Dilluns s’anunciava el trencament del govern de Sant Esteve Sesrovires. El PSC i Entesa decidien expulsar a Esquerra Republicana del pacte establert i l’acusaven de “falta de lleialtat”. Ahir, els republicans van rebatre totes les justificacions del govern, i acusant al Partit Socialista de fer-los fora per “represàlies personals” i per “cirumstàncies polítiques” arran de l’1 d’octubre.

En un comunicat institucional, la secció municipal d’ERC ho nega tot. Assegura que sempre han tingut un tarannà “escrupulós i responsable” i que en cap moment s’ajusta a la realitat la denúncia del govern municipal, que els titllava d’imposar un “bloqueig” a les polítiques municipals prioritàries. De fet, si el PSC s’havia encarregat de rebutjar explícitament qualsevol vincle entre el clima polític nacional i la decisió de trencar el govern, els republicans ho relacionen de manera directa. Segons Esquerra, va haver un “canvi d’actitud” arran de la celebració del referèndum, especialment “per les situacions de brutalitat policial” ocorregudes a Sant Esteve Sesrovires.

També, en la línia acusatòria, es retreu que l’expulsió del govern municipal provingui, en part, de rancúnies del passat. Segons l’escrit dels independentistes, el partit liderat per Enric Carbonell (PSC) no oblida que Esquerra Republicana va evitar que ells tinguessin l’alcaldia l’any 2015. En aquelles eleccions van guanyar els socialistes, traient 5 regidors per 3 dels sobiranistes, però gràcies a un pacte, es va evitar el continuisme del partit de Carbonell. En la mateixa línia, es destaca que el trencament municipal respon també als bons resultats de la llista liderada per Oriol Junqueras al municipi pel 21D.

S’entén que la referència als votants del text d’ERC busca la comparativa entre el nombre de vots rebuts a les eleccions municipals (648) amb els dels darrers comicis generals (1.234), gairebé doblant resultats. Un augment molt relacionat amb l’increment de la participació, ja que a nivell de percentatge l’evolució és menys accentuada, passant d’un 19% a un 25%.

D’altra banda, responent a l’acusació socialista sobre el detonant que va provocar el trencament del pacte, Esquerra manté una versió totalment oposada de nou. Si Entesa i PSC van entendre que la demanda de més temps per estudiar la subhasta d’una parcel·la municipal per part del responsable d’urbanisme era una clara mostra de “bloqueig”, ja que l’hauria de conèixer a la perfecció, des d’Esquerra Republicana argumenten que ells defensen la “prudència” amb el patrimoni del poble.

I, capgirant la truita, la secció republicana assegura que el cas de la finca concreta que va desencadenar l’escissió del govern, Can Margarit, es mostra “l’enèsim exemple d’una mala praxis” de govern que, com a partit, no poden acceptar.

De la mateixa manera que el socialisme local acusava a Esquerra, i especialment a Carme Rallo, l’alcaldessa fins al passat 7 d’octubre, d’actuar de forma “uniltateral” i sense respectar “les funcions i competències” dels companys de govern, la resposta no ha abaixat el to. Segons l’escrit republicà, Carbonell estava massa “acostumat” a “fer i desfer sense retre comptes”, així com a “no interessar-se per la gestió del dia a dia” local.

En tot cas, l’escrit referma el “compromís” d’Esquerra amb el “govern i la ciutadania” i emplaça la ciutadania a trobar-se a les urnes pels propers comicis electorals del 2019. A tot això, el govern municipal format per Entesa i PSC, sumant 6 regidors, continua buscant nous companys pel que queda de legislatura o, pel contrari, mantenint-se en minoria a l’Ajuntament.

Foto: ERC Sant Esteve Sesrovires

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here