Els veïns recorden que el Ple municipal d’aquest vespre ha de debatre tres mocions per blindar l’espai i aturar la construcció d’habitatges i acusen l’Ajuntament de la localitat baixllobregatina i el promotor d’haver actuat amb “traïdoria”

Els veïns i veïnes que duien dotze dies acampats a la Pineda del Castell de Castelldefels per evitar la construcció de blocs de pisos han acusat l’Ajuntament i el promotor privat d’haver actuat amb “traïdoria” amb el desallotjament executat aquest dijous a les set del matí, per tal de poder començar la tala dels arbres.

Durant el desallotjament ha estat detinguda una de les activistes, fet que ha comportat que es generés una concentració espontània convocada per xarxes socials, de suport a la detinguda a la porta de la comissaria dels Mossos d’Esquadra de Gavà.

Els defensors de preservar l’espai recorden que aquest vespre el Ple municipal ha de debatre tres mocions a favor de blindar la pineda, les quals asseguren que compten amb els regidors suficients per ser aprovades. “Hi ha hagut mala intenció de destruir la pineda abans d’un possible acord per evitar la construcció”, ha denunciat davant la premsa Jaume Grau, membre de la Plataforma Defensem el Castell.

L’Ajuntament, al seu torn, ha insistit en desvincular-se del desallotjament de l’espai, assegurant que els terrenys són privats i remarcant que els Mossos d’Esquadra han fet retirar l’acampada perquè ho ha ordenat un jutge.

Grau ha acusat el govern local de fer un “doble joc” entre la ciutadania i el promotor privat que vol construir diversos edificis d’habitatges a la Pineda del Castell, ja que ha assegurat que les converses entre les formacions polítiques estan encara obertes per tal que el Ple aprovi tres mocions per aturar la tala de la Pineda del Castell. “Hi ha hagut malícia i s’ha aplicat la política de fets consumats”, ha afegit.

La Plataforma Defensem el Castell ha denunciat la “desproporció” del dispositiu policial desplegat aquest dijous a les set del matí, quan una desenes de furgons antiavalots s’han desplegat a la zona i han desallotjat l’acampada de protesta.

Els manifestants s’han resignat a quedar fora del cordó desplegat per la policia, insistint que el valor de la pineda rau en què “és l’espai central i més emblemàtic del municipi”.“Construir al voltant del Castell i afectar el paisatge, que és un dels últims espais verds que tenim, és un atemptat contra la identitat del poble”, ha etzibat Jaume Grau, assegurant que l’Ajuntament està “menyspreant l’opinió de la ciutadania”.

En aquest sentit, diversos veïns consultats han defensat que la Pineda s’hauria de mantenir intacte com a valor ecològic d’un municipi que té més del 90% de la seva superfície urbanitzada.

Els mateixos veïns preguntats han acusat l’Ajuntament de Castelldefels de ser “còmplice” del projecte immobiliari impulsat per un promotor privat, alhora que han definit la tala d’aquest dijous com un “escarni” pel municipi. Altres ciutadans han defensat que, en lloc de blocs de pisos, l’espai s’hauria pogut mantenir com una zona natural que atragués turistes a l’entorn del Castell.

L’Ajuntament diu que es millorarà la zona verda

Mentrestant, l’Ajuntament ha emès un comunicat on senyala que s’han talat 29 arbres per començar a urbanitzar l’entorn del Castell amb un projecte que “suposarà l’ampliació de la superfície de zona verda i la construcció de 205 habitatges de lloguer, un centenar del qual seran de lloguer social”.

La primera fase a executar, apunta el consistori, serà la de l’avinguda del Primer de Maig, on el propietari dels terrenys construirà dos edificis de cinc plantes per destinar els habitatges a lloguer lliure, “en cap cas a lloguer turístic”.Posteriorment, al carrer Pietat s’hi aixecaran quatre blocs de pisos on s’ubicaran pisos de lloguer social “amb els que l’Ajuntament pretén pal•liar la problemàtica existent a Castelldefels en matèria d’habitatge, especialment per a les famílies que no poden fer front a l’augment dels lloguers i es veuen obligats a marxar fora de la ciutat davant l’escalada de preus”, defensa el consistori.

Al mateix comunicat, l’Ajuntament sosté que el projecte suposarà la millora de la zona verda existent perquè “es mantindran les espècies de major valor ecològic i a canvi es plantaran més arbres dels que es retirin”, mentre que garanteix que la pineda més propera al Castell, datada de 1956, es mantindrà.

Font: ACN Imatge: @DefensemCastell

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here