El proper 30 de novembre a la Torre de la Creu, de Sant Joan Despí es realitzaran les IX Jornades de Patrimoni del Baix Llobregat centrades en “El llegat de les dones”

El concepte de patrimoni sempre ha estat molt vinculat a la mirada masculina, inclús amb la simple etimologia de la paraula (pater-monium) queda palesa aquesta vinculació. La idea de matrimoni (mater-monium) seria l’adequada per a emfatitzar en una transmissió de valors horitzontals, i no de valors verticals. El discurs i la narrativa històrica, doncs, en relació al patrimoni han estat sempre de filiació masculina, relegant la historia de les dones en segon pla.

Amb aquestes jornades el que es pretén és donar eines per a posar en valor el patrimoni vinculat a l’activitat de les dones per així poder generar un discurs no androcèntric del patrimoni que tenen les ciutats i les viles-

Les jornades s’iniciaran amb una benvinguda institucional a les 10.00h que comptarà amb la presència d’Àlex Medrano, Regidor de Cultura de l’Ajuntament de Sant Joan; Conxita Sánchez, Presidenta del CECBLL; Elsa Ibar, Directora General de Patrimoni de la Generalitat de Catalunya; Oriol Lladó, Diputat de Cultura de la Diputació de Barcelona i Josep Perpinyà, President del CCBLL.

Tot seguit, tindran lloc dues ponències; la primera amb la historiadora, investigadora i escriptora, Isabel Segura i la segona amb Mercè Tatjer, catedràtica de Didàctica de la UB, experta en geografia i historia urbana.

A continuació, Àlex Medrano presentarà l’Any Jujol 140 i seguidament tindrà lloc un diàleg entre; Montserrat Duran, Historiadora de l’Art i Cap de l’Arxiu Municipal de Sant Joan; M.Luz Retuerta, Directora de l’Arxiu Comarcal del Baix Llobregat; Isabel Segura, historiadora, investigadora i escriptora i Mercè Tatjer, catedràtica de Didàctica de la UB, experta en geografia i historia urbana, moderat per Laia Coma, pedagoga i Doctora en didàctica del patrimoni i professora de la Facultat d’Educació de la UB.

Per acabar, es realitzarà un taller “Eines i experiències per visibilitzar el llegat de les dones” a càrrec de Laia Coma, i Lluís Monfort, Conseller de Cultura del Consell Comarcal del Baix Llobregat farà la cloenda de les jornades.

A la tarda, es realitzarà una Ruta de dones de Sant Joan Despí a càrrec del CECBLL.

Per a més informació i per a inscriure’s aquí.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here