofitar aquests esdeveniments per trobar petites joies. I una d’elles és Chouf. Un film destre i precís sobre la comunitat àrab a França, molts cops abocada a traficar amb drogues, que a través de la història d’una noia a qui li han matat el germà, la Sofiane, punxa sobre la realitat i et deixa el cos remogut. Tant és així, que s’exposarà dos cops, un el divendres 3 a les 21:45h, i l’altre el divendres 10 a les 17:15h.

En un altre pla, també recomanem la presentació d’Alanis el diumenge 5 (19:15h). No només ve d’arrasar com a pel·lícula al Festival de Sant Sebastià, enduent-se els premis a millor direcció (Anahí Berneri) i actriu (Sofia Gala), sinó que a més, servirà d’excusa per conèixer un món profundament complex: el de les treballadores sexuals i la seva conciliació amb l’activitat social. I ho farà de la mà de la María Riot, actriu porno, prostituta i defensora dels drets d’aquestes  treballadores, que farà acte de presència per il·lustrar i obrir el debat sobre aquest terreny poc il·luminat als mitjans de comunicació. A més, és una de les mostres que aquesta exposició té un tarannà visibilitzador de la dona, ja que aporta, tot i estar lluny de la paritat, set pel·lícules dirigides per dones i una dotzena de films amb temàtica de gènere.

I, ja que ens hi posem, us recomanem també adoptar alguns dels abonaments especials que facilitat aquesta Mostra. Sobretot pel que significa la seva vessant econòmica, allunyada de les grans sales de cinema, ja que per 15€ pots gaudir de 6 passis de pel·lícules durant les dues setmanes, i per 25€ accedir a la mostra completa. És a dir, si algú decidís anar a veure-ho tot, amb aquest abonament, sortiria a 0,45 cèntims per projecció.

Però en definitiva, en aquest tipus de cites desbordants de sensibilitat i punts d’obertura de mires, la millor recomanació acostuma a ser la de passar tant de temps com sigui possible. Amb temàtiques que ballen de la immigració al feminisme, la Mostra de Cinema Internacional al Baix Llobregat fa una crida a gaudir de l’autodenominada Festa Major del Cinema a la comarca.

Així, ja només quedar estar ben atents al tret de sortida de demà: Dijous 2 de novembre, a partir de les 19:15, i en un passi gratuït, s’estrena aquesta exposició amb la presentació del Director de Cinebaix, Xavi Bachs, el cant de la Coral Quart de Nou, la projecció del film Duty (Wajib), i un petit pica-pica organitzat per La Finestra al mateix CineBaix.

 

1 COMENTARI

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here