L’Ajuntament de Viladecans ha tret a licitació la rehabilitació energètica de tres comunitats de veïns per 1,4 milions d’euros (MEUR), en el tret de sortida al projecte europeu Vilawatt

Es preveu que aquestes comunitats de veïns creïn una associació que formarà part dels òrgans de govern de la futura companyia elèctrica municipal que s’impulsarà els propers mesos. Aquest operador energètic, que comercialitzarà un servei obert a tota la ciutadania, tindrà forma d’un consorci publicoprivat amb la participació d’administracions –Ajuntament i Àrea Metropolitana–, ciutadania i comerciants.

La companyia, afirma el govern municipal, fomentarà especialment l’estalvi energètic per capitalitzar aquests diners en renovacions energètiques.

Els tres edificis renovats –escollits després d’una convocatòria oberta– es troben als carrers del Doctor Reig i del Canonge Doctor Auguet, al barri de Montserratina, on el 78 % dels edificis es van construir abans de l’any 1977, quan la regulació no tenia en compte la importància dels aïllaments.

Amb la reforma, l’Ajuntament confia que els edificis reduiran el consum energètic, ja que s’incidirà en l’aïllament de façanes, patis, cobertes i àtics, alhora que s’instal•laran tendals i es substituiran materials de finestres per d’altres de PVC. També s’instal•laran sistemes de refredament o escalfament, així com frigorífics de màxima eficiència energètica i bombetes led.

L’estalvi energètic, destaca el consistori, estarà vinculat a una nova moneda local, que fomentarà les compres al comerç del barri i que previsiblement es posarà en marxa l’any 2019.

Finalment, el projecte Vilawatt també preveu crear tres espais destinats a l’intercanvi d’experiències, destinats a la ciutadania, els professionals de l’àmbit de les reformes i el comerç.

Vilawatt és un projecte que va ser escollit per la Unió Europea dins de la primera convocatòria de subvencions del programa d’Accions Urbanes Innovadores (UIA), que també va escollir en aquest àmbit els projectes de París (França) i Göteborg (Suècia).

La iniciativa està impulsada conjuntament amb l’Agència d’Ecologia Urbana de Barcelona, l’Institut Català de l’Energia i l’Àrea Metropolitana de Barcelona, així com les empreses Cercle Gespromat i EGM Estavi i Eficiència Energètica, la cooperativa Cíclica i l’associació Lima.

Font: ACN

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here