Continua la demostració de múscul cinematogràfic que sacseja el Baix Llobregat els últims temps. Després de la Mostra de Cinema i Drets Humans de Gavà va venir la de Cinema Internacional a Cinebaix. I acte seguit, quan encara cuegen les últimes projeccions del Festival Terror Molins, la comarca es prepara per una nova mostra, aquest cop de curtmetratges en català, que viatjarà per quatre punts del Baix Llobregat per exhibir-se del 23 al 25 de novembre.

Des del 16 de novembre fins al 26 la Mostra VOC d’Audiovisual en Català, impulsada per Òmnium Cultural, recorrerà diferents sales de Catalunya per projectar els curts finalistes i incentivar les votacions d’aquest jove concurs audiovisual. Al Baix Llobregat s’hi presentaran a quatre indrets: A l’inesgotable Cinebaix de Sant Feliu (dijous 23), a l’edifici Cadi d’Esplugues (divendres 24), a l’encara terrorífica Peni de Molins de Rei (dissabte 25) i a l’Ateneu de Sant Just Desvern (dissabte 25).

Aquest projecte, però, no només exhibirà 9 curtmetratges, també aportarà els 3 millors videoblogs, que tindran el seu espai a les projeccions. Una selecció molt reduïda de l’àmplia oferta de propostes audiovisuals rebudes, que arribava fins a les 342. Roser Sebastià, vocal de la Junta d’Òmnium, en declaracions a elBaix.cat, ha celebrat aquesta participació i s’ha congratulat “perquè hem multiplicat l’oferta de l’any passat”.

Amb l’estrena del certamen l’any 2016 “vam haver de picar molta pedra” recorda Sebastià, que conclou “que ara es veu recompensada”. Es refereix a la crida i recerca d’obres en llengua catalana que aquesta Mostra tracta de promocionar. De fet, segons Sebastià, la “principal pedra a la sabata” d’aquest projecte és el seu mateix motiu de néixer, que és la dificultat per trobar i consumir el català al circuit audiovisual comercial.

En aquesta edició, com a l’anterior, es manté el tarannà senzill: Visitar les projeccions a algun dels punts d’exhibició a un preu econòmic – 2 euros – i després votar via Internet. S’ha de destacar que, per aquells mandrosos o compromesos per aquelles dates, es poden veure les propostes al web del VOC de tota manera.

Així, el dia 1 de desembre a la Sala Luz de Gas s’atorgaran diferents premis. Des dels de curtmetratge de ficció fins als de tarannà documental. I amb una doble vessant, els guardons que deliberi el Jurat – format per Ramon Térmens, Gina Tost, Carol López, Jaume Martí, Alba Cros i Judith Colell – i els que provinguin de les votacions populars. Les recompenses pels guanyadors arribaran als 4.000 euros.

D’entre els projectes presentats l’any passat destaquen el Premi del Públic a la Millor Websèrie, que es va endur Les coses grans, de Roger Coma, i que després va resultar també triomfadora als premis Ondas. En la secció de curtmetratges d’aquest any destaca la repetició del duo d’autors Carmen Marfà i Yago Alonso, guanyadors de la millor websèrie el 2016 amb El Ramon de les olives, i que enguany presenten L’últim viatge.

El català i les sales de cinema, distants

Segons les últimes dades disponibles a l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat), que mostren els números del cinema al país l’any 2015, l’exhibició en llengua catalana és molt baixa. Només el 3,7% de les sessions projectades durant tot l’any van ser en català. I el mateix patró es repeteix pel que fa a l’audiència. El nombre d’espectadors assistents a una pel·lícula en la llengua de Catalunya va ser de 587.934, un 3% del total.

És per això que Òmnium Cultural presenta aquest projecte amb la intenció de “potenciar la producció audiovisual en llengua catalana així com la creació de nous públics”. Per a Roser Sebastià, la clau passar per adaptar-se i “promoure l’idioma” en un panorama que no ofereix les facilitats adients. En especial al sector privat, on la vocal d’Òmnium concreta les complicacions de les obres en català al trobar-se “amb les distribuidores i la burocràcia”.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here