El Baix Llobregat ha empentat aquesta nit a Ciutadans cap a la victòria a les eleccions del 21D. Si al conjunt de Catalunya el percentatge de vots per al partit taronja ha representat el 25,34%, a la comarca baixllobregatina s’ha enfilat fins el 31,6%. Una posició constitucionalista que s’ha vist reafirmada amb la segona força més votada, el PSC (19,26%). I que s’ha vist contrarestada per les dues llistes següents: ERC-CatSí (18,81%) i JuntsxCat (11,38%). A la cua han quedat Catalunya en Comú – Podem (9,7%), el PP (4,24%) i la CUP (3,06%).

D’aquesta manera, amb la separació de l’antiga llista de Junts Pel Sí, que va guanyar al Baix Llobregat, es reverteix el lideratge a la comarca. Ciutadans ha passat dels 107.000 vots del 2015 als més de 155.000 de les actuals eleccions. Una posició molt llunyana respecte els 94.352 vots dels socialistes i els 92.186 d’Esquerra.

Una tendència que ha estat fortament influenciada per l’augment de la participació al conjunt del territori català, però especialment al Baix Llobregat, la comarca amb un major augment participatiu. Les dades han confirmat que l’assistència a les urnes ha estat massiva i que el vot unionista s’ha movilitzat. Si el 27S, la participació va assolir el 77,71% del cens convocat al Baix, en aquesta edició s’ha arribat fins el 83,31. Gairebé 6 punts d’increment percentual que es tradueixen en prop de 35.000 votants l’equivalent a, per exemple, tota la població actual de Sant Joan Despí.

De fet, Ciutadans ha arrasat a totes les grans ciutats del Baix Llobregat de manera folgada. A Cornellà, a Sant Boi, al Prat, a Castelldefels, a Viladecans. Fins i tot ha guanyat a la capital baixllobregatina, on s’ha assolit una altíssima participació de fins al 86,24% del cens. Una tendència creixent d’assistència a les urnes que s’ha matingut amb especial rellevància a les ciutats amb gran població, entre les que destaca el Prat, amb més de 7 punts de pujada respecte el 27S.

Però no només als grans nuclis urbans ha guanyat Ciutadans. Ho ha aconseguit també a totes les poblacions del Baix, a excepció de Collbató, Molins de Rei, Begues, Corbera, Cervelló, el Papiol, Torrelles, Sant Climent, Santa Coloma de Cervelló, on ha guanyat ERC-Cat Sí, i a la Palma de Cervelló i Sant Just Desvern, on ha estat Junts Per Catalunya la llista més votada. En total, Ciutadans ha guanyat a 19 dels 30 municipis comarcals

I, traient rèdits, el PSC ha aprofitat l’avinentesa per col·locar-se en una segona posició que certifica el creixement comarcal, tant en percentatge com en nombre de votants. A les anteriors eleccions es va trobar amb 83.166 electors que el van recolzar (18,22%) i, en canvi, tot i el creixement exponencial de l’altra força constitucionalista, les seves paperetes també han viscut una crescuda. En àmbits percentuals, ha estat molt lleugera, tocant el 19,25%, però en nombres absoluts s’han de felicitar des dels socialistes baixllobregatins per haver incrementat la seva llista de votants en més de 10.000 adeptes.

Uns 10.000 electors que justament han fugit de la llista de Catalunya en Comú – Podem que anteriorment es presentà com a Catalunya Sí Que es Pot. En aquest cas els comuns han minvat la seva representació comarcal, així com la resta de partits minoritaris, com són la CUP i el Partit Popular. De la mateixa manera que els ha ocorregut a l’àmbit nacional.

Així, la separació de les llistes independentistes – que també incrementen vots i percentatge al respecte el 27S – i l’augment de la participació han afavorit una situació excepcional al Baix Llobregat: que les dues primeres forces de la comarca siguin constitucionalistes. És un cas calcat al d’Aran, però exòtic a la resta de comarques catalanes, on s’alternen Ciutadans i independentistes.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here